Radio Centraal Home  WebGang HomeeZINE WebGang Team
Donderdag 18:00-19:00
CityGang Team WebGangradiocentraal be of
Lydiaradiocentraal be

Rubrieken:

Het i-Nieuws
Index i-Nieuws van 6 na 6
van 6 na 6

Nieuws archief
2006
2005
2004
2003 index
2002 index
2001 index
2000 index
1999 jaar ('98 jaar)
(index)

Programma

* 2004 * 2003 * 2003 * 2002 * 2001
* 2000 * 1999
* 1998 * 1997-6

Column

Linux

Radio Centraal

WebGang nieuws:
Redactie: Wim
Eindregie (meestal): dank aan Damonna
Presentatie: Lydia, Wim

WebGang logo:
dank aan Marco Rubens :-)

Dit is de bevroren archiefpagina van WebGang tot 15 JUNI 2007. Vanaf dan: webgang.radiocentraal.be :


Juni 2007:

WebGang i-nieuws redaktie met vakantie van 15/6 - 15/07
In de vakantie gaan we beta-testen op onze beta-log: webgang.radiocentraal.be

14/06 i-nieuws : Internetverkaveling * Betalen voor e-mail * Van Lindows naar Linspire naar Windows * Slachtoffers van privacy


interview jan verlinden schoten
07/06 i-nieuws : Herkansing * In the Navy * Handelsmerk in zicht * Gevaarlijke vakantie * Privacy te koop *
WebGang team trok naar de gemeente Schoten voor een portie kennisoverdracht over het gebruik van FOSS: interview met Jan Verlinden.
(Herbeluister interview in .ogg formaat).


Mei 2007:

31/05 i-nieuws : De lege doos * Spam-daling * DRM is als ...* DRM-vrije muziek * Lidmaatschap opgezegd * Google Gears
- Boompje opgezet over Apple: groenere Apple, ontslag voor Apple-angst, Apple met een naam, ....
Uw zoekaktie heeft helaas geen resultaten opgeleverd. U zocht naar "Linux ubuntu" in Producten
- Dell VS belooft Linux te gaan verkopen, maar denk je dat ze een grote herkenbare pinguin op hun voorpagina hebben staan? Nee, de Linuxgebruikers worden behandeld als melaatsen en moeten een heel aparte URL ingeven om de mogelijkheid te krijgen "een paar" toestellen met Ubuntu te bestellen. En dat alles dan nog alleen in de VS.
- een Linux computer in Belgie kan echter wel: interview met Frederik Dewanckele van FD-Computers, gevestigd buiten ons luisterbereik in Ichtegem (West-Vlaanderen):

Hij beseft zeer goed dat hij een van de zeldzame computerverkopers is die Linux aanbied; hoewel hij zijn collega's wel tegenkomt op online hulpfora voor Linux. Hij merkt dat de klanten soms van ver komen (ook buiten de provincie).
Hoewel Windows zo'n 90 procent van zijn verkoop uitmaakt (dikwijls gecombineerd met OpenOffice.org volgens de site), levert hij huidige computers met plezier met Linux, en dat kost niet meer, integendeel. De Linux versies RedHat/Fedora Core en Suse/OpenSuse hebben veel terrein prijsgegeven; op dit moment is Ubuntu koploper met zowat 90 procent van de Linux-installaties op zijn systemen.
Een origineel concept is zijn "multiseat" computer: 1 "bak" (cpu-kast) die uitgebreid is met extra beelschermkaarten en speciale i/o kaarten waarop meer sets toetsenbord/muis/beeldscherm kunnen aangesloten worden. De computer kan bv door 6 gebruikers gedeeld worden, zodat je met een iets zwaarder toestel er wel 5 andere uitspaart, en ook minder energie gebruikt.
Iets voor scholen? www.linuxinstallaties.be

XubuntuAan Ubuntu besteedden we vroeger al wat aandacht, ook aan de versie met KDE, die KUbuntu heet. In het programma waren we wel even in onzekerheid wat dan "XUbuntu" zou zijn. Ubuntu voor OS-"X"? Maar voor ik de kans kreeg om het op te zoeken stak er al een e-mail van een luisteraar in de bus :
xubuntu is ubuntu maar dan met XFCE als windowmanager (lightweight) =)
Bedankt Terence!
Misschien moeten we voor de huidige schrale hardware op Centraal maar eens gaan kijken op www.xubuntu.org

24/05 i-nieuws : Het anti-virus-virus * Novell's "Foss-credibility" * Patentenjacht * Camerakoppen * Internet-domein-speculatie
- OLPC concurrentie volgens BBC
- concurrentiebeding


17/05 i-nieuws : Beurs speelt op Linux * Cyberoorlog * DRM vrij
- we zingen nog eens mee met RMS. Of nee, we lezen te tekst en geven de link naar de song (ogg).
- opgeladen batterij met zonnecel-tuinlamp
- Radio Centraal AOS (Autonoom Ontvangst Systeem): ook met zonnecellen en bovendien met een nood-dynamo om de batterij op te laden: een transparante FM/AM radio laat autonoom radioluisteren toe.



10/05 i-nieuws : Vliegende start in Japan * OLPC oogst * Zonsopgang * iPhone, jPhone * Open brief van Apache
Songs: Guantanamero en HDVD song
- Richard Stallman heeft naast GNU werk ook nog een prive website waar je een parodie kan vinden die gaat over Guantanomo Bay.
- De HD DVD code wordt verder verspreid in songs, op t-shirts, en .. in een speciale sudoku (op ars.userfriendly.org).


03/05 i-nieuws : Van vrijwilliger tot parasiet * Weerloos tegen RIAA * DVD revolte op Digg * DVD server tegengehouden door DVD CCA * Zon in Ontario
- het verboden cijfer, de song, de filmpjes, ... (de HD DVD Digg-revolte en de druk van de reklameinkomsten)

April 2007:


26/04 i-nieuws : Van spamval tot rechtbank * OpenOffice nog opener of Vapourware Zoo? * Get yourself a Second Life * Virus te koop
- Second Life, Third Life, Fourth Life? Is de code vrijgeven zoals het doorzagen van de tak waarop je zit?
- Gravity Zoo: voorlopig nog vapourware, maar wel van dichtbij: Nederlanders met een bvba in Belgie: DutchITall, sorry, DitchITall.
- MySQL: wordt de vrijheid verkocht bij een beursintroduktie? Er is in ieder geval interesse van groten uit de IT wereld.
- Meer over de foto's die *niet* op onze site staan .. (wachten op een Lydia FickR account?)


19/04 i-nieuws : Amerikaans patentsysteem * Cyberoorlog op een 17" * Die Videogames toch! * Gekloonde labels * Digitale brievenbus 1: verstopt * 2: vogelvrij
- Voorstelling van "Het Klimaatboek" van de groenen: Interview met Els Keytsman, een van de auteurs.
- "Land Warrior System": het startscherm van het systeem vertoont een pinguin... Inderdaad, in oktober 2003 was al te lezen hoe het leger van de VS overstapten naar van Windows naar Linux voor hun "Landmacht". De PDA (Personal Digital Assistant) van de zakenman heeft een tegenhanger met een CDA: Commander Digital Assistent, en uiteindelijk gaat het in de richting van de soldaat als "systeem". Ook in de administratie zou overgestapt worden naar Linux; rond 2005 meldde Red Hat trots dat al in 2002 beslist werd Red Hat Linux te gebruiken. En het supercomputer centrum van het leger, dat in de jaren veertig opgericht werd en toen werkte aan de ENIAC, schakelt al sinds 2003 clusters in op Linux. Ze hebben in 2006 de rekenkracht van het centrum verdubbeld met 4 Linux-clusters die de oudere systemen van IBM, Sun en Silicon Graphics aanvullen.
Bronnen: The Register, Red Hat, Techworld.
(uitgesteld - websites: kleur bekennen)
- Welk systeem gebruikt de baas van (een van de) grootste computerbedrijven in de VS op zijn laptop?
- Florida: "The Men in Black" komen en de ideeën over open formaten en vrije software gaan ...

12/04 i-nieuws : Palm op Linux * Punt e u * Lek wordt gedicht * Privacypatent
- RMS in Gent: stukjes uit zijn speech: "Free Software".
- Mark Shuttleworth: DRM werkt niet. In een blog-stukje van 7 april maakt hij zich vrolijk over het breken van de HD DVD-versleuteling en hoopt hij dat het hele DRM idee eindelijk eens achtergelaten wordt. Hij verwijst naar de beperkingen die bestonden toen een film op film moest verspreid worden, en de moeizame kopies zich langzaam over de wereld verspreidden. Die fysieke beperking is er nu niet meer, maar de industrie probeert die in stand te houden door DRM systemen. Ps: hij is de (financiële) man achter Ubuntu.
- Lydia aan de telefoon uit Marokko: Bezoek van de Koning.
Ruiters Langs De Straten
Welkom (en dank) Sue voor waardige Lydia-vervanging!
05/04 i-nieuws : Ecovriendelijk computeren * Toilet-label * Thailand zonder buizen * Richard Stallman in België
- interview met de organisator van de lezing, Michel Raes, vaste medewerker van ICT van de Universiteit Gent: "Een hele grote stap in die richting..".
- stukje uit de speech van Richard Stallman op de universiteit van Gent: "This University should end the use of non-free programs in its academic activities ..". Maar het mag in 5 jaar.
- Interview met Richard Stallman: the "Incompatible Time Sharing System". Tot mijn verrassing was hij zelf geen gebruiker van Unix toen hij aan de GNU tools begon te werken om een niet-unix systeem te bouwen (Gnu's Not Unix).
- Greenpeace guide to Greener Electronics: "Toxic Chemicals Criteria" en de giftige appel (en ook andere fabrikanten komen in dat lijvig Greenpeace rapport aan bod)

Maart 2007:

29/03 i-nieuws : VS op zeven * Inlichtingendienst * Ijsbreker van de week * Akties voor Net Neutraliteit
- interview met Ivo Belet, MEP, over Online muziek, pan-europese auteursrechten en Sabam (telefonisch). Het Europees Parlement zou immers het huidige systeem onder handen willen nemen, maar de Europese Commissie heeft na contacten met de muziekindustrie laten merken niet veel te voelen voor verandering. Elementen die mogelijk om wijziging vragen zijn de opkomende online handel, het gemor rond de monopoliepositie van de inningsbedrijven en de vraag naar garanties voor de Europese culturele diversiteit.
- Fred Vogelstein schrijft een artikel voor Wired! en wordt daarbij zelf onderwerp van doorgedreven onderzoek en opvolging.
Probeer je maar eens ongemanipuleerd te voelen als journalist nadat je per vergissing zelf een mail in je e-mail krijgt met een volledig verslag over de strategie die gevoerd wordt n.a.v. jouw artikel. Met passages als "We will continue to push Fred to make sure there are no surprises" en "What we expect to see in the story" ...
- en nog wat meer over de criteria van de Networked Readiness Index

22/03 i-nieuws : Wordt Foxpro open source? * Nepstatuten * Infiltratie
- Aanvulling nieuws: Foxpro toch geen open source
De eerste versies van het programma-schema van Radio Centraal op internet, eind jaren 90, waren webpagina's die automatisch gegenereerd werden vanuit een Foxpro programma. Het programma draaide op Foxpro 2.6 in Windows. Het voorzag ook in een interface voor ingave en onderhoud van de gegevens.
Bij het uit gebruik geraken van Windows verdween het programma naar de achtergrond. Misschien bestaat het nog in een archief van floppy disks.
De huidige programma-gegevens zitten nu in een MySQL databank maar voor het toenmalige programma is er nog altijd geen evenwaardige vervanging om de gegevens gemakkelijk te beheren en er webpagina's van te schrijven.


- Het Reactos Project
Een project om een kernel te schrijven die de Windows NT kernel evenaart ... en momenteel versie 0.3.1 uitgebracht heeft. In principe zou je het als vervanging van een Windows systeem kunnen installeren, maar in de praktijk zal het eerder draaien binnen een "Virtual Machine" als VMWare, QEmu, Parallels enz); in een venster binnen een Linux systeem dus bv.
Het is een origineel project, 10 jaar geleden gestart door een student, Alex Ionescu. Hij zit aan de universiteit in Montreal, Canada, maar het project is verder - buiten Duitsland - redelijk onbekend. Als doel hebben ze het evenaren van de functionaliteit van de kernel van XP/2003. Ze werken als open source project, met de GPL licentie. Ze maken gebruik van Wine voor de invulling van de "Win32 Libraries". Code uit het project werd al gebruikt voor het schrijven naar NTFS partities in Linux, voor aanvullingen aan Wine, voor NDISwrapper, dat draadloze netwerkkaart-drivers doet werken in Linux, en voor het booten van NT in het LinuxBIOS project.
Als doel werken ze vooral naar gebruik in combinatie met andere vrije software, zoals Firfox en OpenOffice.org. Er werken tientallen ontwikkelaars mee, en volgens hen wordt het programma door duizenden mensen geinstalleerd en getest of gebruikt.
Tijdens het werken aan het project worden ze geconfronteerd met de voorgeschiedenis van slechte ontwerpen van de oude 16-bit Windows systemen die voortleven voor de compatibiliteit. Anderzijds krijgen ze de mogelijkheid om sommige dingen anders, en zelfs beter, te ontwerpen dan bij Windows. Ze zien het als een bijzonder leerzaam project en roepen ontwikkelaars op om mee te werken indien ze interesse hebben: www.reactos.org.

- Hoge druk op de AWW-servers?
Hoe het ingeven van de watermeterstand de applicatie deed crashen...
(zie rechts)
Een telefoontje naar de aww leverde me de vraag op wanneer het probleem zich voordeed. "Buiten de werkuren?"
Dat zou toch niet zo abnormaal mogen zijn voor een webtoepassing dacht ik. En anders moeten ze op de website maar zetten dat het electronisch loket gesloten is. Het gesprek leerde verder nog dat er 's avonds of 's nachts soms aan de servers gewerkt wordt.

Staan AWW Servers droog?

Zondagavond was op de site niet binnen te geraken. Ik probeerde met ruime tussentijd verschillende keren opnieuw. De domeinnaam was wel degelijk juist. Hij is geregistreerd in 1996 en werd de laatse keer gewijzigd op 28 februari 2005, en is in handen van de Antwerpse Waterwerken op de Mechelsesteenweg. De website, die ze vroeger zelf op een server hadden staan, lijkt sinds de zomer van 2005 bij Belgacom te staan, en het zijn de skynet nameservers die gebruikt worden. Ik vond geen uptime gegevens op Netstat, maar het was duidelijk uit een google cache dat het een site met "asp" pagina's was, vermoedelijk een of andere Windows Server 2003.

Dinsdagavond geraak ik wel binnen op de site.
Ik kan het eerste scherm met gegevens ingeven en krijg het scherm om de tellerstand in te geven.
Ik doe dat en klik voor ok, maar daarop komt geen bevestiging, en mijn browser hangt in "waiting for www.aww.be"... met het volgende scherm na verloop van tijd:

The connection was reset

The connection to the server was reset while the page was loading.

* The site could be temporarily unavailable or too busy. Try again in a few moments.

* If you are unable to load any pages, check your computer's network connection.

* If your computer or network is protected by a firewall or proxy, make sure that Firefox is permitted to access the Web.

Try again

En daarna:

AxaptaCOMConnector.Axapta.1 error "80020009"

Exception occurred.

/AWWPortal/default.asp, line 21

Als ik daarna terug wil naar
http://www.aww.be/AWWPortal/
krijg ik volgende melding:

AxaptaCOMConnector.Axapta.1 error "80020009"

Exception occurred.

/AWWPORTAL/i_axapta.asp, line 4

De hoofdsite http://www.aww.be/ is nog in orde, en ik leg het traject terug af daar:

  • Meterstand ingeven

maar ik krijg weer:

AxaptaCOMConnector.Axapta.1 error "80020009"

Exception occurred.

/AWWPORTAL/i_axapta.asp, line 4

Ik heb nu ook de opgeroepen url genoteerd:

http://www.aww.be/AWWPORTAL/default.asp?
WMFN=EP_EXU_CustSelfReading&WMFT=D&WPG=EP_EXU_offline

Voor de tweede keer mislukt. Of is het gelukt?

Ik kijk even rond op de site om te controleren of de rest nog wel werkt. Daar kom ik via de sitemap
http://www.aww.be/inhoud/sitemap/index.htm
op de pagina met de tarieven:
http://www.aww.be/inhoud/klanten/tarieven/05%20tariefbedragen.htm

Deze tarieven AWW zijn geldig tot 31 december 2005.

Gelukkig kom je langs de voorpagina wel op de juiste pagina terecht:
http://www.aww.be/inhoud/klanten/tarieven/index.htm
met keuze tussen 2006, en nieuwe vanaf 1.1.2007:
http://www.aww.be/inhoud/klanten/tarieven/07%20tariefbedragen.htm

De volgende dag ...

Woensdagavond nu, en de site is bereikbaar. Geen enkele melding over problemen of zo, spijtig. Straks ga ik nog denken dat het aan mij ligt.
De link Meterstand ingeven staat vrolijk rood te lonken.
Ik probeer opnieuw met de codes... (zie boven):

Op dit moment wordt er geen meterstand verwacht.
Alle eerder aangevraagde meterstanden zijn reeds bekomen en verwerkt.

Daarboven staat een tabel met de

Meternummer Adres Vorige datum Vorige meterstand Meterstand

Er staat bij dat je ze kan sorteren door op de kolomhoofding te klikken.

Helaas staan er helemaal *geen* gegevens in de tabel!

Enige wat me nog rest is de link die ze aanbieden naar:
http://www.aww.be/inhoud/contact/index.htm



15/03 i-nieuws : Geen vet patent in Duitsland * Zoek de moordenaar op Google * Genetisch gewijzigd mais ligt op de lever(..)
- Dell en Linux: de IdeaStrom enquete die de nieuwe topman initialiseerde leverde vervelende resultaten op: gebruikers vroegen massaal naar Linux op de computers. Het wordt voor Michael Dell moeilijk om hier nog terug te krabbelen...
- Giftige patenten
- ..

08/03 i-nieuws : (..)


01/03 i-nieuws : Afgekoelde beurs en verhitte computers * De wind geteld * Beweging voor het behoud van het "cultureel milieu" * Dwangvertenties * Overbodige anti-terreurwet * Namaak Open Source * PCB's in China(..)
- Golven (2). Geen golven zonder water. Uitgedrukt in liter. Althans bij ons, waar er water in overvloed is. Is dat wel zo? En hoe zit het met het watertekort op andere plaatsen in de wereld?
Een interview met Marc Despiegelaere van Protos H2O.
Zie ook: Wereld Waterdag 22 maart 2007, en energiesparen.be.

Februari 2007:


22/02 i-nieuws : Van "kernel hacker" tot "GUI contributor" * Inval bij dj's * En nu de parlementsleden * Buzz naar de digitale jachtvelden * Net zoals Buzz / Niet zoals Buzz * iPhone: mijn of zijn? * Digitaal buro te huur
- Frances E. Allen kreeg de ACM Turing Award voor haar werk aan het verbeteren van "high performance computing".
- eigenaardige haat-liefde verhouding van de Amerikaanse platenindustrie met de "remix" cultuur: de ene keer goed om door "gelekte" mastertape-fragmenten de markt af te tasten, de andere keer goed voor een politie-inval wegens "illegale cd's". Of worden die mixtapes koningen te machtig in de ogen van de "majors"? Stel je voor dat de artiesten rechtstreeks naar hen zouden gaan ...
- Golven (1). Uitgedrukt in Hertz, wat staat voor "frequentie (per seconde)". Genoemd naar de Duitse Heinrich Rudolf Hertz, geboren in Hamburg op 22 februari 1857, inderdaad 150 jaar geleden. Hij wist wel electromagnetische golven op te wekken maar besefte niet wat voor inpact het zou hebben, zelf dacht hij dat het nergens voor kon dienen. Nu luistert u naar de radio en belt, mailt en surft u draadloos dankzij die techniek.
- Dit jaar Fosdem zonder live Webgang aanwezigheid, maar toch overlopen we even het programma voor 24+25/02/2007.

15/02 "Belgique": verboden te onthouden * Mac OS-X: verboden te virtualiseren * 170 dagen "baklog" * DRM muziek verkoopt slechter * Linux drivers gratis
- "De manier waarop Google News momenteel werkt heeft als gevolg dat de uitgevers van dagbladen de controle verliezen over hun websites en hun inhoud"; copiepresse haalt de internationale pers met hun rechtzaak tegen Google (en hun eis van 2 miljoen euro per dag).
Maar die internationale pers fronst zijn wenkbrouwen bij een schijnbaar niet begrijpen van de zoekmechanismen en advertentie-markten en de waarde van "content" op het internet. Als Google niet wil betalen, willen ze dan - met hun inhoud - liever uit de Google pagina's en zoekresultaten blijven?
- Josh Wolf maakt als onafhankelijke blog-journalist een verslag van een antiglobalistische betoging en zet dat op zijn blog site. Hij wordt nadien opgepakt door de speciale anti-terreur politie. Die wil zijn oorspronkelijke opname, maar die heeft hij na 170 dagen cel nog altijd niet vrijgegeven . . . Hij kreeg ondertussen verschillende prijzen van journalistenverenigingen, maar geniet volgens de overheid niet van de bescherming van het bronnengeheim.

08/02 i-nieuws: De ideale job * De ideale Jobs * De ideale laptop * Electrische schoot
- Een Soft Sprookje: "Au debut..". Een ander verhaaltje over hoe iemand van SCO erop stond dat Linus Torvalds een "lifetime award" krijgt (en hem daarna aanklaagt?)
- Second Life? Get Yourself a (First) Life! (here)
- Journalist of Blogger? Een uitspraak in California in het voordeel van de bloggers.
- Steve Jobs schrijft stukje over muziek en DRM: voor henzelf of voor de platenfirma's? De platenfirma's zelf verkopen de meeste muziek *zonder* DRM!
- Hoe rationeel zijn beslissingen die met computer-veiligheid te maken hebben?
- Mary Lou Jepsen balanceert de OLPC door een moeilijk traject met o.a. "security out of the box". Dat is meer dan de huidige standaard consumenten-pc...

01/02 i-nieuws: Unbreakable MySQL * Zoek vernieuwing * De floppy die geen floppy was * Aarzeling of stormloop * Een computer vrij van Windows is als een cafe vrij van brouwer * Uitstervende TLD's
- Linux Kernel ontwikkelaars bieden gratis "Driver development" aan.
- Ook Johan Zwiekhorst blijft ijzig kalm bij het verschijnen van een nieuwe Windows; hij merkt op hoe opvallend fris de opbject-georiënteerde OS/2 Warp 4 nog is in een column in Data News (DN3/26 01 07).
- muziek: "Swimming in dirty water - Audio Mjao / (nio - Bad Loop) / Pink and Gold - Krou / (part of) Likgiltligheten - inte likgiltig längre mix .... -

Januari 2007:

25/01 i-nieuws: Linux Fusie * Spam dringt overal door * jTunes * inactive-x
- Interview met Marc Hullebus, "spreekbuis van gefrustreerde leraars" over de effectiviteit van het onderwijs en het (on)evenwicht tussen kennisgericht onderwijs en toepassingsgericht onderwijs.
Behalve het "vroeger was het beter"-gevoel lijkt hij niet te geloven in de mogelijkheden van leerkrachten om zelf een grote rol te spelen door in hun lessen zelf het accent te leggen. Het blijkt ook dat hij in zijn informaticalessen het niet nodig vindt om het onderscheid tussen toepassing en kennis te maken. Hij spreekt doorlopend van "Excel" en "Powerpoint", en dat de school geen middelen heeft om andere paketten bij te kopen. Op het streven naar open standaarden en de mogelijkheid van het gebruik van "OpenOffice.org" (wat vrij gebruikt kan worden en geen geld kost) reageert hij dat ze in de school het pakket gebruiken dat het meeste gebruikt wordt.
Het onderscheid tussen "toepassing" (Excel) en "kennis" (rekenblad) heeft plots geen belang meer ...
De website, niet te verwarren met een milieu-website: http://www.o-zon.be
- Vruchtbare WebGang: twee van onze programma-onderwerpen (van 2004 en 2006) vloeien nu samen in een live-set in het Depot in Leuven. Onder de naam "Netwaves Live@ het Depot: sharing music" worden artiesten verwacht van electrobel. Eindelijk dus is er LIVE copyleftmuziek te beleven.

En "Only To Sleep in (Pandatone), intro (adCBicycle), Swimming in dirty water (Audio Mjao)

Free Music Playlist WebGang 18/01 : i-nieuws: Gratis maar niet slecht * Duur maar niet goed * Gates foundation laat schaamlapje vallen * DRM-patent
- Flik wil broncode niet laten pikken (jsonline.com Link verpakt op 16/01).
- Sticker en Stempel-graffiti? Nerds doen het met inktjet...(Spritesmods.com Link verpakt op 16/01)
- Wie laat zijn huis bouwen door een robot? (Timesonline.co.uk Link verpakt op 16/01)

11/01 : i-nieuws: Afscheid van het paard * Huwelijksreis * Regen voor de zonnewagen
- Koffie: een oorlog via YouTube (deel 2).
- Als je nog een Pegasus e-mail programma wil afhalen voor 16 of 32 bit Windows, MsDOS, een van de taalpaketten Frans, NL, Duits, of Mercury Mail Transport System voor Netware of Windows moet je snel zijn; de maker stopt met zijn gratis programma. Hier toch nog de link voor zolang het nog duurt: www.pmail.com/downloads_maine_t.htm
- Er zijn zonnewagens in Australie, Belgie, Canada, Iran, Japan, Nederland, Zwitserland, Engeland, VS, Nieuw Zeeland, Venezuela en Turkije.
- Foto: Free as in ... "pee"?
lekker stuk (reportage)
Webgang daalt af in de underground (letterlijk - zie foto) van een Netlabelism avond in het Stuk in Leuven.
En ontmoette daar de tegenvoeters van Radio Scorpio. Zij zijn met veel en maken netwaves.

(homo Centralis meets homo Scorpio: 2 x 3 dubbelinterview Toon, Jan, Elke, Lydia, Wim ook uitgezonden op Radio Scorpio)

04/01 : i-nieuws: Niet zo billijke vergoeding * Niet zo onschuldig "pdf"-je * Foto's recupereren * De buizen van You slaan weer toe
- Koffie: een oorlog via YouTube.
Een koffiegigant slaat terug: opmerkelijk met dezelfde wapens. Maar wie even verder kijkt ziet dat er wel meer vragen gesteld worden over hoe "sociaal" de koffie-keten is:
1) Starbucks day of action (Oxfam America; "3 cent")
http://www.youtube.com/watch?v=0N5wzr5xeWI

2) Starbucks talks about coffee farmers in Africa
(het antwoord van Starbucks)
http://www.youtube.com/watch?v=dteTrEM7mlM&mode=related&search=

3) Make Trade Fair (Someone is getting rich - alleen beeld en muziek, geen tekst)
http://www.youtube.com/watch?v=t4lO-EFQK_g&mode=related&search=

Grand moment de solitude:
http://www.youtube.com/watch?v=CBCl0ZiQL-k&mode=related&search=

4) Working man "The kid from Brooklyn" ergert zich aan de klanten, de koopwaar, de bediening en de prijs:
http://www.youtube.com/watch?v=m86gF7h4xxQ&mode=related&search=

Starbucks experience (Koel, Jazzee)
http://www.youtube.com/watch?v=mT49ioJX_Xk&NR

- MUP start morgen het jaar met "scapes" in "het Stuk" in Leuven


December 2006:

28/12 : geen i-nieuws,
die redactie is met vakantie

21/12 : i-nieuws,
- de straat is van iedereen .. en het stratenplan?
http://www.openstreetmap.org

14/12 : i-nieuws,
- overdreven reakties op de Novell-MS deal? Misschien heeft de compatibiliteit ook wel voordelen :
Toegenomen aandacht voor Linux (net als door de SCO zaak), de gekke sprongen van MS tonen mogelijk aan dat ze in het nauw zitten en dat het belang van Linux erg is toegenomen, anderzijds zijn de vragen bij de overeenkomst niet slecht en houden die de vrije software wereld scherp. Zo kan met meer diepgang over de zin van GPL3 gedebatteerd worden. En moest Microsoft in tegenstelling tot de verwachtingen en de voorbeelden uit het verleden, toch evolueren in een opener richting, heeft iedereen er voordeel bij, niet alleen de Linux gebruikers maar ook de MS gebruikers.
- Browsers voor Mac OS-X tot OS-9: een overzicht van de (onverwacht?) grote keuze en de doelgroepen ervan:
BumperCar, Camino, Firefox, Flock, iCab, Internet Explorer, KidsBrowser, Lynxlet, Mozilla, Netscape, OmniWeb , Opera, Safari, SeaMonkey, Shiira, SunriseBrowser, WaMCom, WannaBe ...(Pure Mac)
- Drivers in de Linux kernel: alleen GPL?
Discussie over het "buitensluiten" van "gesloten software" uit Linux kernel. Het voorstel van een aantal betrokkenen om over een jaar alle niet-gpl code buiten te sluiten richt zich waarschijnlijk vooral op proprietary drivers. Bedoeling is om de fabrikanten te verplichten om ofwel een open source driver te maken, ofwel gegevens ter beschikking te stellen aan de community zodat die door andere gemaakt kan worden. Maar het gevolg zal zou zijn dat een aantal dingen niet meer zullen werken. Linus Torvalds vindt het een soort gedrag vergelijkbaar met de RIAA en een soort DRM maatregel. Hij wijst erop dat iedereen de vrijheid moet hebben om te doen wat ze willen bij gebruik van de Linux kernel; de verplichting om eigen code onder GPL uit te brengen geldt alleen voor produkten die verspreid worden en die verderbouwen op de bestaande kernel code. Er is dus een groot verschil tussen het "gebruiken" van code, en het "kopieren" ervan. Hij is in ieder geval niet van plan dat soort beperkingen in zijn officiele Linux versie op te nemen. (zie ook lkml.org

Delen Door Nul ... 07/12 : i-nieuws,
- Delen door nul: nullity? nullification? (klik ook grafiek of zie ook i-news van week 07/12)

- begint de waarde van de MS-naar-Novell miljoenen duidelijk te worden? OpenOffice.org wordt PatentOffice.org?
Nat Friedman, topfiguur bij Novell is best tevreden; OpenOffice.org krijgt in de Novell versie een filter ingebouwd dat het MS "open xml" formaat moet gaan ondersteunen. De naam kan verwarrend zijn, zeker als hij zo voorgesteld wordt: "Office Open xml format"; typisch verwarring zaaien als je weet dat "Open Office" het "Open Document Format" gebruikt, wat ook een vorm van xml is. Het lijkt alsof gemikt wordt op verwarring, want bv overheidsinstellingen die afstemmen op het vrij te gebruiken Open Document Format (ODF), zullen nu bestookt worden door Microsoft met het Open xml format; om aan dezelfde vooropgezette doelen te beantwoorden. Daarvoor moeten ze natuurlijk kunnen verwijzen naar echte voorbeelden van uitwisselbaarheid. Met deze overeenkomst kan dat nu. Dubbele winst: 1) De moeite van de open source community om open document formaten ingang te doen vinden wordt gerecupereerd. 2) Er is een bewijs dat MS documenten en office software wel uitwisselbaar is met andere platformen dus lijkt er geen reden meer om nog van programma te veranderen. Behalve de prijs misschien.
MS blijkt goede redenen te hebben om OpenOffice.org (OOo) als gevaar te zien; er zouden nu 100 miljoen OpenOffice.org gebruikers zijn.


November 2006:

30/11 : i-nieuws,
- poets je apple op (security en andere updates voor OS-X)
- poets je Linux kennis op met "polishLinux.org": browservergelijking op keuze.
- poets je gastenboek op met virtuele vrienden voor 1 dollar/stuk per maand.
- komt de verborgen agenda van de Microsoft-Novell deal boven met het afvoeren van het "Hula" project?
Het project, afgeleid van Novell NetMail was even bedoeld als open source vervanger voor MS Exchange ..
Hoeveel zou dat MS waard zijn? En doet dat niet denken aan het afvoeren van de Linux Versie van WordPerfect nadat MS geld stopte in Corel? Hoe zat dat nu weer .. Corel deed toen toch ook even "Corel Linux" .. op dat moment een "gevaarlijke" commerciele poging tot Linux van een bedrijf met een sterk tekenprogramma, kantoorapplicaties en .. een Linux besturingssyteem. Tiens, tiens, tiens .. Corel heeft na een smak geld dat alles de rug toegekeerd en houdt zich braaf aan de tweederansconcurrent-rol. Zelfs zijn sterke troef, het tekenprogramma, maken ze niet (meer) voor Linux. (Er was ooit een korte poging).
Wat het Hula project betreft krijgt Mark Shuttleworth nu wel een kans om te bewijzen dat hij het meende toen hij ontwikkelaars uitdaagde om over te stappen. Als hij het geld voor een paar full time ontwikkelaars voor over heeft kan hij een schitterend project binnenhalen.

(en vergeet niet het weekend: www.t-dose.org)


23/11 : i-nieuws,
T-Dose in Eindhoven: geïnspireerd door FOSDEM.
Een telefonisch interview met enthousiaste organisator Jeroen Baten.
(www.t-dose.org)
De klacht van UTube tegen You-Tube: "gebuisd"?
Dilbert blogt? Of is het Scott Adams die spreekt? (sorry, "schrijft")

16/11 : i-nieuws,
- Hoe geheim is de volgende Apple gadget "iphone"? Als die geproduceerd wordt in Taiwan bv. Hoe uniek is dat apparaat dan nog als in dezelfde fabriek concurrerende apparaten worden gemaakt? En hoe gaan ze de concurrentie afhouden die afspraken maakt met telecom operatoren om toestellen met abonnementen te combineren?
- Verkiezingen in NL: http://www.wijvertrouwenstemcomputersniet.nl/
Wie? Wat willen ze? Zijn stemcomputers hetzelfde als stemmachines? Zijn ze tegen moderne techniek? Is het niet te laat om tegen stemcomputers te zijn? Is het niet goedkoper om met computers te stemmen? Dus stemmen via internet al helemaal geen optie? Wat is dan het alternatief?

9/11 : i-nieuws,
- Microsoft sluit pakt met Novell (Suse Linux) om .. om wat eigenlijk? Een deal met groot speelplaats gevoel:
"Ik betaal jou 5 euro om mij niet af te rossen, en jij betaalt mij 15 euro om jou niet af te rossen (Ik heb meer vrienden)"
- De weg vinden in China met Beidou ipv met Gallileo.


2/11 : i-nieuws,
- Nog de laatste documentatie van LinuxWorld NL
- Hoeveel websites zijn er tegenwoordig op het internet? (in '95 waren het er 18.000)
Jan van het volgende programma antwoordt uit de losse pols "100 miljoen" en slaat zowat de nagel op de kop.
(zie netcraft: het internet verdubbelde tegen mei 2004 waar het er 50 miljoen waren).
- Bom in een glas water? (zie rechts)
Titel uit de it-pers: "Larry Ellison gooit bom op RedHat"
- Red Hat stelt de distributie samen op basis van al de vrije software die beschikbaar is, en biedt er ondersteuning voor, waaraan het zijn geld verdient. Maar ze doen zelf ook een groot deel van de ontwikkeling van Linux.
Oracle gaat nu dezelfde combinatie van software aanbieden onder hun eigen naam. Ze doen zelf geen Linux ontwikkeling, moeten er dus geen geld insteken, en verkopen dan dezelfde diensten voor minder geld.
Op het eerste zicht lijkt dit een parasitaire zet...


Toch krijgt Red Hat er onrechtstreeks iets voor in de plaats. Ten eerste marketing: Red Hat is zo goed dat Oracle het gebruikt voor zijn eigen Linux. Zo zou Red Hat op andere markten klanten kunnen overtuigen.
Ten tweede bug-fixes: Oracle heeft genoeg specialisten in dienst die verbeteringen aanbrengen aan de open source software, en die komen ook weer ter beschikking van Red Hat, zodat hun distributie sneller ontwikkelt dan ze zelf zouden kunnen met hun personeelsbestand.
Ten derde: marktaandeel. Er zijn verschillende varianten van Linux distributies, en Red Hat is misschien wel de grootste, maar er is serieuze concurrentie van anderen als Suse, Debian, Ubuntu enz. Een van de klachten over Linux is trouwens dat de markt versplinterd is.
Vroeger ontstond ook al eens een nieuwe distributie op basis van de Red Hat code, toen Mandrake, tegenwoordig Mandriva, en Red Hat ging er niet door failliet. Wat wel gebeurde was dat meer mensen op de wereld met een Red Hat-achtig Linux systeem werken. En ook kunnen overschakelen naar Red Hat als daar ooit aanleiding voor zou zijn. De vraag is dus of Red Hat er klanten door zal verliezen of juist zal bijwinnnen.

- Zal Red Hat geen klanten verliezen doordat de Oracle Linux goedkoper is voor net hetzelfde?
De software van Oracle is zo duur dat het prijsverschil voor de Linux support van Red Hat of die van Oracle bv maar een verschil maakt van 500 dollar op een bedrag van bijna 200.000 dollar. Dus het is de vraag of Red Hat zoveel klanten gaat verliezen door het prijsverschil alleen.

- Als het toch ten koste zou gaan van Red Hat, en het bedrijf er onderdoor gaat, dan is Oracle toch ook de ontwikkeling van die Linux distributie kwijt, en hebben ze zelf niets meer om te verkopen? Dat is toch commerciele zelfmoord?
Het ultieme parasitaire moment zou natuurlijk zijn als de beurskoers van Red Hat daalt door de concurrentie van Oracle, waarna Oracle Red Hat kan kopen voor een prikje. Oracle zou zo de volledige Linux distributeur in handen krijgen voor veel minder geld dan wat ze nu zouden moeten betalen als ze Red Hat willen overnemen.

- Als die Linux over zo'n klein bedrag gaat t.o.v. de databanksoftware van Oracle, waarom doet Oracle er dan zo veel moeite voor?
Dat is gissen, maar een van de redenen kan zijn dat concurrent IBM wel Linux-ondersteuning heeft uitgebouwd, en ze dat even willen bijbenen. Een andere mogelijkheid is dat Oracle met argusogen kijkt naar de ontwikkeling van een sterke combinatie van besturingssysteem met aanvullende programma's als databanken zoals MySQL en ProgresQL. Op dit moment vormen die vrije databanken misschien nog geen grote bedreiging, maar ze groeien samen met Linux tegen een hoog tempo: enorm veel sites op het internet draaien erop. En ooit is het kleine Windows, ook van onderuit - door grote verspreiding, erin geslaagd de grote Unixen van hun toneel te dringen op de servermarkt. Dus misschien wil Oracle daar een serieuze vinger in de Linux pap.

- Heeft Oracle dan al wel een pink in de vrije software pap?
Opvallend is dat Oracle onlangs probeerde "JBoss" over te nemen. JBoss is een bedrijf dat vrije software maakt voor gebruik als Java application server. Die waren niet opgezet met de poging van Oracle. Later bleek dat Red Hat JBoss overnam. Dus ook daar is de aandacht aan het convergeren.
Er zijn ook serieuze geruchten dat Oracle de laatste tijd een aantal ontwikkelaars bij Novell's Suse heeft weggekocht. Het zijn "kernel-developers", die werken aan de ontwikkeling van de Linux kern, de motor van het systeem. Dat is voor hen belangrijk, omdat aanpassingen in die kernel ervoor kunnen zorgen dat hun database beter of sneller werkt op het systeem. Mogelijk proberen ze op deze manieren meer invloed te krijgen op de kernel.

- Nu lijkt het alsof alles afhangt van Larry Ellison van Oracle, het lijkt wel of hij God is?
Het verschil tussen Larry Ellison en God? God denkt niet denkt dat hij Larry Ellison is.

Oktober 2006:


26/10 : i-nieuws,
Vista is bijna uit en het is moeilijk om de echte prijs te weten te komen. Wie herinnert zich nog dat Steve Ballmer de prijs van Windows 1.0 brulde bij het aanprijzen van de software voor de intel 80286 PC? (http://fredericiana.com toont het "Google video" filmpje)
Aan de prijs te zien was er toen nog keuze ...


19/10 : i-nieuws,
Vervolg Linux World NL: Weinig stropdassen en al helemaal geen hackers.
Of toch? Interview met Walter Belgers van de Nederlandse Unix Users group NLUUG, te gast in onze studio.

NLUUG's "User Friendly" T-shirts of Affiche: mail naar webgang voor een gratis af te halen exemplaar!
(Hijzelf is eerder gek op dilbert)
Belgische bedrijven ook op Linux World NL, of althans Nederlandse zetels ervan, en niet altijd even enthousiast over de overname door een Belgische kolos.

12/10 : i-nieuws,
- Na het nieuws: stuk uit een interview met Hans Reiser, waarin hij zichzelf en zijn project ReiserFS/4 kort voorstelt.

- beursverslag Linux World / Storage / Info Security
Jaarbeurs Utrecht: het grootste deel van de beurs bestaat ui Info Security, dan Storage Expo, en het kleinste deel in de verste hoek is de Linux "World".
Je moet dus door de hele beurs lopen op weg naar de Linux afdeling, en je komt voorbij heel wat exposanten. Steeds gekkere dingen moeten bedacht worden om de bezoekers te doen halthouden bij een stand; vermaak alom dus: flipperkast, pool(biljart), roulettetafel, electrisch schaalmodel racebaancircuit, gratis kiekje op een sportieve motor geflankeerd door schaars geklede dames, t.e.m. braziliaanse carnaval-hostessen die de aandacht van de eigen stand zelfs afleidden.
Voorbij de vele kraamjes wadend met antivirus toestanden voor Windows gebruikers zien we rekken vol (nep-)servers, ontdekken we een usb-key met encryptie die ontsleuteld kan worden door een vingerafdruk (en minstens 250 euro kost).
Aanwezig distro's: Red Hat en Novell Suse (deelt Suse SLE 10 uit).
Lectuur van Linux Magazine NL en andere tijdschriften, waarbij onduidelijk is wat een tijdschrift is en wat een publicitaire uitgave gespekt met "redaktionele" teksten. Soms is zo'n glossy magazine ronduit een folder om kandidaat werknemers te ronselen! Schaarste? Het gaat blijkbaar weer goed in de informatica ...

05/10 : i-nieuws,
- Na het nieuws: Beam me up, Scotty!
- Interventie van Joris vanop "Cinemaf!" op het De Coninckplein, Antwerpen:
Filmbesprekingen, commentaren en het nog overblijvende programma van dit Afrikaanse-film-festival.


September 2006:

28/09: i-nieuws,
Wat voor drinker ben je, wat voor leugenaar, en beperkt internet nu het sociaal kontakt of verruimt het dat? Voor nerds of voor extroverte mensen? En hoeveel wordt er gelogen bij het invullen van enquetes en het maken van radioprogramma's?


internet is ours21/09: i-nieuws,
"Internet is ours" (maar nog even wachten):
interview met Jos en Pedro, enkele van de mensen achter nexit.

14/09: i-nieuws,
- waar komt de Godson (God-son?) processor vandaan?
- Een Mac met 8 processors (Anandtech vervangt 2 duo-core processors door 2 quad-core)
- xpde: niet KDE maar een XP-look-alike als desktop voor Linux (www.xpde.com)
- MS publiceert zwarte lijsten van verkopers, vervolgt "conterfeit" en "infringments" met standaard aanklachten, laat politie binnenvallen, ondschept verkooptransacties, vervolgt voor de rechtbank enz. Een boost voor "legale" en gratis Linux downloads?

07/09: i-nieuws,
- Konrad Zuse: deel 1 (jeugd en studie)
- na het nieuws
- En waar we het niet over gehad hebben: electronische bedrijfsspionage binnen HP, en een gestolen maar niet zo heel moeilijk te achterhalen password in Zweden ('sigge, sigge')...dat leidde tot spionage tussen politieke partijen, en het verschijnen van Gnome 2.16.

Augustus 2006:

31/08 : i-nieuws,
Na het nieuws: achtergrond informatie over de (besparings)sluiting van de milieudocumentatiediensten in de VS, en de veiligheid van opslagmedia, gevolgen van verlies en encryptie.


24/08: uitzending vanop locatie Villa Delfia aan de kade met uitzicht op de schelde. Met:
- i-nieuws,
- live optreden van een ideale webgang/citygang groep, die zijn weg maakt via internet en zingt in het stedelijk dialect. Rechtstreeks vanuit Stabroek, voor de eerste keer in Antwerpen live op Radio, met beperkte bezetting (3/5) exclusief op Centraal - nog voor ze een CD uitbrengen en (Vl)ereldberoemd worden...De Fixkes.

17/08: i-nieuws,
- Na het nieuws met o.a. de Zweedse "piraat partij" (Piratpartiet) die een "privacy" dienst opricht om met een anoniem Zweeds adres te internetten.
- Burgerradio: In Berlijn geweest en een klein toestel "Tunecast" gekocht dat bestaat uit een kastje van 6-tal cm lang. Het is een mini-FM zender, bedoeld om aan te sluiten op een uit te zenden geluidsbron. Het is daarom voorzien van een mini-jack stekker. Je kan die in de (koptelefoon-)uitgang steken van een minidisc, cassettespeler, mp3 speler, laptop enz. Dan zendt de Tunecaster dat geluid uit op fm-op een zelf in te stellen frequentie. Het is mini; het apparaat werkt op batterijen en heeft geen externe antenne, dus het ontvangstbereik bedraagt maar een paar meters. Waarschijnlijk is het bedoeld om in je auto te gebruiken om muziek van een draagbare mp3-speler door te stralen via Fm naar je autoradio die geen aansluiting heeft voor externe spelers. De uitstraling is miniem omdat je binnen het metalen geraamte van de wagen zit. Maar niemand zegt dat je het apparaat niet anders kan gebruiken ...

10/08: i-nieuws,
- Na het nieuws met o.a. Nog andere Open Source software bij Apple
en de bewegingen bij de linux distributies
- De uitvinder van de computer: de geschiedenis herzien?
De eerste binaire computer (nochtans zonder electronica) is nagebouwd met hulp van de orginele maker ervan: Konrad Zuse. Het model is te zien in het Deutsches Technikmuseum in Berlijn. Het origineel is verloren gegaan tijdens een bombardement in de tweede wereldoorlog.
Daarin speelden trouwens de opvolgers van die eerste Z1 een belangrijke rol. De berekeningen werden gebruikt voor de vliegtuigindustrie, en stonden dus ook in dienst van de oorlog van de Nazi's.
Misschien juist door dat oorlogsverleden dat de eer van het bouwen van de eerste computers bijna nergens toegewezen wordt aan Konrad Zuse...
- In de Martin-Gropius-Bau in Berlijn loopt de tentoonstelling in premiere van de stukken opgevist uit de verzonken stad Alexandrie en nog wat meer...

03/08: i-nieuws,
Duimen voor doel:
- interview met Raf, een van de organisatoren.
- overzicht van het programma

Juli 2006:

27/07: i-nieuws
Google maakt picasso software bruikbaar op Linux, waarbij de grootste verwezenlijking eerder is dat ze bijdrage leverden aan Wine. Daardoor kunnen allerlei Windows programma's soms toch gedraaid worden op Linux, waarbij Wine de Windows functies uitvoert.

20/07: i-nieuws ,
Een stukje uit de NL vertaling van "The Cathedral and the Bazar". Heel NL-eigen, en de vertaling van de lange zinnen met bijzinnen van E.S. Raymond's oorspronkelijke tekst levert niet echt vlot leesbare NL tekst op.

13/07:i-nieuws ,
- presentatie: dank aan Liza.
- Muziek o.m. Samuel, Liza Shevchuk ("We Humans Fly too Fast", "Brigitte Bardeot est en voyage") enz.
Bauhaus (te zien op Lokerse Feesten augustus)


06/07:i-nieuws ,
Vakantie: weinig nieuws en veel nabespreking.
What happened to MS bashing?
En wat gaat er gebeuren als MS zijn boete niet betaalt? Gaat Europa de verantwoordelijken ter plaatse aresteren?
Of wachten tot ze in Frankrijk op vakantie komen?
Of het bezit in Europa aanslaan en verbeurd verklaren? Tja, welk bezit ...
Het "intellectueel bezit" misschien? Alle intellectual property vrijgeven om de schade aan de concurrentie te herstellen?

(Na het programma krijgen we de vraag "Welke letter verdwijnt er bij het drukken op de delete toets: voor of na de cursor?)

Juni 2006:

29/06:i-nieuws ,
Bijna vakantie: veel nieuws en veel nabespreking.
Ja, de CD van de bib van Kortrijk bevat ook "Audacity". Nee, e-coop cd is geen Linux maar het gebruiken van vrije software op Windows zou de overstap naar een vrij besturingssysteem bevorderen.
Is dat een ramp voor MS? MS aan de rand van de afgrond en Bill Gates zet een stapje achteruit? Hmm we vragen ons af welke richting hij op dat moment keek...

22/06:i-nieuws ,
"e-coop": Interview met Klaas Maertens.
Hij is coordinator van e-coop, een project dat zorgt voor de informaticanoden van de sociale economie. Daarvoor zetten ze vrije software in, en zorgen ervoor dat de organisatie alles zoveel mogelijk zelf kan beheren.
Ze stelden ook een cd samen met vrije software (voor windows) om te helpen de stap te zetten voor iedereen met interesse. Die "open CD" is als "summer survival kit" te downloaden op de vermelde website.

15/06:i-nieuws ,
Interview: "free software library?"
(Nee, dat is geen "dll" van je systeem. De bibliotheek van Kortrijk leent sinds 1 juni ook software uit.)
Een telefonisch gesprek met Juergen, assistent van de bibliotheek van Kortrijk.

Wij krijgen een gedreven bibliotheekassistent Jürgen Van Lerberghe aan de lijn voor een gesprek.

Dat leert ons dat ze zich niet toevallig beperken tot "vrije software"; licentievormen als de GPL laten toe dat materiaal uit te lenen.
Ze hebben cd's met collecties vrije software voor Windows of Linux (bv OpenOffice.org, Mozilla, ...). Maar ook als je nog een systeem moet installeren vanaf nul kan je bij hen een cd met een "distributie" lenen.
Door de licentie van vrije software mag de ontlener thuis een kopie maken van de software voor hij hem terugbrengt naar de bibliotheek. Die kopie mag eveneens verspreid of verder gekopieerd worden, wat de verspreiding van vrije software zou moeten bevorderen in het Kortrijkse.


08/06:i-nieuws,
Citygang : Netlabelism party
(reportage in Leuven)
Netlabels, een nieuwe tendens los van de bestaande muziekindustrie waarvan we in een vroegere uitzending (2004) al sporen vonden in de vorm van Electrobel.
- een reportage ter plaatse op de laatste party van het jaar, met sabam-vrije muziek door dj "Akwalek".
- een interview met de bezieler, Michel van "Movement of Unexpected Pleasure" (MUP vzw).
Link: Voorbije party-flyer en data
Muziek op www.archive.org



01/06:i-nieuws ,
- Ubuntu lanceert vandaag officieel een nieuwe 6.06 versie van zijn Linux-distributie (operating systeem + gebruikerssoftware) voorheen al bekend onder de codenaam "Dapper Drake".
- Er zijn downloads van verschillende aangepaste taalversies; er is ook een NL-talige werkgroep
- Daarbij komt in Belgie de oprichting van een netwerk van vrijwilligers, Ubuntu-be.org, die "Dapper Drake" verspreiden op CD, en helpen bij installatie, advies geven over het gebruik enz.
Een telefonisch interview met een van de vrijwillige deelnemers, een student uit Leuven (christof van de plas).
(er bestaat ook ubuntu.nl en ubunte-fr.org)


Mei 2006:

25/05:i-nieuws ,
Hier brandt de lamp, het virus-stormcentrum, het Totale en Niet Betwiste Falen van informatica-veiligheid.


18/05:i-nieuws ,CityGang:
The Sowjet Charm Show
Op zoek naar nieuwe vormen van ontwikkeling schakelt de dienst voor toerisme het nog-niet-zo-verre verleden in. Letland maakte onvrijwillig deel uit van de Soviet-unie, en de sporen daarvan zijn nog altijd te vinden. Dat vertaalt zich in bouwstijl tot voertuigen; inderdaad zijn de laatste vierkante Lada's nog niet uit het straatbeeld verdwenen. Toch word er al met zekere nostalgie naar teruggekeken, en begint de bevolking te beseffen dat de oude Volga's die ze zo lang aan de praat hielden, als attractie kunnen ingeschakeld worden.



Zo ontstond een "rally" met old-timers, die vertrekt op het centrale plein, dat qua sfeer ook de soviet periode nog uitstraalt: groot, vierkant, en afgezet met betonnen gebouwen waarin nu een supermarkt en een hotel zijn ondergebracht.
Dit wordt gecombineerd met een tentoonstelling van tweewielers en oude legervoertuigen, en verder een feest met optredens die onder meer verwijzen naar de jeugdbeweging waar rode sjaaltjes werden gedragen. Een mini parade van jeugd, de kleinste met rode ster opgespeld, de groteren met vlaggen wen wimpels. De Russische liederen die erbij horen hebben deze jongere opnieuw moeten aanleren, want het is een generatie van na de afscheiding.
Kuldiga
(Eigenlijk moet het geschreven worden met een plat streepje op de i, maar dat bestaat op mijn toetsenbord niet, dus ik gebruik hier even de gebrekkige schrijfwijze. Voor de juiste : zie de website www.kuldiga.lv)

Als je naar Kuldiga reist is er veel kans dat je via het vliegtuig in Riga aankomt. Misschien moet je een bus nemen, maar Wim had het geluk afgehaald te worden. De rit van Riga naar Kuldiga duurde ongeveer een uur en een half, maar met de bus beslist langer. Onderweg op de net-niet-snelweg zie je allerlei andere gebruikers: fietsers, voetgangers, wandelaar met hond, vrachtwagens en traktors. De baan bestaat uit twee normale vakken, en aan de buitenkant nog een strook van een half rijvak zodat je wat uitwijkruimte hebt als je voorbijgestoken wordt.

De rit voert door mooie natuur en rustige plaatsjes, redelijk vlak landschap tot op een punt waar lichte hellingen beginnen. Dan kom je voorbij een vallei waar op de zuidhellingen zelfs druiven groeien voor wijn. Begin mei zie je op de achterkant, de noordkant nog sneeuw liggen, en inderdaad, in de winter wordt er geskied. Verder zie je in de streek vooral bosbouw en houtontginning.

Kuldiga district is het westelijke deel van Letland, met zo'n 38.000 bewoners, waarvan iets minder dan de helft in de stad Kuldiga, die middenin het district ligt.

De stad zelf ligt aan de Venta, een waterloop die erg breed uitdeint aan de stad. Een lange stenen brug voert je over het water tot in de stad. Die bestaat uit een kern met veel oude stenen en zelfs nog houten huizen. De centrale as is autovrij gemaakt, en heeft daardoor een winkelstraat-functie gekregen.

De geschiedenis van de stad is gekenmerkt door een 3-tal belangrijke punten naast de eerste bewoning die volgens Viking-legendes zou dateren van de 9e eeuw. Daarbij gaat het over de oorspronkelijke "Kursi", bewoners van deze streek "Kurzeme" genoemd.

In de jaren 1200 is er de komst van de Germaanse koningen die er een slot bouwden aan de Venta, waarrond zich aktiviteiten en een stad "Goldingen" ontwikkelden. De handelsaktiviteiten leidden uiteindelijk tot de opname in de handelsorganisatie van de Hansensteden, waarbij je aan de hoogdagen van Brugge kan denken.

Dan is er een bloeiperiode met scheepsbouw en internationale handel in de jaren 1600, die het huidige uitzicht van de stad bepaald heeft. Wij denken dan aan de bloei van Antwerpen, blijkbaar als stad aan een stroom ook daar bekend.

Aan de grootste stenen huizen kan je ook nog een bloeiperiode rond 1900 afleiden, maar later die eeuw was het spannendste wat er gebeurde de produktie van lucifers. Gelukkig misschien, want daardoor heeft de stad haar sfeer behouden, ruimte ook, en op sommige plekken zelfs water tussen de huizen, met trapjes en bruggetjes.

Er is een mooi park, prachtige natuur in de omgeving, in de buurt de heuvel waarop vroeger het kasteel stond, er wordt gevist in de stroom, en ondanks de toeristische mogelijkheden is het nog niet platgetreden.
11/05:i-nieuws ,
WebGang WebGang WebGang WebGang WebGang WebGang WebGang WebGang WebGang WebGang
Tien jaar geleden startte op radio centraal een programma over internet, enthousiast over de mogelijkheden tot wederzijdse communicatie, publiceren, enz.
We blikken met een glas bubbles even terug op de programmatie, en gaan ondertussen onverbeterlijk door in het heden..


04/05:i-nieuws ,
- computermesthoop: In 2005 vloog een vliegtuig over een zaal waar Steve Jobs afgestudeerde studenten toesprak. Op de banner die erachter hing stond een verwijzing naar de gebrekkige milieupolitiek van Apple (toen enkel i-pods terugnemen, computers niet)
- pre-install strategie: Vermijden dat de klant moet kiezen (kan kiezen) welk systeem hij gaat draaien.
- wie bepaalt de site achter de "zoek"-functie? Wie plukt de inkomsten? Wie bepaalt de browser? Wie bepaalt het OS? Wie gaat Google te lijf?
- aandeel van de browsermarkt: verkoop? Gebruik op internet? Helaas liegen(*) de browsers over zichzelf en zijn de website statistieken dus niet betrouwbaar om het aandeel van het gebruik vast te stellen.
(*) Ze moeten wel of ze worden soms buitengesloten als ze niet zeggen IE te zijn...
- Ben je een categorie "groen", "geel" of "rood"-reiziger? (vliegtuigpassagier op weg naar de VS)


April 2006:

27/04:i-nieuws ,
- Waarom voert Australie zoveel strenge maatregelen als een electronische id-kaart met digitale foto in? Welke aanslagen?
- een greep uit de uitspraken van aftredend CEO van Sun, Mc Neally
- wat als computerschermen kunnen "terugkijken"? Als tussen de beeldpixels van de TFT-beeldschermen ook lichtgevoelige sensoren ingebouwd worden, kan het scherm beeld opnemen en is geen aparte camera nodig. Ziende computerschermen. En misschien zien ze beter dan een mens .. infrarood bv? Wat doet de bankautomaat terwijl je geld opneemt? Controleert die een databank met gezichten of zit die ondertussen een scan te maken? En krijg je daar dan ook de resultaten van?

20/04:i-nieuws ,
- En na het nieuws: advertenties op "gratis" blog site, de dubbele moraal van de VS ivm "vrije meningsuiting" en "privacy" op internet (vgl China / VS).
- De geruchtenmolen over proprietary drivers in Linux, Intel in de Mac, AMD vs Intel, stilte voor de storm bij MS, hamburgers en cola, consumenten omarmen big brother door alles bij een leverancier te halen: hun software, hun mail en hun online-documentenopslag.
- Het atomium pas gerestaureerd en in het vuurwerk gezet vorig weekend, foto op je website? Dat kost je meer dan 90 euro per maand per foto kreeg een blogger te horen.Indymedia knipte de bollen van het atomium uit de foto op hun site, waardoor je .. perfect de vorm van het atomium krijgt.
De familie van de (onlangs overleden) ontwerper van het atomium beheert de "rechten" op de afbeeldingen van het atomium, en daardoor moet je er dus voor betalen. We vragen ons af hoeveel de afbeelding op de 2 euro muntstukken (zie site nationale bank) gaat kosten ... ? maal 5 miljoen exemplaren?

13/04:i-nieuws ,
Lydia op reportage in Marokko: mooie stadjes (Essaouira waar je het altijd te koud hebt omdat de wind te hard waait), straatkinderen die er geen zijn, reportage en camerawerk enz.

06/04:i-nieuws ,
- Na het nieuws met o.a. Windows op de Mac, ..
- De gezondheid van een hacker: hoofdpijn, rugpijn, RSI, ... maar vooral: niet slapen. En leidt intensief aan de computer werken in verschillende programma's tegelijk tot concentratiestoornis bij eenvoudige dingen in Real Life?
- Oproep en wat uitleg over een audio test via internet: zou Centraal in de toekomst kunnen streamen?
Gastpresentatrice: A'lies. (Thanks!)

Maart 2006:


30/03:i-nieuws ,
Nog een stukje Michael Meeks (sneller dan zijn office):
Zijn onthulling van "easter eggs" in OpenOffice.org Calc.
Hij verklaart waarom zo veel java gebruikt wordt en waarom dat niet "evil" is, waarom een spreadsheet zo veel mogelijk rijen moet hebben, ..
Ondertussen probeert hij geinteresseerden warm te maken om mee te werken aan het OpenOffice.org project; uiteindelijk het programma dat mensen gebruiken (fame!), en dat financieel wel eens de achillespees van MonopolySoft zou kunnen zijn.

23/03:i-nieuws ,
- Nee, dat is geen stand-up comedian, we horen Michael Meeks nu zelf spreken. En hoe! Los van de snelheid van praten (waarvoor hij zich zelfs even verontschuldigt - maar daarna toch vrolijk doorratelt), weet hij te boeien door zijn anekdotes in een "vrij-software-project", door zijn lichtelijk sarcastische toon als hij spreekt over de "community" of over dat ene grote bedrijf dat een patent heeft op vervelend veel woorden, zijn tips over mogelijkheden van OpenOffice.org die te weinig gebruikt worden ("There's a bug in OpenOffice.org" - "No, it isn't, it's the database"), en de rebranding die erop volgde,
16/03: i-nieuws ,
Archief opgekuist en zo'n 10 jaar terug zagen we volgende titels en teksten in de IT-pers:
- "industrie bereidt zich voor op jaar 2000" (in november 98, met foto van een kop in het zand)
- Brad Silverberg (MS): "Als je het marktaandeel hebt wat onze concurrent heeft, dan is het in je belang om het standaardisatieproces te saboteren" over marktleider Netscape ("the other browser") en hoe ze (MS) de beste leerling van de W3C-standaarden klas zijn. (Juli 1996)
- "De grote Windows 95 leugen", een artikel hoe bedrijven die W95 *niet* installeerden gelijk kregen door te wachten op Windows NT 4.0, en hoe ze Netscape's Webserver een hak zetten door het systeem waarop die draait - NT Workstation - geen webservers meer te laten draaien, zodat NT Server met gratis IIS moet aangeschaft worden.
- StarOffice 3.1 van het Duitse StarVision op de CEBIT: idd de voorloper van OpenOffice / StarOffice van Sun. (april 96)
- "Het jaar van de netwerkcomputer" (april 96)
- "Benelux draait freeware" blijkt dikwijls over Apache/Linux te gaan op het web (nov 96)
- "Opmars digitale camera (1996), CD-writer (95), JAVA, ...
- Windows 95 release - voor 3990 Bfr upgrade Eng. - in Belgie (september, oktober 95)
- MSN als alternatief voor internet (1995 - toen nog aparte betaaldienst van MS zonder internetconnectie).
- Het begin van de ondergang van Novell/Netware met verkoop van UnixWare aan SCO, doodgeboren SuperNOS, aanschaf van WordPerfect, .. (1995)
- Het begin van de ondergang van SCO met tegenvallende resultaten in het 3e kwartaal van 95 en verwacht verlies voor 4e kwartaal maar wel een nieuw logo
- Apple gered door MS maar wel opgezadeld met IE als standaard browser en MS' Java "uitbreidingen" (1997)
en Een foto van Lernout en Hauspie vanwege een aanzienlijke kapitaalsverhoging (juli 96)


09/03: i-nieuws,
- Firefox is een open source webbrowser van het Mozilla project, die ook op Linux en Mac bestaat, en daardoor een echte multi-platform browser vormt, wat handig is als je in een omgeving met verscheiden computersystemen toch wil standaardiseren op 1 browser.
Maar het kan ook omgekeerd; op Mac werd op basis van de Firefox code een meer "typische" OS-X browser gemaakt: Camino (www.caminobrowser.org). Een vergelijking met Firefox.
Waarom ze "Camino" als naam hebben gekozen blijft voorlopig een raadsel.
- Gelijkaardig aan die situatie bestaat er voor OpenOffice.org, een afgeleide en aan OS-X aangepaste "office". Die heet "NeoOffice". Wat die wel gemeen heeft met zijn OpenOffice / StarOffice verwanten is (sommige) "easter eggs". Zo kan je een foto van het programmeursteam oproepen, door een "geheime" toetsencombinatie in te tikken. Nu niet meer zo geheim dus ;-)

02/03: i-nieuws,
Interviews, reportage over en vanop programmeurs conferentie Fosdem 2006
Met oa:
* Interview met Sven Vermeulen van Gentoo, de Linux distributie waarbij je zelf compileert van broncode

* Interview met OpenSuse, het community project van Novell's Suse Linux.
* Tot onze verwondering staat er wel een bedrijf, en nog wel een groot: Google. Hoewel de stand er bijna als een promotie stand uitziet, met in Google-t-shirts gestoken "personeel", "google" schrijfgerief enz, blijken ze bij het zien van een micro slechts "bezoekers" te zijn van Fosdem. Toch iemands mond kunnen openbreken om te antwoorden op de vraag wat Google doet op Fosdem?
* Al bijna even moeilijk was het om FSF te laten spreken, maar dat lag meer aan de mishandeling van de stembanden van de pr-man van fsfe, waarvan de oorzaak ons ontgaan is maar de gevolgen niet: zo hees, een Serge G. song is er niets tegen.
* Honderden foto's van bezoekers van het event vind je hier op flickr
* Beluister met een ogg-vorbis capabele mediaspeler (*):
- Gentoo, Sven Vermeulen: ogg, 11:30
- OpenSuse: ogg, 4:30
- Google: ogg, 3:00
- Free Software Foundation Europe: ogg, 4:30
(*) ogg formaat heeft een betere verhouding kwaliteit/compressie en is een vrij formaat zodat er voor ALLE computersystemen software bestaat. Meeste Linux systemen hebben het automatisch, anderen moeten misschien een speler downloaden.
www.vorbis.com/software/



Februari 2006:


23/02: i-nieuws,
- Een van de sprekers op Fosdem is Michael Meeks. Op de Fosdem site is een interview met hem te lezen waarin hij vertelt over zijn werk voor Novell aan OpenOffice.org, vooral versie 2 nu.
- We vragen ons af hoe je een voetbalveldgroot zonne-zeil uitvouwt en opspant in de ruimte.

16/02: i-nieuws,
- We vragen ons af hoe de verantwoordelijke van de Linux-afdeling van MS zijn aankopen doet (of hij bv ergens een pc vindt zonder Windows voorgeïnstalleerd)
- Aankondiging Fosdem: Free / Open Source Developers European Meeting, een blik op het programma van 2006.

09/02: i-nieuws,
- opname van de vorige weken besproken lezing. Uittreksels Deel 2:
CPCM-"flags" die kunnen bepalen wat je mag doen met een tv-uitzending, hoe dikwijls mag je een film zien, hoe ver mag je scherm staan enz. Technische standaarden achter gesloten deuren, de bedreiging voor free/open source software ("resistant to user modification"), hoe het zakenmodel van de media-industrie invloedt krijgt op de PC-markt.

02/02: i-nieuws,
- We hebben de hand kunnen leggen op een opname van de vorige weken besproken lezing. Uittreksels Deel 1 :
Uitbreiding van copyright tot in je huiskamer, Waarin DRM geslaagd is: afnemen van rechten van gebruikers of kopers van media, waar DRM faalde: het beletten van het bestaan van illegale kopies. De i-tunes "updates" verminderen de mogelijkheden (niet meer streamen en minder copies bv). Aangeklaagd worden voor inbreken in je eigen pc.

Januari 2006:


26/01: i-nieuws,
"Bits want to be copied" : reportage STITCH & SPLIT in "Muhka-foto"
Interview met Cory Doctorow over misbruik van auteursrechtenmonopolie en kopieer-verhinder-technieken, ongewenst gedrag van "CD-uitbreidingen", wetten op maat van de media-industrie en een revolutie van de gebruikers.



19/01:
- i-nieuws 19/01
- Constant vzw plant een avond met activist, schrijver, spreker en technologiespecialist Cory Doctorow over "De toekomst van digitale televisie".
Interview over dit STITCH & SPLIT evenement in MuHKA_media op dindsdag 24/1/2006.
MuHKA_media, Waalse Kaai 47, 2000 Antwerpen (gebouw Fotomuseum)
- aanvullingen op vorige week: GPL overtreding reaktie (zie onder), "zoekwoorden" en het gebruik ervan: dus toch sex bij de eerste 5!

12/01:* i-nieuws 12/01

 Ondanks trotse drager van het logo van een pinguin met bijschrift "Linux Inside" blijken ze "No Source Code Outside" te zijn bij deze multimedia console fabrikant..
Aanvulling: een dag na ons programma verschijnt volgende regel op hun website:
"Jan 13th: GPL related news here", waarin een zekere "Craig" schrijft dat het stelletje slashdot lezers moet stoppen met hun idiote e-mail en telefoon-akties waarmee ze mensen treffen die niets met de software ontwikkeling te maken hebben. Ze zouden zelf in onderhandeling geweest zijn, en en eerste instantie een "nog onvolledige" versie losgekregen hebben, en ze verwachten snel aanvullingen te kunnen doen en met de volledige versie te komen. Daar op tijd zelf aan denken had hen een hele hoop last kunnen besparen lijkt me ...

- Gelukkig dat de gewone pers ons (op afstand) volgt, zo krijgen we nadien eens foto's te zien van onderwerpen waarover we vroeger gepraat hebben: Shuttleworth en zijn "freedom toasters" (automaten waarin je een CD met een linux distributie of andere vrije software kan gaan branden)
- kan een nieuwsbericht over "iets wat niet gebeurde" toch nieuws zijn? Bv Apple is niet overgenomen door een ander bedrijf, XP bleek niet veilig te zijn, GPL werd niet gerespecteerd, film kan niet besproken worden en wordt daardoor niet genomineerd, .. enz.
- een discussie barst los over cijfers van zoekgedrag; Belgen zeggen zelf meest te zoeken naar "Vakantie"-informatie, nieuws en aktualiteit, muziek en film, kortom cultuur. Maar vroeger bleek sex toch steeds op de eerste plaats te staan? Zijn de tijden veranderd of is er een verschil tussen wat men zegt in een enquete en het werkelijke gedrag?

05/01: * i-nieuws 05/01
- 12 redenen waarom internet 2 gebouwd wordt op Open Source / Free Software en de gevolgen van die opsomming voor de pianist: hij werkt nl bij MS en maakt in deze blog geen reklame voor zijn baasje. Vorig jaar vielen er nog klappen wegens misklapt in een "persoonlijke" blog (die wel toevallig publiek op het web staat natuurlijk)
- Lydia denkt dat Wim wel verwend is maar hij merkt op niet meer te klagen sinds hij overstapte naar een OS systeem. De rest van de Europeanen daarentegen... (nav Jeremy Rifkin "De Europese Droom" over werelds grootste economie van luie Europeanen - of is het genieten - en een failliet Amerika met de 3e-grootste inkomens-ongelijkheid)
- Hoe Peter Quinn door het slijk werd gehaald om de OpenDoc standaard in Massachusetts, te nekken. Hij nam door deze persoonlijke aanvallen wel ontslag maar het staat nog niet vast dat de anti-OpenDoc lobby zijn slag thuishaalt. De poging om een MS-eigen documentformaat tot standaard uit te roepen klinkt nogal hol.
- De via het internet bestuurde kerstverlichting kwam dit jaar niet meer aan bod bij ons. Gelukkig, want dit jaar lezen we het gewoon in de krant.
- Hoe een kerstverpakking van een fles whisky een chocolade pinguin blijkt te bevatten en Lydia het ook met een zwart-wit kaartje en een usb-armband moet stellen.
- Welke 3 pc-bedrijven zal verdwijnen uit de top 10 volgend jaar? Krijgt Apple dit jaar eindelijk waardige concurrentie op muziekgebied?
- Een vakantie-marktonderzoek in Duitsland leert dat Suse Linux niet verdwenen is na de overname door Novell; het is bij zowat elk Linux-tijdschrift (Duits maar ook andere) als DVD verschenen. Soms in de OSS editie, maar ook in de Full Novell editie. Daarmee is de Suse distributie dus aanweziger dan ooit.

Uitzending vanop locatie in "Villa Delfia", waar we met de webgangcrew blijven plakken in het cafe aan de andere kant van de gang, en afspraken maken voor computer-experimenten in het nieuwe jaar.
Het programma wordt in uitzending onmiddellijk gevolgd door een stukje live "Space Cactus" vanuit de aanpalende studio op het ingepalmde gelijkvloers van de villa.


December 2005:

29/12: * i-nieuws 29/12
Doe het zelf. Zoek op. Schrijf uw eigen nieuws. Lees het luidop voor. Als u het echt goed vindt, stuur het dan per mail naar webgang, dan hoort u het begin januari voorlezen door ons.
We zijn er idd even tussenuit. Tot volgend jaar .. have fun!
Webgang team.

22/12: * i-nieuws 22/12
- Het einde van IE (op mac) en een terugblik op andere (verdwenen) browsers: "optimized for no one, but pretty much ok with ..." en de evolutie van html
- hack your vacuum cleaner: programmeer je stofzuiger.
- 5 jaar terug sprak men over vertaaltechnologie van L&H, over de opkomst van internet en illegale downloads, en Star Office. Is er iets essentieels veranderd in 5 jaar?
- niet 1984 maar wel 2004 werd de echte Big Brother geboren. Overheden pasten dit jaar hun wetten dan maar aan aan de technologie die er al was. Amper iemand die het opmerkte.

15/12: * i-nieuws 15/12
Ubuntu in Macedonie
gnomejournal.org : Gnome/Ubuntu in schools
http://www.gnomejournal.org/article/33/macedonia-deploys-5000-gnome-in-public-schools
Gnome of KDE? Linus Torvalds gebruikt KDE (citaat uit zijn interventie over de onmogelijkheden van een printerdialoogvenster in Gnome).

Free software macedonie:
http://www.freesoftware.org.mk/
08/12: * i-nieuws 8/12
* Women in IT 2005: een congres op 15/12 in Brussel. Een interview met Kris Thys van TMAB verklaart het tekort aan vrouwen:
- waarom dit congres?
- waarom is het klein aantal vrouwen in IT een gemis?
- welke eigenschappen onderscheiden m/v dan?
- hebben mannen dan geen kinderen?
- waarom verdienen vrouwen in IT meer?
- waarom daalt het aantal vrouwelijke studenten in IT richtingen en is daar dan geen aktie nodig?
- is er misschien iets mis met de "hoge eisen" qua ritme en uren die in de sektor gesteld worden?
- waarom geen vrouw laten praten op een congres over IT-technologie of ICT-management ipv over het vinden van een babysit?
En antwoorden (van een man dus) on-air.
Ps: het congres (met "Financieel Directeur van de KUL") is voor vrouwen gratis en voor mannen 150 euro inkom.
Women in ICT 2005: als een vis in het water?
* EFF rakelt het debat over privacy op; Is een bevelschrift van een onderzoeksrechter nodig om een gsm/telefoongesprek af te luisteren of is het normaal dat de politiediensten dat standaard doorlopend kunnen? In de VS of bij ons?
* Een praatje met uw hond (honde-gsm)? Hoe neemt die hond dan af? Zit dat ding dan aan de halsband en waar zit de antenne?
* of met een worm (nieuwe "worm" kruipt IM-systeem van AOL binnen, en doet als "chat"-partner een praatje met de slachtoffers. Hij geeft een tip over een website en antwoordt bv "lol, no it is not a virus"
Tijd voor een Turing test voor IM?

01/12: * i-nieuws 1/12
* Linux Client Survey
De conclusie van een enquete over het gebruik van Linux op de Desktop: managers doen het niet omdat het goedkoop is, niet omdat het stabiel is, maar omdat de gebruikers erom vragen! (kiezen voor Linux) En een duik in tabellen met meer cijfers en resultaten van de bevraging. (onderzoek van het OSDL : download .pdf! )
* Wat is ergerlijk aan "Kopete" voor irc-gebruikers?
* DemoStation
Interview met Bavo en Nico, die een "podcast" begonnen zijn waarin ze demo's van beginnende groepen brengen. Over podcast-uitzenden, de techniek, de opnametijd (enkele uren) die groter is dan de uitzending (iets meer dan een uur) die langer duurt dan de download ervan (3 minuten).
Met fragmenten van deel 1's "demo-test 1, 2" en een stukje uitzending van deel 2.
Over html en de xml, de garageband software waarmee het ineen gestoken werd, de (itunes-player) software (en het ontbreken ervan op Linux?), het werk, de kosten en de roem.
En de naam en het logo van de website en natuurlijk de link: DemoStation.be

November 2005:

24/11 : * i-nieuws 24/11
* 6 Jaar!
Lydia presenteert vandaag net 6 jaar mee het programma; de voorziene gepaste fles ontkurkt zich onverwacht met een knal in de uitzending en het programma na ons komt toevallig wel heel vroeg opdagen zodat alles binnen de perken van de zendtijd opgeraakt.
* Ondertussen doen we nog een poging serieus uit te leggen wat euh... hoe euh ..."rootkit"-kopieerbeveiliging niet zorgt voor een veilige kopie (wat de naam misschien doet vermoeden) maar juist op een onveilige manier verhindert dat je computer en de cd normaal werken.
* En we bladeren door de eerste editie van een nieuw "zakelijk gericht" Open Source magazine: O3 magazine
17/11 : * i-nieuws 17/11
* Sony-BMG betrapt op "root-kit" software: de platenfirma zet "stiekeme" software op zijn Audio-CD's om klanten te beletten een kopie te maken op hun computer. Computerinbrekers maken er dankbaar gebruik van om andere programma's mee te verstoppen onder dezelfde paraplu van zich verbergende software.
We volgen even de stappen van de ontdekker, die toevallig een rootkit opspoor-software aan het testen was, en tot zijn verbazing ontdekte dat zijn eigen computer besmet was met een rootkit. Een rootkit is een manier om computerprogramma's te verbergen; daarvoor worden bestanden verborgen, registry keys verborgen, en andere onderdelen van het systeem gemanipuleerd om ontdekking te vermijden.
De XCP software bedient zich van die methode. Ze probeert te beletten dat je een copie maakt van de beschermde CD, maar de software blijft nadien in de achtergrond draaien en kost zo'n 2 procent processortijd.
* De 100 dollar computer: mooie principes of principes al aan diggelen?

10/11 : * i-nieuws 10/11
* Fantasie over de RFID tags als identiteitsbewijs (het zilverpapiertje rond de pas om het "afluisteren" ervan te beletten?)
* KDE niet meer "voorkeur" dekstop van Novell maar nog wel aanwezig in Suse's "open" Linux versie.
  Lezing op woensdag LinuxWorldExpo in Utrecht:
- Hoe de hoofdredacteur van Linux Magazine (NL) wegloopt van onze micro.
- Hoe de kubus-vormige ideeënbus een server met backup oplossing blijkt te zijn
- en hoe Suse het soms moeilijk heeft als Novell telg, maar hun woordvoerder enkele interessante ontwikkelingen belicht.
- en meer Pinguins, egels, tijdschriften (NL) en (DE), talks..
over Linux certifiëring
Machtelt over het belang van certifering van linux competenties en de verschillen tussen RH, Suse en de LPI certificaties.
Foto's: copyleft Patrick Coeman

03/11 : * i-nieuws 03/11


Oktober 2005:

20/10
* i-nieuws 20/10
* Word je al ge-skyped?
* Hoe de geheime dienst in de VS producent van Groene Stroom wordt

13/10
* i-nieuws 13/10
* Uitzending vanuit Permekegebouw in het kader van "Amandla" op De Coninkplein.
* Linux in Afrika, met o.a. "Haiti" (of beter hai ti), Ubuntu, enz.

06/10
* i-nieuws 06/10
* Interview: Solveig Lüdtke maakt een doctoraatsthesis over HipHop (zie ook hiernaast).
Ze is te gast in de studio, en geeft ons inzicht in de betekenis van taal in internationale en Duitse HipHop en laat een aantal voorbeelden horen.

En nog eens de links:
www.femalehiphop.net
www.fbls.uni-hannover.de/lehre/reptexte.htm
The study on american, german (and some australian) hip hop deals with linguistic aspects of globalization and relocalization such as the use of social categorizations, verbal insult games, dialect use and rap as a form of secondary orality and postmodern art. Closely related to the analysis of the relationship between the local and global influences is the role and articulation of gender identity within the different hip hop communities. For more information on female artists see www.femalehiphop.net and on a previously taught seminar about rap at a german university www.fbls.uni-hannover.de/lehre/reptexte.htm.
Solveig Luedtke

September 2005:

29/09
* i-nieuws 29/09
* De K van KDE.
* Vrouwen verdienen meer in IT, waar ondertussen slechte communicatie de mannen parten speelt.
* De soldaat-vervangende vechtrobot, de opwindbare laptop en de "coole" pc-kast (ineengeknutselde pc behuizing die volledig uit ventilators bestaat.)

22/09 :
* i-nieuws 22/09
* Monopolie op de computer
Weinig indrukwekkende resultaten van de anti-monopolie maatregelen. Wel tegenwicht voor MS door een andere "Googant", zeker te zien aan het personeelsverloop (overloop?). Of gaan we nog sterkere monopolies krijgen in de toekomst; bv de eerdere fusie van AOL / Time Warner leverde een sterke groep op die zowel een aantrekkelijke partner is voor MS als voor Google. Nog sterker zou een overname zijn door een van beiden, maar hoe gaan de autoriteiten daarop reageren?
* Privacy op internet
Het verhaal van de stewardess die haar ontslag kreeg na het publiceren van foto's (blijkbaar genomen in haar werkomgeving: een vliegtuig) op haar b-log geeft aan dat de consequenties van iets "publiek" publiceren niet altijd goed ingeschat worden. Pseudoniemen zijn maar zo veilig als ze onherkenbaar zijn, wachtwoorden maar zo onkraakbaar als ze moeilijk en geheim zijn, anonimiteit is een contradictie bij dagboekonderwerpen, en alle netwerkverkeer passeert over computers die van anderen zijn...

15/09 :
* i-nieuws 15/09
* BBC stimuleert de remix-cultuur door eigen materiaal vrij te geven. Maar niet helemaal vrij voor eender wat, wij kijken naar de grote en kleine letters van de licentie die erg aan de Creative Commons licentie doet denken: "Creative Archive License".
creativearchive.bbc.co.uk. Helaas enkel geldig in UK.
* dynamo ipv dynamiet in de rugzak: zonnepaneel-rugzaktoeristen kunnen hun gsm, mp3-player en andere gadgets opladen met zo'n 4 watt, naargelang het model en merk. De zonne-opbrengst kan ook opgeslagen worden in een Li-Ion batterlij die ingebouwd is, en eventueel uitgebreid kan worden met een extra "battery pack".
* Of je kan ook "katte-energie" gebruiken. Christian Koch maakt hoogkwalitatieve brandstof, een soort "bio-diesel", uit een afval-transformatieproces. Een spektakeltijdschrift fantaseerde verder op het idee dat tussen het afval ook dierlijke resten zouden kunnen zitten en in de VS was het verhaal al geworden dat hij brandstof maakte van dode katten: 20 katten voor een volle naftbak.

08/09 :
* i-nieuws 08/09
* Doel III: maak uw eigen reaktor in het tuinhuisje. Of nee toch maar niet, een Amerikaanse tiener probeerde het al voor u, in het tuinhuisje met eenvoudige, zelf bijeen gesprokkelde (radio-aktieve) middelen. Toen hij op 5 huizen afstand zijn geigerteller al tilt zag slaan, besefte hij dat hij de hele buurt besmette. Zie het boek "The Radioactive Boy Scout: The Frighteningly True Story of .."(en waarschijnlijk daarna de film?).

01/09 :
* i-nieuws 01/09
* Reportage:
Doel II : Doel 4-en, sale and squat-back.
* Hoe logo's op de zenuwen werken (bv de "produktie-tijd" die het neemt om ze aan te brengen). Het einde voor "intelligence inside", "Designed for Frisdows", enz?.


Augustus 2005:

25/08 :
* i-nieuws 25/08
* Reportage:
Doel I: leegstand en party locatie, de 50 Hz storing, de regen.

18/08 :
* i-nieuws 18/08
* lachen met censuur: ICANN maakt geen domeinnaam ".sex" of ".porn", maar wel ".xxx" bij om een van de meest florerende handeltjes op internet van een eigen domein te voorzien. Maar toch is het nog niet omfloerst genoeg; de regering van de VS zette ICANN onder druk en "xxx" ging in de koelkast.

11/08 :
* i-nieuws 11/08
 Citygang Live op locatie:
  Guest DJ Dose (*) @ Villa Delhia.
 tijdens Radio Centraal Sunlite Cafe
  Tijdens de dj set startten we een bbq op die uitliep bij ondergaande zon ...
  (*) ditch recordings | dainjah kru | jungletrain.net


04/08 :
* i-nieuws 04/08

- en ouder IT-nieuws

Juli 2005:



28/07 :
- geen nieuws - IT-redaktie met vakantie
CityGang: Lydia's Holliday in Cambodja.

14/07 :
* i-nieuws 14/07
CityGang: Lydia in Thailand, muggen en kikkers.

07/07 :
* i-nieuws 07/07
CityGang:
- Pita herrezen met De Geesten: Interview met Pita over de nieuwe (dubbel-)CD, vroeger en nu, optreden in Nederland muziek, familie.
- Uit de nieuwe CD "de geesten": "Familie" en "Boxen kapot"
- Ook te zien op Dageraadplaats zondag 10/07 (niet op de affiche - vallen in als vervang-act)
- Website: www.pitaonline.be

Juni 2005:


30/06 :

* i-nieuws 30/06
* Lydia over Thailand, Laos, Cambodja: doorkruisen, eerste kennismaking, gelijkenissen-verschillen.

23/06 :
* i-nieuws 23/06
* Lydia terug in de studio: vrije spraakwaterval gesnoerd door schorsing van Radio Centraal.
(zie voorpagina - schorsing van 18/6 t.e.m. 23/6)
De WebGang redactie liet zich niet de mond snoeren. We trokken naar een min of meer rustig plekje aan de kade, met het zachte ruisen van de stad en het scheldewater op de achtergrond. Tussen twee parkerende auto's in namen we om 18:06 het i-nieuws van 6 na 6 op. Op de site te beluisteren in "ogg" formaat, de tekst zoals steeds ook beschikbaar in ons nieuws-archief.

16/06 :
* i-nieuws 16/06
* Apple op Intel
* Lydia op de terugweg

09/06 :
* i-nieuws 9/06
* Lydia live aan de telefoon vanuit Pathong over haar reis door Thailand, Laos, Cambodja. Een voorbode voor meer verhalen over twee weken...
* Phishing en Pharming: bedrog door bordkartonnen namaak websites. Wat is uw password? En waar is het?
* Tien jaar PHP:
Deze open source/free software taal (uitgebracht onder de GPL licentie) maakte een steile opgang zonder commerciele produktreklame.
PHP draait op een webserver en voert instructies uit ...
(zie nieuws)

02/06 :
* i-nieuws 2/06
* Richard Stallman over Nokia's patenten-aankondiging: "Sindsdien hebben verschillende andere bedrijven onderzocht hoe ze zo weinig mogelijk aan de vrije software community kunnen geven, terwijl ze zich toch profileren als ondersteuners ervan. ... lees volledige tekst op copyleft.be "
* Verjaardagenweek: Zeven jaar geleden, op 2 juni 1998 werd Gimp 1.0.0 uitgebracht, en op 5 juni 2002 Mozilla 1.0.
*

Mei 2005:


26/05 :
* i-nieuws 26/05
* Interview: Landelijke Aktie tegen softwarepatenten: studenten verdedigen Europese IT sector
(http://wiki.vrijschrift.org/StudentenTegenSoftwarePatenten)
* Na Dell: MS koopt RH?
* Suse 9.3, install verslag deel 2
* ontslagen bij IBM; vakbond zegt Think Twice!

17/05 :
* i-nieuws 17/05
* Een greep uit de keuze: De eerste Suse versie onder de Novell-hoed is verschenen: Suse 9.3: een installatie-verslag, deel 1.
* Lydia's Laos letters: "Grompys in the guesthouse"

10/05 :
* i-nieuws 10/05
* Wat is kenmerkend aan leven ... voortplanting? En wat is voortplanting ... een vorm van replicatie om tot een functioneel zelfde evenbeeld te komen, dat ook weer die replicatiemogelijkheid heeft?
Eenvoudige plastik kubussen, voorzien van enige logica en electronica blijken in staat om uit een aanvoer van neutrale blokken een replica van hun eigen organisatievorm (zichzelf) te maken, en de nodige know-how door te geven zodat die replica dat ook zelf weer kan.
* Interview met Martin Feyen van DAREnet:
- De Nederlandse academische wereld is naar buiten gekomen met hun Digitaal Netwerk van publiek toegankelijke kennis.
Om het internationaal te houden gebruiken ze de naam DARE : Digital Academic REpositories, en de website www.darenet.nl
In tegenstelling tot de stroming waarbij wetenschappelijke kennis geheim gehouden wordt, en in dure exclusieve wetenschappelijke publicaties terechtkomt, proberen ze te focussen op het delen van academische informatie.
De website geeft toegang tot de Nederlandse wetenschappelijke onderzoeksresultaten in digitale vorm. Er werden 40.000 digitale bestanden als teksten, beeld- en multimidiamateriaal bijeengebracht uit vijftien verschillende instellingen. Een onderdeel van de website bevat een selectie van kennis onder de rubrieknaam "Keur". Er was sinds de start eergisteren zoveel interesse dat de webserver de aanvragen nog nauwelijks kon verwerken, en soms tijdelijk onbereikbaar was.
(vooropname telefonisch interview: webgang)

05/05 : (redaktie heeft vakantie: geen i-nieuws deze week)
* Niet na het nieuws: waar wie van wakker ligt
* Gunt Nikon u het wit licht in de ogen nog? Bij opslag van het beeld in de nieuwe digitale camera's D2X en D2H wordt de witbalansinformatie versleuteld (1). En het is niet de consument die de sleutel krijgt, maar de softwarebouwers die een licentie nemen bij de camerabouwer. Of hoe programmeren van een creatieve job steeds meer een juridische kwestie lijkt te worden.
Ook wordt het gevoel van de gebruikers bevestigd, dat bij digitale apparaten de controle steeds meer in handen komt van de bouwers van het apparaat, en dus minder in handen van de gebruiker (vgl digitale audio-opname-apparatuur).
(1) NEF: Nikon Electronic Format, een proprietary "raw file" formaat.
* peer2peer projecten gaan steeds meer gedecentraliseerd werken (eXeem/BitTorrent, Azureus Java Bittoreent, ..)
* Lydia citaten v/d week

April 2005:

28/04 :
* i-nieuws 28/04
* Lydia citaat v/d week "I'm gonna die, my mother is here, where is the pope, fucking drinks"

21/04 :
* i-nieuws 21/04
* Na het nieuws: gpl-violations.org van Herald Welte, die o.a. programmeerde aan de firewall code in de Linux kern, gaat achter overtredingen op de GPL aan. Op de Cebit overhandigde hij 13 bedrijven een officiele kennisgeving van de overtreding van de GPL in hun produkten. Hij haalde al verschillende successen bij een stijgende noodzaak; het gebruik van bv Linux in firewall- of virusscanners als afzonderlijk apparaat neemt immers toe.
* 13 jaar geleden, 21/4/92, is XFree86 gesticht, Munchen kiest niet voor Suse maar voor Debian, ...
* Interactief urinoir: pleestation.be: er zitten zoveel cliche's in de site maar ik ben er nog altijd niet uit of het een parodie is of serieus.
* Lydiazitaat uit Thailand; over eten en drinken, apechasen, "tomorrow", en roze eieren. Ze is ons niet vergeten, zie foto.

14/04 :
* i-nieuws 14/04
* Na het nieuws
* Vrije software projecten: Jabber-interview
Zeg je "jabber" of "dzjabber"? - Universele (im) client, alle diensten op de server, met vrij protocol.
www.jabber.org
* Lydia in Thailand : regen, apen, tieners met kalashnikovs en slachtmessen
* Vloeiende en bruisende overgang naar Han's verjaardags-beatscape

07/04 :
* i-nieuws 07/04
* Na het nieuws: Linus Torvalds' beslissing om BitKeeper te gebruiken was bij beslissing al omstreden, omdat het wel "free"=gratis was, maar niet "free"=vrije software. Mensen als Bruce Perens halen nu hun gelijk en het Linux kernel team kan op zoek naar een nieuw broncode-beheersysteem.
PS: KernelTrap bracht het nieuws, maar werd ge-slash-dot en is vandaag nog niet terug online.
* Vrije Softwareprojecten: Interview (nl-tal.) met het VideoLAN project
Een Free Software / Open Source project dat video streaming mogelijk maakt op de desktop. Enkele TFT schermen combineren tot 1 scherm om een DVD op groot beeld te zien, watereffect door terug invoeren van het beeld over een bewerkingsfilter, enz. gemaakt door (oa) studenten als opstapje naar de "real world" als programmeur.
www.videolan.org
* En Lydia vanuit Bangkok: "Oh My Buddha!"

Maart 2005:

* i-nieuws 31/03
* Vrije Softwareprojecten: Interview (eng-tal.) met het GNUstep project.
Ontwikkelomgeving van bibliotheken geinspireerd door OpenStep van NeXT tot graphical user interface bouwer. GNUstep gebruikt "objective-C en C++"
www.gnustep.org
* Als je in Bangkok zit, zie dan maar dat Lydia niet "op uw bakkes klopt" wegens overdosis vriendelijke smile ...

* i-nieuws 24/03
en na het nieuws.
* Lydia over Thailand, spuiten krijgen, de bath (munteenheid) en de frank (vroeger de onze), enz.
Kortom: voorbereiding voor vertrek. We zullen Lydia volgende weken missen ...
(ps: wat ze best niet in haar bagage steekt: billiard keu, kurketrekker-zakmes, vogelepikpijltjes, baseballbat, golfclub, hockeystick, ijsschaats, ontvlambare produkten andere dan eigen hormonen, verven en thinners, namaakwapens, echte, handboeien, messen groter dan een scheermesje, vuurwerk, ... als ze op het vliegtuig stapt)


i-nieuws 17/03
- Duitse provider spamt klanten van concurrent en geeft eigen gebruikers: "* Anti-Spam-Funktion kostenlos".
CityGang: Mira
Lydia interviewt Mira on air over mira-online , at the piano, over haar teksten en haar bescheidenheid, en veel meer.
Avant-premiere fragmenten uit haar mini-cd "Klein Gevaarlijk Afval", die zaterdag officieel wordt voorgesteld in de Kroon in Antwerpen.

i-nieuws 10/03
- US teenager veroordeeld voor SPIM. Jaja, spim: SPam op Instant Messenger.
- Hoe maak je als website bouwer het onderscheid tussen een forum-spam-bot die reklame in je site dumpt, en een echte gebruiker die een commentaar wil geven? Het "Captcha Project" probeert te antwoorden: de gebruiker moet visuele raadseltjes oplossen om zijn menselijkheid te bewijzen.
- Sandy Pearlman producete o.a. The Clash "Give 'em enough rope"
- Nagios: de maker aan het woord over de architectuur, plugins, en de toekomst van het server-watch-project.
(opname gemaakt op fosdem 2005)

i-nieuws 03/03
Verslag over Fosdem, ULB, Brussel, voorbije weekend.
Daily Grind Challenge: een wedstrijd van cartoonisten die iedere dag een strip publiceren van minstens 2 vakjes, met de volhouder wint de pot (zijnde het inschrijvingsgeld). De jury controleert van maandag tot vrijdag dagelijks de websites van de deelnemers vanop de centrale site met zelfportretten die de link vormen naar de verschillende eigen sites, en soms al inzicht geven in de tekenaar zelf.
crowncommission.com/dailygrind

Februari 2005:

i-nieuws 24/02
- Leest u de kleine lettertjes van de gebruiksovereenkomst van software bij installatie? Had u die willen lezen in uw eigen taal, en voor u de software kocht? Scrolt u er daarentegen blindelings voorbij en klikt onderaan op "ok", of "I agree", en verliest alle rechten tegen de spyware die binnengesmokkeld wordt met het "gratis" programma? Of gebruikt u alleen software waarin de "license agreement" zegt dat je die software mag kopieren, verspreiden, wijzigen enz zolang het maar onder dezelfde voorwaarden gebeurt?

i-nieuws 17/02
- van body paint - over piercing - tot zelf-implantaat met foto's op zijn website.
Verder zijn programmeurs normale mensen.

i-nieuws 10/02
- De electronische identiteitskaart "eID". Zonder adres. Zonder burgerlijke staat. Met een extra A4'tje.

i-nieuws 03/02
- wijziging agenda software patenten: juri (juridische commissie van het Europees parlement) voert een interessante discussie, een paar fragmenten daaruit (Eng en Fr), met een opvallend sterke toespraak van Michel Rocard. Daarin is o.a. te horen dat het Ierse voorzitterschap, dat de patenten probeerde door te drukken, een website heeft die gesponsord wordt door een groot Amerikaans softwarebedrijf, hoe gemanipuleerd werd met de agenda's enz.
- enkele namen en onderwerpen op de Fosdem agenda.


Januari 2005:


i-nieuws 27/1
Softwarepatenten: Landbouwagenda met een reukje aan ...
Telefonisch interview met Jonas Maebe Over FFII -- .be

i-nieuws 20/1
Brian Behlendorf is de man achter de vereniging die Apache ontwikkelt. Apache is de meestgebruikte webserver, en het is vrij te gebruiken open source software. Dankzij zijn inspanning is het World Wide Web zo lang een onafhankelijk medium gebleven. Hij was ook de eerste webmaster van Wired, begin jaren negentig. Daar maakte hij "HotWired", een internetversie van het magazine met login, daarmee ver vooruit op de huidige ontwikkeling van het net. Einde jaren negentig ontwikkelde hij het idee voor een site die bemiddelt tussen programmeurs van open source software en bedrijven die daar nood aan hebben. Hij richtte samen met Tim O'Reilly dan "collab.net" op. Ze rekenen nu veel grote IT bedrijven tot hun klanten, en richten zich op samenwerking in- en beheer van softwareprojecten.

i-nieuws 13/1
- Niet alleen T-Mobile in de VS had last van krakers, ook het leger van de VS ergert zich aan de vrijheden die sommigen nemen op hun spelserver. Ja, idd, spelserver. Het "US Army" heeft een computerspel op internet uitgebracht dat wervend moet werken voor hun personeelsdienst, recrutering. Nu blijkt dat er massaal valsgespeeld, gefraudeerd, ge-social-engeneerd enz. wordt in dat spel. Dus ook in de virtuele wereld hebben ze hun oorlog niet in de hand. Er werden maatregelen aangekondigd, en er werd gedreigd: "We weten wie jullie zijn, en we kunnen jullie traceren. We hebben onweerlegbaar bewijs van illegale aktiviteiten. Het leger is boos, en we zullen jullie krijgen."

i-nieuws 6/1
- De website van Centraal op CMS: interview door Lydia, eerste reakties gebruikers, Content Management Systemen.
- nee wij hebben niet gesproken over de "blue screen" tijdens een B.G. (MS) presentatie...(again!)

December 2004:

Eind december: gesloten wegens feestdagen. U hoort een vervangprogramma.

In de loop van December; willekeurige volgorde:
- 9/12 copyleft dag: programma volledig met vrije muziek (zie creative commons) waarbij we onder meer Vladimir Fokof ontdekken (bv terug te vinden via electrobel),
copyleft.be interview.
- kerstversiering: tuin met duizenden lichtjes bestuurd via internet en te zien via webcam: dat moet USA zijn.
- bitTorrent sluitingen: De brief van Columbia Pictures aan Lokitorrent.com: "We have recently filed suit" ..
- 2600 The Hacker Quarterly
- nieuws van :
i-nieuws 30/12
geen i-nieuws
i-nieuws 16/12
i-nieuws 9/12
i-nieuws 2/12

November 2004:

25/11/'04 i-nieuws 25/11
- interview met Lindia: Linux for India?
- WebGang krijgt opvolging in Zuid-Afrikaans tv-programma.

18/11/'04 i-nieuws 18/11
- testen van CMS op test.radiocentraal.be Iemand zin om een paar banners te maken, passend in Xoops; dus horizontaal langwerpig, en gaande over radio centraal?
- In Belgie zijn de websites van bedrijven dikwijls gebruiksonvriendelijk, kost bij een verhuurbedrijf 45 miljoen en zal waarschijnlijk nooit gebruikt worden, ...

11/11/'04 i-nieuws 11/11
- de fabrikant houdt niet van X-box "modding" en sluit de knutselaars uit van het spelnetwerk (X-box live) bij de release van een nieuwe "game".
- de knutselaars vragen zich af wat MS juist kan "zien" in hun spelcomputer .. id-nummers? harde schijf? ...
- ge-"banned"? Geen nood, dan maak je er toch gewoon een cluster mee?
meer: uit de x-box scene, X-box Linux cluster ...

4/11/'04 i-nieuws 4/11
- Wij vinden het al lang vreemd dat klanten niet een computer met Linux of zonder OS (om zelf Linux te installeren) kunnen kopen. Linux haalde ondertussen (voorbije zomer) toch ook de Test-aankoop pagina's; citaat:
".. , is een pc zonder Windows kopen een bijna onmogelijke opgave. Als men een niuewe pc wil kopen - ... - en u er Linux op wil plaatsen, moet die laatste naast Windows komen (sic*), waardoor u uiteindelijk een toeslag betaalt voor een product (het Windows besturingssysteem) waaraan u niets meer hebt."
(*) Waarschijnlijk bedoelt men "in de plaats van". Er is keuze: Ofwel in de plaats van, waarna je windows inderdaad alleen maar weggegooid geld was. Ofwel "ernaast", waarbij je kiest op het moment van het opstarten van de computer - dan gebruik je Windows dus wel. Bovendien zijn er nog andere varianten mogelijk als Linux binnen Windows draaien, en omgekeerd.
- R.I.P.
Programmeurs houden soms begrafenissen voor een computerprogramma dat buiten gebruik geraakt is omdat het vervangen werd of op een andere manier afgedankt. Het is begrijpelijk dat als ze jaren van hun leven besteed hebben aan het doen opgroeien en onderhouden van een groot en belangrijk programma, ze een iets emotioneler afscheid willen dan op de "delete" knop drukken. Ze begraven dus effectief de volledige listing van het afgedrukte computerprogramma.
Het is niet altijd een droevige begrafenis. Er zijn zeker ook programma's waar men blij is vanaf te zijn na er heel wat ellende mee gehad te hebben. Wie kent een Belgische voorbeeld van een computer/programma-begraafplaats?

Oktober 2004:

Glasvezelverbindingen, supercomputers, opslagcapaciteit, ... (Onderwerpen-datum geen exacte documentatie) en nieuws:

28/10/'04 i-nieuws 28/10

21/10/'04 i-nieuws 21/10

14/10/'04 i-nieuws 14/10



7/10/'04 i-nieuws 7/10
- Interview met Stefan Kolgen van Chips VZW over het project Stadschromosomen en de voor het uitgegeven werk aangewende Creative Commons licentie.
- Presentatie mmv en dank aan Nathalie van het programma "ongedubt" op maandagmorgen op Radio Centraal.

September 2004:


En verder
(en meer niet gedocumenteerd)
30/09/'04 i-nieuws 30/09
23/09/'04 i-nieuws 23/09
Dogpile en de Search Spy: zie de vraagtermen die gesteld worden aan de zoekmachine voorbijscrollen op de site.
P2P / File sharing nieuws en informatie op Slyck



16/09/'04 i-nieuws 16/09
- SCO-verslaafden: het anti-Linux proces, ingespannen door SCO met financiele steun van MS is voor veel geeks een verslavend feuilleton geworden. De zaak komt voor en vandaag misschien resultaten, en is de aflevering dus zo spannend als "de moord op JR".

09/09/'04 i-nieuws 9/09
- Website als virtuele sequencer of supersized metronoom? ( euh adres even kwijt .. noise...co.uk )

02/09/'04 i-nieuws 2/09
- internetachtige telefoondiensten: gsm/sms-sociale netwerken en misbruiken.
- ...

Augustus 2004:

26/08/'04 i-nieuws 26/08
- Back to (Linux) school!
- Knoppix 3.3 voor een anonieme boot
- je "sociaal netwerken" via gsm laten bepalen door dodgeball?
- Software Freedom Day op 26 augustus

19/08/'04 i-nieuws 19/08
- Hoe lang gaat een computer mee? 3 jaar? 3 jaar "wat"? Zet je je computer best telkens aan en af? Of 8 uur per dag laten draaien?
Na TLA's (1) is het tijd voor een FLA (2): MTBF! PO(3)? ... RTFM !(4) ...
De "Mean Time Before Failure" in uren van camera's (bv ), harde schijven (bv 300.000), floppies, laptops (bv 10.000) en burocomputers (bv 20.0000) en tapedrive (bv 200.000).
Vreemd dat een onderdeel 10 keer zo lang meegaat als het toestel zelf, en dat in advertenties zelden over de levensduur gesproken wordt.
(1): Three Letter Acronym
(2): Four Lettre Acronym
(3): Power On
(4): Read The Fucking Manual
- Marokko schakelt over op Linux is te lezen op een Franstalige website.

12/08/'04 i-nieuws 12/08

- Knoppix 3.3 (russische versie)
- Persoverzicht Linux

05/08/'04 i-nieuws 05/08

Een russisch Linux magazine: bevat ook Microsoft!

Juli 2004:

29/7, 22/7 : Vervangprogramma. (wegens Vakantie)

22/07/'04 i-nieuws 22/07
Diverse (geen doc beschikb)

15/07/'04 i-nieuws 15/07
Diverse (geen doc beschikb)

08/07/'04 i-nieuws 08/07
Openmagazine.nl over open source en Mozilla
Diverse (geen doc beschikb)

01/07/'04 i-nieuws 01/07
- Belgische winkel-pinautomaten (terminals) draaien op Linux/eCos (linuxdevices.com.
- ReiserFS: het Reiser File System. (interview met Hans Reiser - deel 2)
- Bij een vernieuwing van 900.000 computers wordt in Parijs gedacht aan alternatieven om de kosten te halveren. 14 juillet heruitgevonden? Maakt Mandrake een kans? Testen zijn aan de gang.
- Beasty Boys CD heeft Win/Mac Macrovision kopieerbeveiliging (spyware? virus? ...) , maar theregister legt uit hoe dat "virus" weg te krijgen. Wij doen dat niet en spelen dus maar hun eerste LP.
- allerlei: Linux-site als illustratie bij artikel over start-ups, bij AOL gestolen e-mail adressen werden verkocht aan spammers.

Juni 2004:

24/06/'04 i-nieuws 24/06
- De garderobe van Lydia en het de namespace van het Reiser File Systeem (inleiding)
- Linux in de media

17/06/'04 i-nieuws 17/06
- Wie schrijft even een besturingssysteem?
- De Tocqueville Instituut: betaald door wie?

10/06/'04 i-nieuws 10/06
- Tanenbaum over de geschiedenis van unix (zie ook : Linux zogezegd niet door Linus Torvalds geschreven)
- De VLD lijkt tegen de vrijheid van programmeren te zijn (pro software patenten), maar draaide hun website wel op FreeBSD - Apache. Tot vorig jaar, toen werd die op Windows /IIS gehost, maar er werd dan ook ingebroken ondertussen, waarbij naar hun eigen zeggen porno op hun site werd getoond.
- behalve met regels in de gevangenissen wordt ook met veiligheid van de lanceerinstallaties van nucleaire raketten relatief slordig omgesprongen :
http://www.cdi.org/blair/permissive-action-links.cfm :
Bezoekje brengen? Werken bij het leger? Met de knopjes spelen?

03/06/'04
(nieuws een week uitgesteld wegens onvoorziene omstandigheden - de redaktie)
Update 09/06: i-nieuws 03/06
- ...
- Lydia vertelt hoe een vriendin, hoewel een "leek" een documentaire film maakt en zelf monteert op een i-mac OS/X met i-movie.
Technische: opname op digitale video: ... minuten, afgewerkte documentaire na montage: ... minuten, wegens te zwaar voor computer in delen terug overgezet naar video.

Mei 2004:

27/05/'04 i-nieuws 27/05
- Radio Centraal vanaf vandaag op 106.7 fm
- Red Con Voz: Een project voor spaanstalige radio's die programma's uitwisselen (Rosa)
- Wim Coekaerts, de "Vlaamse Mister Linux"?
- GeekMan: een nerd-pop met laptop en andere attributen
- "New america" is tegen het volledig privatiseren van de burgerfrequenties en maakten daarover dit download boekjeRadio Spectrum Cartoon Guide

20/05/'04 i-nieuws 20/05
- Linux zogezegd niet door Linus Torvalds geschreven: "een studie".

13/05/'04 i-nieuws 13/05
- Sasser worm maakt gebruik van Windows lek, maar heeft ook zelf een lek
- CPL lijkt erg op GPL maar het is "(IBM) Common Public License" (itt General Public License)
- Software Livre / Linux scene in Brazilie (Rosa)
- Spaanse telecom-operator verkoopt Lycos met verlies (Rosa)
- Telecentros geven kansen.

06/05/'04 i-nieuws 06/05
- Laurance Lebersorg van Test-Achat, franstalige consumentenrechten organisatie, over hun akties tegen de vier groten van de muziekindustrie omdat CD's niet meer gelezen kunnen worden in alle cd-spelers.

April 2004:


29/04/'04: i-nieuws 29/04
- Waar hangen de anarchisten tegenwoordig uit? Interview met AnarchismeFestival.nl van 29/04 tot 08/05.
(telefonisch - gelijktijdig in uitzending in Wageningen)
- Gwen Hinze van de Electronic Fronteer Foundation over de DMCA, een wet in de VS die het verbiedt om "kopieer-beveiliging" te omzeilen, en de gevolgen voor uitwisselbaarheid, Fair Use Rights (recht op prive kopie), Freedom of Speech, wetenschappelijk onderzoek en publicatie erover.


22/04/'04: i-nieuws 22/04
- interview met Emmanuel Devadder over "smog" waarbij een artistiek projekt door draadloze (EWPS-)technologie ongecensureerd wordt uitgezonden (Brussel, 23/4, ).
(EWPS: Electronic Warfare Personal System)
- Alan Cox: "Software Patents are a distortion of the market" : WebGang-interview.


15/04/'04: i-nieuws 15/04
- Congres over softwarepatenten en vrije software (Europees parlement)
- Betoging in Brussel tegen softwarepatenten in Europa: verslag.
- reportage Eurolugparty: Brusselse Linux User Group nodigt LUG's uit heel Europa uit, interview met een Spaanse LUG.
- Interview met DVD-jon: rechten van de gebruiker, na de DVD is de i-pod aan de beurt.

Opname, samenstelling en presentatie: mmv en dank aan Rosamaria!
Foto's: thanks to Roland Orre,

Foto DVD-jon : Thanks Wouter (real) , Sunbella open source portal(hand)


08/04/'04: i-nieuws 08/04
Ipod-mod: Linux op de I-pod
DVD-jon in Brussels: who is DVD-jon and what didn't he do wrong?
De computers waar Google op draaide: Een paar pentium II's, .. een reeks van disks in een Lego behuizing .. foto's uit het archief.

01/04/'04: i-nieuws 01/04
Het 1 april nieuws:
Zoals iedereen weet gaat het enorm goed met de platenindustrie: de cd-verkoop in Australie bv. gaat nog altijd in stijgende lijn en breekt een nieuw record.
De muziekindustrie sleept ondertussen iedereen voor de rechtbank die diefstal uitlokt. Door losse cd 's in de auto achter te laten? Nee, door muziek in een gedeelde map te zetten op een computer die aan het internet hangt.
De jarenlange inspanning om personal computeren veiliger te maken hebben resultaat: de "witty worm" was de snelste en meest verwoestende ooit, en raakte binnen via de beveiligingsprogramma's of firewalls ...

Maart 2004:

25/03/'04:i-nieuws 25/03
Europa geeft MS superboete! Nu ja, super... In de VS kregen ze een veel grotere boete, 1.5 miljard, en er hangt er nog een boven het hoofd van 0.5 tot 1.5 miljard. Niet dat het veel helpt wat de monopoliepositie betreft: probeer maar eens grote mediazaak binnen te stappen en een merkcomputer te kopen met een besturingssysteem naar keuze. Dat betekent: eventueel zonder, of met een of andere Linux distributie (RedHat, SuSE, Mandrake, ..). Ons is het in ieder geval nog steeds NIET gelukt. Waarom horen we de consumentenorganisatie niet?

18/03/'04:i-nieuws 18/03
Technologie: verloren energie? Interview met Kris Baert van Cenergie

11/03/'04:i-nieuws 11/03
De redaktie van de slashdot nieuwssite heeft ook een radio-passie ... we luisteren naar stukjes uit de eerste en de derde uitzending van deze "collega's": "geeks in space" of "slashdot radio"
(de stukjes zijn te beluisteren; links op slashdot.org

04/03/'04:i-nieuws 04/03
- The Penguin Liberation Front: als vrije software illegaal wordt ...
- FSF Europe: interview met de voorzitter
- probeert de politiek mee te surfen op de golven van de vrije software? Geest in een Flash ...

Februari 2004:

26/02/'04: i-nieuws 26/02
Reportage over Fosdem (foto's):
- interviews Softwarepatenten.be, reseaucitoyen.be, bezoekers ...
- samenvatting van de speeches van Tim O'Reilly en Richard Stallman van de FSF.
- kennismaking met FSF Europe
- het vrije software lied Free Software song,
- Toekenning van de jaarlijkse Free Software Award (aan Alan Cox voor zijn werk aan Gnome)

19/02/'04: i-nieuws 19/02
Interview over electrobel, een "creative commons" muzieksite, met medewerker churchill.


12/02/'04: i-nieuws 12/02
- Interview over Fosdem 2004 in Brussel op 21 en 22 februari met studiogast Raph (Raphael Bauduin), de initiatiefnemer en organisator.
- Muziek van Spatchuli (zie interview vorige week)
Fosdem2004 meer...

05/02/'04: i-nieuws 05/02
BBC correspondent verdenkt Linux-community van MyDoom aanval op SCO als meest gehate bedrijf?
Spam: het goede nieuws is dat je spamfilters kan trainen. Het slechte nieuws is dat de spammers dat ook weten.

Webgang/CityGang Extra: 19.00-20.00
Muziek op internet; interview met spatchula, een hiphopper die zijn muziek online zet (www.soundclick.com), en daarmee deel uitmaakt van een almaar groeiende groep die zelf bewust kiest voor internet als verspreidingsvorm.

Januari 2004:

29/01/'04: i-nieuws 29/01

- De Ronde van het Noord CityGang: Met een caravan door Antwerpen-Noord...Lydia interviewt Edwin Delanoeye
van attac erover.

22/01/'04: i-nieuws 22/01
- Robin Miller bracht een bezoek aan Saoudi Arabie als spreker voor een Linux conferentie...Linux in Saoudi-Arabie
- Iemand uit Canada met de naam Michael Rowe - Mike voor de vrienden heeft een website MikeRoweSoft.com: grappig?
- 20 jaar Mac: een terugblik en kommentaren. Een column van Cybrarian, een van Grungie, een een comment uit het chatkanaal :
#centraal :
waldo > ofwel zijn het mensen die een cd uitspuwen door de cd nor de prullenbak te slepen LEUK vinde
ofwel zitten ze in de grafische sector , dasal da ik over macusers weet


Mac 20
Het moet toen zowat 2500 dollar gekost hebben. Het zou oorspronkelijk de bedoeling geweest zijn dat Jef Raskin een spelletjescomputer voor 500 dollar ontwierp. Maar uiteindelijk zat hij met zijn concept in de richting van een dubbel zo dure pc, en hij wou hem een waardige naam geven.
De toenmalige Apple computers waren bekend onder de naam "Apple II". Hij koos echter de naam van zijn lievelings appelsoort uit zijn kindertijd, die Macintosh heette.
Steve Jobs had aan het begin van zijn project over de plannen gepraat met Bill Gates van Microsoft, bekend van MS Dos. Microsoft zou ook software voor Apple ontwikkelen, met de afspraak dat ze een jaar lang niet zelf met een muisbestuurd systeem zouden komen.
Maar het Mac-project liep achter op schema en toen het jaar voorbij was kwam Microsoft met zijn eigen muisbestuurd programma op de IBM-pc-markt.
Nadat Steve Jobs enthousiast werd over het project, groeide het nog verder uit, met de toen revolutionaire muis, en de mogelijkheid om zakelijke programma's te draaien. Daardoor werd de machine nog duurder, maar dat had hij er voor over. Hij was er dag en nacht mee bezig, ging tegen de burocratie van Apple in, stimuleerde de programmeurs die de eerste Finder maakten, legde contacten die zouden leiden tot de gouden combinatie met grafische software, enz.
De eerste drie maanden werden er 70.000 Macintoshes verkocht, maar ook toen al was de concurrentiestrijd hard en er werd meer geheugen en verwerkingskracht gevraagd. Door interne meningsverschillen met Sculley stapte Jobs uiteindelijk op. Maar de naar de grafische sektor gerichte combinatie wierp vruchten af en "Desktop Publishing" werd een feit.
Sculley was trouwens geen domoor en vaarde een visionaire koers. Hij introduceerde steeds nieuwe technologieën in de Mac, ver voor andere pc-bouwers dat deden. Daardoor was de Mac ook duur, en af en toe liep hij iets te ver vooruit op de markt, wat dan een flop opleverde. Terwijl hij zich concentreerde op de Newton maakte de rest van de computerwereld een razendsnelle evolutie door. Die was gebaseerd op een snel beter wordende intel processor reeks, die gebruikt werd in computers gebouwd met standaardonderdelen. Door de concurrentie tussen de merken evolueerde die bovendien ook snel, en de gebruikers raakten gewend aan een de facto standaard besturingssysteem: Windows.
Apple geraakte met zijn Motorola processorreeks als brein van de computer in de problemen door de tragere evolutie daar, en met hun operating Systeem zaten ze ook op een doodlopend spoor. Half jaren negentig stapte Sculley tenslotte op. Echt pijnlijk werd het toen Microsoft met geld over de brug kwam om Apple te doen overleven; het overleven van een concurrent kon geen kwaad in de woelige tijd van een monopolieproces.
Toch kwam er een doorbraak nadat twee opvallende "raadgevers" werden aangetrokken: Steve Wozniak, en Steve Jobs. Vooral de komst van Steve Jobs leek veelbelovend, maar hij weigerde in de direkteursstoel te gaan zitten en werkte vanuit de positie van extern raadgever een aantal nieuwe ideeën uit. Hij nam daar risico's mee, en begeeft zich op het randje van botsen met andere sektoren als de muziekindustrie. Maar hun computers heten nog steeds macintosh

Cybrarian.
20 yrs of Mac
I started using a Mac in the early days on System 7. It was also the early days of the Internet. I can say I discovered the Internet on a Mac. The Mac was an incredible learning companion for me and I would spend hours surfing the web, a few thousand sites in these days. That is, when Netscape did not crash my machine. I started reading the Mac press, both on and off line. It was all doom and gloom, though some analysts kept reassuring the Mac audience that Copland was not too far. Back then, Copland was expected to bring pre-emptive threading, memory protection and security to the Mac, while retaining backward compatibility. If memory serves, it did not happen. Apple's days were counted, according to most, and Cupertino was shaken by many intrigues. Things settled down a bit when Jobs came back. But the new next-generation system that Apple projected to build, Rhapsody, was perceived by many as complex, bloated, ugly, everything un-mac. Devoted mac addicts regarded Rhapsody as the victory of corporate computing over personal computing. And developers had to rewrite most of their code if they did not want to be sentenced to eternity in a dusty compatibility box. Less than two years later, Jobs was announcing another U-turn, or rather what I mistakenly perceived as one. I was upset: "When will they get this god damn thing right?" In fact, it took me a while to realise that the shake-up was less profound than I thought. By rearranging the design a little bit, he had come up with the craziest idea I could have dreamt of: Mach kernel + BSD Unix system + NeXT libraries + almost backward compatible GUI. It took Apple another two years from these initial blueprints to produce a working system but there it is. I liked the transition from 7 to 8, I did not quite like the transition to 9, I did not like at all the transition to X. The system was horribly sluggish, the GUI locked up the whole whole machine all the time and lots of things were missing or did not work. Now we have Panther, a much improved version of the initial OS X. There is certainly room for improvement still, especially in the Finder, but I am pressed to find occasions when I still have to use another machine than my Mac to get the job done. Hardware devices do not always have MacOS X drivers and not many games have been ported to the Mac, granted. But all that Unix work I used to do on other machines, I can do it on Mac now. I'd like to have virtual consoles and desktops, as I was used to on Linux, but my Mac is a Unix and it feels great. The enormous collection of Unix Open Source programs is at my fingerprints, the familiar shells and terminal commands are there, in a Terminal window, and a full development suite based on GCC ships with the standard OS. Congrats, Apple! You have made the life of a Mac/Unix hybrid much easier.
Grungie


15/01/'04: i-nieuws 15/01
- Software patenten in Europa: want het lobbyen gaat door... De foundation for free information infrastructure (ffii) roept op en legt uit (zie hiernaast).
- Radio Centraal Interaktief: ICT project binnen Centraal.
- Na het bekvechten tussen SCO en Novell koopt deze laatste SuSE, en begint met een "indemnification" programma om zijn klanten "te beschermen tegen de claims van SCO" ...
- NetBSD vindt BSD-logo te "duivels" en schrijft een 100 dollar-wedstrijd uit voor een nieuw logo.

08/01/'04: i-nieuws 08/01
- CD's die afwijken van de CD-standaard en daardoor niet gegarandeerd spelen op alle cd-spelers...
Test aankoop reageert op praktijken platenindustrie met een dagvaarding van de grootste platenmaatschappijen: interview TA woordvoerster.
- uit de mail: probs met
"Multimedia distributie"
De opgegeven link kan niet worden geopend :
http://www.zandbak.zoo.apestaart.org/davedina-0.0/


01/01/'04: i-nieuws 01/01
- na het nieuws: XFree86 voor Linux en OS X
+ wat het nieuws niet haalde in dec. 2003 (IE-lek en valse "patch", soberworm variant, MS op Linux beurs, ... )
- "Het is echt waar want het is op internet" ipv "want het is op tv"?
- Lachen met Illiad's User Friendly )
- Linux in de boekhandel: strategie of gewoon?
- Test CD SuSE 9.0 Live Eval: werkt in geen enkele geteste machine.
- SuSE 9.0 werkt wel na install en bevat o.m. Office 1.1, kost hier zo'n 99 euro, in Duitsland waar het vandaan komt 79 euro en voor studenten 49 euro voor net hetzelfde pakket. Mogelijk is dit de laatste niet-Novell versie van SuSE
Uit de Nederlandstalige versie van "Oproep II", door FFII:

We zijn bezorgd dat

  1. Het Europees Octrooibureau (EOB) heeft, in tegenspraak met de letter en de geest van de geschreven wetgeving, tienduizenden softwarepatenten toegekend. De term "softwarepatenten" wordt hier gebruikt in de zin van octrooien op regels voor het verrichten van geestelijke arbeid en wiskunde, geformuleerd in termen van conventionele computerapparatuur.
  2. De Europese Commissie heeft voorgesteld deze octrooien geldig te verklaren en ze afdwingbaar te maken over heel Europa. Hierdoor heeft ze de duidelijke wil en goed-onderbouwde redeneringen van de overgrote meerderheid van professionele softwareontwikkelaars, softwarebedrijven, computerwetenschappers en economen genegeerd.
  3. Sommige voorstanders hebben getracht om het Europees Parlement te misleiden en te intimideren. Zij hebben het voorstel omschreven als een manier om software en methoden voor bedrijfsvoering uit te sluiten van octrooieerbaarheid en hebben gedreigd dat het Europees Parlement zijn "kans tot democratische deelname zou verspelen" als het waagde dit voorstel grondig te wijzigen.
  4. Nu het Europees Parlement geweigerd heeft zich te laten misleiden of te laten intimideren, proberen invloedrijke octrooispecialisten de EU Raad van Ministers te gebruiken om de parlementaire democratie in de Europese Unie te omzeilen.
(meer : oproep II)

(naar 2003)

Top (L,) a WebGang Creation. Geloof niemand, zelfs ons niet. Alle nieuws is interpretatie. webgangradiocentraal be