07/07/2005
Kakkerlakmobiel
Een student maakte in voorbereiding van zijn thesis robotica een kakkerlakmobiel. Het is een kleine robotwagen waar middenin een pingpongbal zit. Door die bal te draaien zoals met de trackball van een computer, stuurt men het voertuig over een oppervlak. Boven de bal is een stoel gemonteerd waarin een grote kakkerlaksoort precies past. Eens daarin geklemd met zijn poten op die reuzebal kan de kakkerlak door zijn stapbewegingen de wagen sturen. Als de wagen een obstakel nadert brandt er langs die kant een led, zodat de kakkerlak feedback krijgt van de omgeving.
De kakkerlak bleek soms wel rekening te houden met de led's, maar toch de functie in het algemeen niet te snappen. Ze lijken eerder voort te gaan op trillingen om hun richting te bepalen. In zijn volgende wagen zal de bouwer er rekening mee proberen te houden. Zijn "Cockroach Controlled Mobile Robot #2" zou klaar moeten zijn tegen de jaarlijkse "ArtBots Robot Talent Show" in Dublin in Ierland.

Wending in software patenten
Een groot aantal kmo's en onafhankelijke programmeurs die aan softwareontwikkeling doen zijn opgelucht dat het omstreden wetsvoortel voor het invoeren van softwarepatenten het niet gehaald heeft in het parlement. Dit ondanks de sterke lobbiewerking van enkele grote multinationals, die zelfs dreigden met verlies aan werkgelegenheid als de richtlijn er niet zou komen.
Maar de argumenten van de pro-softwarepatenten lobbie werden steeds meer uitgehold. Volgens een onderzoek bij werknemers van de grote bedrijven bleken hun eigen programmeurs als individu tegen te zijn. In de VS blijkt steeds meer dat softwarepatenten de vernieuwing afremmen ipv stimuleren. En de werkgelegenheid blijkt alleen toe te nemen op de juridische afdelingen van grote bedrijven, terwijl de risico's voor kleine bedrijven niet in te schatten zijn.
Bij de stemming waren 648 parlementsleden tegen de richtlijn op softwarepatenten en slechts 14 voor, bij 18 onthoudingen. Op het eerste zicht een grote overwinning voor de tegenstanders, maar toch geen verrassing. De laaste dagen waren er immers amendementen ingediend die de pro-lobbie niet zag zitten, en het leek dat daarvoor de nodige stemmen zouden gehaald worden. Daardoor zouden de voorstanders liever zelf het voorstel laten sneuvelen dan met een wet te zitten die niet aan hun eisen voldoet. Ze probeerden zelfs het voorstel in te trekken zodat er niet over de amendementen gesproken zou worden. Mogelijk zoeken ze een andere manier om later toch nog hun agenda door te drukken, maar het zal niet makkelijk worden om het nu weer ongemerkt op de agenda te zetten.

OSS in gebruik
Een vijfde van de Japanse bedrijven en 1/3 van de Amerikaanse bedrijven gebruiken "OSS" op een server. 66 percent gelooft dat het een lagere startkost heeft en bijna de helft denkt dat het een lagere onderhoudskost heeft. Het ministerie van binnenlandse zaken in Japan voerde onderzoek naar de cijfers die in een jaarrapport verschenen. Nog eens een vijfde van de Japanse bedrijven zou interesse hebben het in de toekomst te gebruiken.


Stealth - oops sorry
Het Engelstalige woord "stealth" blijkt niet meer zo vrij gebruikt te kunnen worden als het woordenboek doet vermoeden. Het werd namelijk heimelijk geregistreerd, en de trotse bezitter ervan vervolgt nu allerlei bedrijven die het woord gebruiken in hun produkten. Hij zou daarbij al opmerkelijke successen geboekt hebben.
Beetje vervelend voor Sony natuurlijk, die van plan zijn op 29 juli een film uit te brengen met die naam. Maar ook voor de computerbouwer stealthcomputer, voor het Australische HipHop tijdschrift, de Nederlandse website-bezoekersteller, voor anti-virusprogramma's enz., allemaal met het "stealth" in hun naam.
Eigenaardig genoeg is de website www.stealth.com niet in gebruik (op 05/07/2005).
In maart 2004 werd al een weblogger aangeklaagd omdat hij in de naam van zijn Blog het woord stealth gebruikte: nl "blackstealth.net". Hij kreeg een dikke envelop in de bus met een "cease and desist" brief, een soort officiele ingebrekestelling. De brief was ondertekend door een zekere Leo Stoller. Als je naar zijn website "rentamark.com" gaat merk je een slordige site die er zeer amateuristisch uitziet en gedeeltelijk niet werkt. Hij lijkt in weinig tastbare zaken te handelen.

DNS servers
De VS zijn niet van plan de controle op het hoogste niveau van de internet namen af te geven. Historisch was het in handen van de overheid, terwijl het regelgevend werk gedaan werd door een internationaal orgaan, de "Internet Corporation for Assigned Names and Numbers", afgekort "ICANN". Het was de bedoeling het beheer van het hoogste niveau van de internetnamen over te dragen aan die neutrale internationale organisatie.
De VS-regering is echter plots van gedachte veranderd, en heeft aangekondigd de zaak zelf in handen te houden.
Niet alleen ICANN wordt hiermee voor schut gezet, maar ook de Verenigde Naties, die gepleit hadden voor meer inspraak van de arme landen in het beheer van het internet. En verder de Europese Unie, die meenden begrepen te hebben dat de controle in internationale handen zou komen, overeenstemmend met de internationale afhankelijkheid van het systeem. De bevoegdheden gaan bv over de toekenning van de landcode's als ".be" maar vooral de nieuw bijkomende landcodes, en het uitbreiden met andere uitgangen zoals onlangs ".info".


Afrekening Sasser worm
De maker van de Sasser worm verscheen deze week voor de rechtbank in Verden in Duitsland. Na het uitkomen van de Sasser worm die Windows computers besmette, loofde MS een prijs uit voor wie informatie kon geven over de maker ervan. Daardoor zou de politie een tip hebben gekregen die in mei 2004 leidde tot de arrestatie van een 16 jarige Sven J. In principe riskeert hij tot 5 jaar gevangenis, maar die straf zal hij niet krijgen omdat hij minderjarig was op het moment van de feiten.



.


.
.