03/02/2005
Omstreden softwarepatenten terug naar afzender
De JURI, de juridische commissie van het Europees Parlement heeft gisteren besloten dat het voorstel van softwarepatenten opnieuw van vooraf aan bekeken moet worden. Daarmee spreekt de juridische commissie zich sterk uit over een voorstel en de manier waarop het bijna langs een achterdeurtje werd binnengesmokkeld in de Europese wetgeving.
Ondanks het verzet in vele Europese landen waren een aantal nationale ministers in de Europese Commissie sterke voorstander van het in gebruik nemen van een nieuwe wetgeving die vergaande patentering van software toelaat. Grote multinationals lobbiën al maanden voor zo'n regeling. KMO's over heel Europa toonden zich zeer bezorgd en wijzen erop dat zo'n patenten op software-ideeen in de VS vooral gebruikt worden om concurrenten uit de markt te houden. Michel Rocard, lid van het Europees parlement, gaf in de JURI een krachtige speech en onthield zich nadien bij de stemming, waarin slechts enkele tegenstemmen waren om het voorstel terug te sturen. Nu kan er mogelijk opnieuw een voorstel gemaakt worden.
Daardoor moet het terug voorgelegd worden aan het parlement en kan niet als vanzelfsprekend varia punt op een agenda gezet worden.

Spam verandert geweer van schouder
Programma's die ongemerkt in de achtergrond draaien op een besmette pc, kunnen vanaf die zombie-pc spam versturen in opdracht van de verspreider ervan. Doordat de spam vertrekt van een eigen klein e-mail-verzend programma, door de besmetting geinstalleerd, komt de spam van het internet of IP adres van de besmette computer. Antispam-programma's en filters gebruikten een zwarte lijst van IP adressen, vanwaar spam komt, en vanwaar dus alle e-mail geblokkeerd wordt. Als gevolg daarvan was het bijna onmogelijk geworden om nog zelf een mailserver te gebruiken op een thuisaansluiting. De IP-adressen die bij adsl en kabel ongeveer dagelijks verschuiven tussen gebruikers, zitten in eenzelfde reeks, en komen dus dikwijls voor op de zwarte lijst, ook als ondertussen iemand anders het adres heeft gekregen.
Nu blijken de nieuwe ongewenste spamprogramma's gewoon de instellingen van het e-mail programma te gebruiken. Daardoor sturen ze de spam langs de gewone weg van de e-mail, en dus langs de servers van de providers. De IP adressen van de providers zijn vaste adressen, en als die geblokkeerd zouden worden komt er helemaal geen e-mail van hun klanten meer door.


.

100 tegen patenten
In Hamburg verenigden zich 77 bedrijven en stelden een verklaring op waarin ze zich uitspreken tegen softwarepatenten en waarin ze verklaren dat ze met de huidige wetgeving perfect software kunnen ontwikkelen.
De groep groeide aan tot 100 bedrijven, en ondertussen ontstond in een andere bondsstaat, Schleswig-Holstein, een eigen initiatief. Ze argumenteren op de site "www.stop-swpat.de".






.


.
.