05/04/2007
Ecovriendelijk computeren

Greenpeace heeft een lijst opgesteld van 14 computerbouwers volgens hun score voor de netheid van hun produktiemethoden. Ze gaven een score van 0 tot 10 waarbij de hogere punten duiden op betere produktie en afvalterugname methoden. In de praktijk varieerden de scores van 2,7 voor de onderste in het klassement, tot 8 voor de bovenste, en de meesten zitten boven de 5. Maar niemand kreeg dus een negen of een tien. Toch merkt Greenpeace op dat er in vergelijking met vorig jaar verbeteringen merkbaar zijn. Op een jaar tijd zijn enkele firma's in plaats van praatjes te verkopen en beloftes te doen, beginnen reageren. Ze hebben werkelijk ingegrepen in hun processen.
Bij de produktie gaat het vooral over vervuilende chemicalien als vlamvertragers met broom en bepaalde stoffen als polyvinylchloride bij de aanmaak van plastics.
Bij terugname gaat het over de hele terugname-politiek. Zo neemt bijvoorbeeld Lenovo, de Chinese firma die bovenaan de lijst staat, alle apparatuur terug die ze verkopen.
Vorig jaar was het eerste jaar dat de lijst werd opgesteld, en Greenpeace is van plan om de drie maanden een update uit te brengen.

ps: off-air hieronder toch het lijstje:
GREENPEACE RANKINGS
1) Lenovo: 8
2) Nokia: 7.3
3=) Sony/Ericsson: 7
3=) Dell: 7
5=) Samsung: 6.3
5=) Motorola: 6.3
7) Fujitsu/Siemens: 6
8) Hewlett-Packard: 5.6
9) Acer: 5.3
10) Toshiba: 4.3
11) Sony: 4
12=) LG Electronics: 3.6
12=) Panasonic: 3.6
14) Apple: 2.7

En de link: greenpeace.org/electronics


.

Toilet-label

De groep "Nine Inch Nails" wilde nieuwe songs onder de fans verspreid krijgen om de hype op te bouwen rond hun nieuwe album. Ze hadden op hun tournee door Europa een kleine promo ploeg mee, die af en toe op de toiletten een usb-stick achterliet. Op de USB stick stonden een paar nieuwe nummers, en de keuze daarvan zou door de zanger zelf gebeurd zijn. Het duurde niet lang of die zogenaamd "gelekte" songs kwamen op websites van fans terecht, met de files rechstreeks van de usb-sticks.
Volgens een nieuws-site heeft de Amerikaanse platenindustrie, de RIAA, de fan-sites een e-mail gestuurd dat ze de mp3's van de site moeten halen, omdat ze op een illegale manier auteursrechtelijk beschermde muziek verspreiden.

Thailand zonder buizen

De nieuwe regering in Thailand heeft de website YouTube van het internet verbannen in het land. De aanleiding is wellicht een videofilmpje waarin iemand graffiti spuit over een foto van de koning van Thailand. Beledigen van de koning is strafbaar, zoals onlangs nog bleek. Een Zwitser, die in een dronken bui iets gelijkaardigs had gedaan, werd tot 10 jaar cel veroordeeld. Misschien is dit clipje daar een verwijzing naar.
De minister van informatie en communicatie van het land had onlangs nog "Open Source" software beschimpt, en zei dat het land best zonder kon. Dat vormde een sterk contrast met vroegere standpunten uit de Thaise regering.

Richard Stallman in Belgie

Richard Stallman was voorbije week in Belgie en sprak op verschillende gelegenheden. Maandag was hij in Gent waar hij een speech gaf voor een volle zaal. Het gemengde publiek bestond uit personeel en studenten van de universiteit, en buitenstaanders die hadden ingetekend. De lezing was een algemene inleiding op Vrije Software waarbij de nadruk vooral lag op de werkelijke betekenis van Free Software of Vrije Software. In Brussel ging het er op dinsdag iets diepgaander aan toe. Daar was hij om te spreken over de proef-versie van de nieuwe Free Software Licentie; de "GPL version 3, draft 2 and 3".

Andere:
Over de nieuwe GPL versie:
fsfeurope.org/projects/gplv3/brussels-rms-transcript

Interview met Richard Stallman op groklaw: (door Sean Daly)

De IT-1 aprilgrappen
:

- Mozilla foundation spant proces aan tegen MS over tabbed browsing. (zie tekening tabs)

- Google gaat riool-breedband aanbieden in concurrentie met andere internetproviders. Het werd aangekondigd als een "gratis breedband" pakket voor aansluiting op "Google Tisp", de Toilet Internet Service provider. De nieuwe dienst heette tijdens zijn ontwikkeling "Donker Porcelein project". Toch is die technische mogelijkheid al gebruikt geweest in het verleden; een bedrijfje was een tijdlang gespecialiseerd in het leggen van kabels in rioleringen, met behulp van robotjes.


Radio Centraal - WebGang <<==