31/05/2007

De lege doos

Stilaan beginnen details van de geheime overeenkomst tussen Novell en Microsoft uit te lekken. Een nieuw voorbeeld daarvan is een stuk van de overeenkomst dat door Novell vermeld wordt in hun "sec-aangifte". Toen dat bekend werd was de site van sec.gov tijdelijk moeilijk te bereiken door de massale interesse. De VS heeft een regelgeving voor beursgenoteerde bedrijven, waarbij die door de toezichthouder "US Securities and Exchange Commission" verplicht worden informatie te publiceren die van belang is voor wie aandelen wil kopen van het bedrijf.
In die vrijgekomen informatie wordt duidelijk dat de overeenkomst bepaalde soorten software uitsluit van de patent-"vredesverdrag". Het gaat daarbij over programma's die als "Clone Product" omschreven worden. En hoewel het vooral gericht is op toekomstige te ontwikkelen software wordr er vooral gemikt op Wine, OpenXchange, StarOffice en OpenOffice.
De tekst van de overeenkomst is helaas niet helemaal te lezen. Zo zijn hier en daar stukken tekst vervangen door drie sterretjes omdat ze te vertrouwelijk bevonden werden. Op pagina 19 en 20 kan je sommige zinnen niet meer lezen omdat ze vol sterretjes staan en er is zelfs een hele paragraaf (5.5) vervangen door sterretjes.
Novell houdt er ook rekening mee dat de nieuwe versie van de vrije software licentie, GPL 3, roet in het eten kan gooien.

Volgens nota één gaat het in vanaf de "Effective Date". Er is echter een speciale nota twee die bepaalt dat Wine, OpenXchange, StarOffice en OpenOffice buiten die tijds-vrijstelling vallen en dus onder schot van patenten blijven. Het is gemakkelijk af te leiden dat MS vooral van die programma's bang is.
De overeenkomst bestaat uit 27 bladzijden en is grotendeels te lezen op http://
www.sec.gov/Archives/edgar/data/
758004/000095013407012375/f26782exv10w35.htm.
De website van de SEC ging niet plat door het Slashdot effect van de vele nieuwsgierigen. Hij draait op Linux en Solaris Unix servers.


Spam-daling

Op Yahoo News was gisteren te lezen dat spamkoning Robert Soloway opgepakt is. Deze rijpe twintiger gebruikte allerlei lepe truken om de spam de wereld rond te zenden. Hij vervalste de afzender van de mail, hij gebruikte programma's die ongemerkt op gewone gebruikers hun computer draaiden en voor hem werkten, en misleidde mensen en computers. De reklame in zijn spam was nochtans makkelijk te volgen; de websites waar je terecht kwam waren ook van hem. Dat besefte hij en hij begon in 2006 zijn websites te registreren bij Chinese internet providers om buiten schot te blijven.
Zijn handeltje bracht hem honderdduizenden dollars op, maar hij moet zich nu voor de rechtbank verantwoorden voor identiteitsdiefstal, witwassen en fraude.


DRM is als ...

Op de flickr beelddatabank is een project gestart om grafische artiesten zich te visueel laten uiten over DRM. DRM is een systeem dat artiesten beperkt bij het gebruik van hun audio-visuele apparatuur. Het is ingevoerd door de media-industrie onder het voorwendsel van het beletten van illegale copies, maar het belet veel meer dan illegale kopies. Een zekere Vrogy lijkt het "How DRM is screwing the World" project gestart te hebben, en heeft het alvast voorzien van enkele digitaal gemanipuleerde beelden.

http://flickr.com/groups/350434@N24/

   DRM-vrije muziek

Apple heeft nu muziek te koop die geen DRM bevat, en die beter van klankkwaliteit is. Ze hebben echter een slimme toevoeging gedaan: als je de muziek koopt wordt je naam in het bestand geschreven, zonder het geluid ervan aan te tasten. Maar als je illegale kopies maakt wordt het natuurlijk vervelend dat je naam erin staat.
Nochtans zou het kunnen dat ook bij vorige versies de naam of e-mail adres al in de bestanden geschreven werd, dat zal de volgende dagen zeker uitgezocht worden door gebruikers. En ook zonder leesbare naam kan een bedrijf een soort digitaal watermerk aanbrengen, als is het maar een nummer, waarvan zij bijhouden wie het gekocht heeft.

Niet bang van de "command prompt"? Op deze pagina
http://www.tuaw.com/2007/05/30/tuaw-tip-dont-torrent-that-song/
wordt uitgelegd hoe je als Mac/Linux gebruiker kan kijken of je naam voorkomt in de muziekfile.



Lidmaatschap opgezegd

Op LiveJournal geraakten een aantal mensen hun inlogmogelijkheid kwijt. Hun account werd geblokkeerd omdat ze verdacht werden van betrokken te zijn bij verdachte onderwerpen. Vijfhonderd "journals" werden opgezegd, maar het lijkt wel of er op een automatische manier naar bepaalde woorden of uitdrukkingen werd gezocht. De bedoeling was blijkbaar kinderpornagrafie te elemineren, maar ook literaire groepen, filmbesprekingen, science-fiction fans moesten sneuvelen. Mogelijk werd "onwettelijk" zo ruim mogelijk geïnterpreteeerd bij het zoeken; in sommige staten is het homohuwelijk onwettelijk en zo zou een discussie daarover ook op de zwarte lijst terechtkomen. Maar net zoals bij het "digg" oproer onstond op livejournal een golf van reakties.


Google Gears

Google heeft een nieuw idee voorgesteld aan hun programmeurs op een Google programmeurs congres. Het is de bedoeling om met Google Gears een van de nadelen van het internet te omzeilen. Nu bijna de helft van de verkochte computers laptops zijn, komen gebruikers regelmatig in omstandigheden terecht waar ze geen internet- toegang hebben. Dan zijn ze plots ook alle handige mogelijkheden van dat internet kwijt, en Google probeert nu een soort "offline" internet te maken. Ze gebruiken daarvoor open source programma's en hopen een hele "community" van programmeurs uit te bouwen.

Uiteindelijk zal het natuurlijk ook ergens geld moeten opbrengen. Vermoedelijk is het een omweg, om via de programma's die je op een website kan gebruiken terug naar de computer te komen. Google heeft immers allerlei programma's als tekstverwerking en rekenbladen beschikbaar. Je installeert dat programma dan niet op je computer maar gebruikt het op de Google website, waar je ook je documenten kan bewaren. Ze zien dat als een dienst en bieden dat aan bedrijven aan voor 61 euro per jaar per gebruiker. Maar bedrijven lijken niet storm te lopen om al hun documenten bij de grootste zoek en reklame-machine ter wereld te zetten.
Radio Centraal - WebGang <<==