03/03/2005
Daily Grind Challenge
De strip-website Daily Grind heeft een afvallingswedstrijd voor striptekenaars georganiseerd: de "Iron Man Challenge". Deelnemende tekenaars leggen 20 dollar in een pot, en moeten zich houden aan een paar eenvoudige regels. Wie dat niet lukt ligt eruit.
Kort samengevat moeten ze elke werkdag (ma t.e.m. vr) een strip publiceren, met als deadline 12 u 's nachts. De vorm van die strip is minstens twee beelden. Een 1-beeld strip mag per uitzondering, met een maximum van 1 keer om de 10 publicaties. Wie een dag overslaat valt onverbiddelijk uit, eender wat de reden is. De wedstrijd gaat door tot er 1 winnaar overblijft, die de pot krijgt.
Er is een projectsite (crowncommission.com/dailygrind)waarop alle deelnemers onder een zelfportret een link hebben naar hun site. Er zijn slechts 3 of 4 vrouwen bij.
De vorm van publicatie is vrij, maar bestaat meestal uit een soort dagboek of Blog, Richard Guidry schrijft er bv ook telkens een kleine commentaar bij, anderen laten bezoekers commentaar geven op hun tekeningen of publiceren de tekeningen in hun bestaand dagboek tussen de andere onderwerpen. Wie afvalt ziet het beeld van zijn zelfportret vervangen door een anonieme schaduw.
Op een forum, (vergelijkbaar met dat van Centraal), woedt nu al een discussie over de uitkomst. Er is een voorspelling dat technische pannes de grootste oorzaak van uitval zullen zijn. Er wordt bv al uitgekeken naar het slashdot effect. Sommige tekenaars hebben echter hun voorzorg genomen en hebben hun strip op 3 of meer verschillende sites in publicatie. Door alle aandacht voor de wedstrijd zijn de grootste verliezers nu al diegenen die te laat waren om mee te doen. De wedstrijd startte maandag. Van de 56 deelnemers viel er op woensdag al 1 uit: Karl Kauffman met "Karltoons". Zijn eerste (en enige) comic ging over het te laat indienen van een strip.

Apt-Get in Japan
In China en Japan kan een Aziatische versie van Debian Linux verwacht worden. Het in 2000 gestarte Sun Wah Linux gaat daarvoor samenwerken met VA Linux Systems. Hun doel is de bedrijfswereld, overheden en telecom bedrijven.
Debian Linux is een distributie die niet alleen ontwikkeld maar ook verspreid wordt door vrijwilligers. Debian is geen dienstenbedrijf of uitgeverij zoals de meeste andere distro's. Je ziet ze meestal in de kleinere stand op Linux beurzen en programmeursbijeenkomsten, maar de verspreiding gebeurt vooral via het internet. Toch is het een van de levendigste en aktiefste groepen. Debian wordt als basis gebruikt door heel wat andere linux projecten als liveCD knoppix, ubuntu, en vele anderen.
In Azie zijn al andere distributies in omloop, zoals TurboLinux, dat vorig jaar een contract met de Chinese spoorwegen binnenhaalde, en Asianux, dat uit de samenwerking van Miracle Linux en Red Flag Linux ontstaan is. Het "Open Source Development Lab", de non-profit organisatie die in de VS Linus Torvalds tewerkstelt, is ook aktief in Japan. (site: www.osdl.jp ).

3D Looking Glass
Bij Sun wordt er gewerkt aan een project om een nieuwe desktop interface te maken. Het scherm zal een 3-dimensionele omgeving voorstellen. De huidige systemen werken met tweedimensionale omgevingen, waarin soms wel een suggestie van meer lagen zit, doordat vensters elkaar overlappen op eenzelfde werkvlak, en soms zelfs doorschijnend zijn.
Bij Unix en Linux bestaat er al langer een extra dimensie. Bij linux kan je bv instellen of je meer dan 1 desktop wil, bv 2 of 3, standaard zijn het er 4, maar meer kan ook. Op iedere desktop kan je andere programma's openen en met de F1, F2 enz toetsencombinaties kan je omschakelen tussen de verschillende virtuele desktops. Er is echter geen verband tussen die schermen, in die zin dat je van het ene naar het andere schakelt. In het 3D project "Looking Glass" kan je een venster bv kantelen zodat je de zijkant ervan ziet en het even niet in de weg staat, maar nog wel in zicht en bereik op hetzelfde scherm.
Dit soort project zou in het verleden een supergeheime ontwikkeling geweest zijn, maar Looking Glass is daarentegen een Free Software project dat de GPL licentie zal krijgen, en dus open source is. Door deze werkwijze kan er met meer mensen tegelijk aan gewerkt worden, kan commentaar sneller verwerkt worden in het project en kunnen meer testen met verschillende apparatuur gebeuren om de ruwe nieuwe software bij te schaven.
Er is nu een eerste testversie in de vorm van een ISO bestand beschikbaar voor programmeurs. Van die download kan een "bootable" cd gebrand worden waarmee een computer kan opstarten. De software draait dan van de CD zonder het bestaande systeem op de computer te gebruiken. Kort na het bekend worden van dat nieuws was het al aanschuiven op de site van het project.

Firefox Update
Het firefox team laat zien dat het alert is. Er werden na de massale verspreiding nieuwe kleine bugs of problemen gemeld, en er is al onmiddellijk een 1.0.1 update beschikbaar.
De stand van zaken kan gevolgd worden op www.mozilla.org/security/announce.


.
.