12/04/2007

Palm op Linux

"Linux wordt een eiland met Palm-trees" is de "Geek" taal voor de aankondiging van Palm. Ht bedrijf van de handheld computers wil overstappen naar een nieuw Linux platform. Tot nu toe gebruikte Palm vooral zijn eigen Palm besturingssysteem op zijn toestellen, maar voor de laatste reeks Treo's werd "Windows Mobile" gebruikt.
In beperkte kring was al langer geweten dat Palm naar Linux lonkte, en er een volledig systeem op bouwde, maar nu komt de publieke aankondiging met voorspelling dat "in de winkel dit jaar" apparaten liggen die op het nieuwe syteem draaien.


Het vermoeden dat ze Linux zouden gaan gebruiken bestond al langer, en het is de vraag of het niet gewoon te laat is. Veel van hun concurrenten zoals Nokia, Motorala hebben Linux al lang ontdekt.
En vorig jaar betaalden ze nog een licentiekost van miljoenen om het palm Operating System te mogen gebruiken. Dat was eerst door hen ontwikkeld, maar daarna afgestoten in een afgesplitst bedrijf "palm source". Het werd dan ook gebruikt door andere bedrijven als Handspring, dat de Treo maakte. Handspring werd door Palm overgenomen.Punt e u

Op 1 jaar tijd zijn 2,5 miljoen ".eu" domeinnamen geregistreerd. Het vormt een belangrijk deel van het adres van een website die dan eindigt op ".eu", en daarmee een alternatief vormt voor de domeinnamen die eindigen op de landcode. De .eu naam is daarmee een unicum en geeft organisaties de mogelijkheid zich Europees te profileren.
De meeste domeinnaamregistraties in Europa gebeuren op het ".de" domein, gevolgd door het ".uk" domein, en het ".eu" domein volgt daarop nu als derde.
De registraties voor ".eu" namen komen ook voornamelijk uit Duitsland en Groot-Brittanië, en de derde grootste vraag naar ".eu" namen komt uit Nederland.

Maar niet iedereen is even tevreden over het "succes" van de ".eu" domeinnamen. Er zijn klachten over EURID, de instantie die de domeinnaam-registratie beheert.
Zij kennen de naam toe aan wie hem aanvraagt, en ze doen onvoldoende controle of de aanvrager wel recht heeft op de naam als het een bestaande en/of geregistreerde naam is.
Tegelijk kan dat ook het grote aantal geregistreerde namen verklaren. Zogenaamde "cybersquatters" vragen zoveel mogelijk domeinnamen aan die overeen komen met de naam van een bestaand bedrijf, merk, produkt of organisatie. Als ze de naam bemachtigd hebben proberen ze hem voor grof geld te "verkopen", waarbij ze het bedrag onder de kostprijs voor een rechtszaak houden. Als het bedrijf dan de naam zonder te veel moeite wil, zullen ze eerder geneigd zijn te betalen.

Lek wordt gedicht

De lek in het anti-kopieersysteem van "Hoge Definitie DVD's" wordt gedicht volgens de organisatie die het anti-kopieersysteem maakte. De software om de DVD's te spelen, zoals WinDVD van InterVideo, zal een update krijgen en de uitgelekte codes van de digitale sleutels zullen vervangen worden door andere. Het systeem, "AACS" is een van de vormen van "DRM"-technieken, die digitaal de mogelijkheden van toestellen en programma's beperken. Die systemen hebben nadelen voor de gebruikers omdat ze duurder zijn, mogelijkheden beperken, niet voor alle computersystemen beschikbaar zijn, soms de privacy schenden, en door de klant moeten betaald worden. De makers van het systeem verwachten nog wel nieuwe aanvallen; ze vertrouwen erop dat het mits kleine bijsturingen robuust genoeg is om die te weerstaan.
Het systeem wordt zowel bij "Blu-Ray" als bij "HD DVD" toegepast.

http://www.aacsia.com
http://www.defectivebydesign.org


Privacypatent

Volgens "Newscientist Tech" is Xerox bezig met het ontwikkelen van een systeem om je surfgedrag te analyseren. De software zou gebruik maken van de gegevens die je browser opslaat bij het surfen. Die gegevens interpreteren ze als "surfgedrag" en vergelijken ze met een databank van surfgedragspatronen. Daaruit zouden ze dan kunnen afleiden "wie je bent"; zaken als geslacht, inkomensschaal, en leeftijdsklasse. Die informatie is natuurlijk interessant voor adverteerders.
Ze beschouwen het als een uitvinding en namen er een patent op: United States Patent Application 20070073681.

United States Patent Application 20070073681 Kind Code A1 Adar; Eytan ; et al. March 29, 2007
Patentburo: http://appft1.uspto.gov

Aangezien weinig gebruikers geneigd zullen zijn zo'n spyware zelf te installeren in hun browser zullen ze een manier moeten vinden om de mensen te overtuigen. Het zou bv kunnen in de vorm van een "plugin" die je het werk uit handen neemt van het invullen van persoonlijke gegevens op websites. Is dat geen voordeel?Belastingsaangifte

In de VS kunnen mensen hun belastingsaangifte via het internet doen met "Turbo Tax". Een vrouw die het systeem gebruikte voor haar eigen aangifte was in het systeem op zoek naar haar vorige aangiftes. Zo kwam ze plots terecht in de aangiftes van andere mensen met dezelfde achternaam. In de gegevens waren bankrekeningnummer, sociale zekerheidsnummer en meer te lezen.
.

.

Radio Centraal - WebGang <<==