28/04/2005
Nota's kwijt
Af en toe duikt er nog een voetnoot uit het SCO tegen IBM proces op. IBM juristen onderzochten in de teksten van SCO alle stukken waar SCO naar verwijst, maar die vallen onder geheimhouding omdat ze "vertrouwelijke communicatie" aangaan. Ze merkten op dat er meer dan 16.000 documenten niet meer voorkwamen tussen november vorig jaar en maart dit jaar.

PDF-killer
PDF is zowat het standaard formaat voor het doorsturen van afgewerkte documenten via mail, en download op websites. Toch is het geen vrije standaard, maar het documentformaat van Adobe, dat daar een hele industrie rond bouwde.
Microsoft is nu bezig aan zijn PDF-killer. Het nieuwe documentformaat zou Metro gaan heten. Microsoft moet enkel nog een manier bedenken om op te kunnen tegen pdf, dat al overal verspreid is, en de facto standaard. Misschien zullen ze het vast in de nieuwe Windows versie steken, zodat ze in een klap zo'n 80 procent van de markt bereiken. In de eigen IE browser zou dan software zitten om het formaat te openen en printen. Het is natuurlijk ook een gedroomde zet om de aandacht op de desktop terug naar Windows te trekken, en concurrenten als Apple en Linux buiten te sluiten. MS zal immers al zijn gewicht in de schaal werpen om afspraken te maken met fabrikanten van printers om het door MS gepatenteerd systeem te gebruiken voor het makkelijk en mooi afdrukken op hun apparaten.
MS kan dan beslissen wie een licentie krijgt en tegen welke prijs of voorwaarden.


Canadese school moet niet klikken
Een rechter in Canada bepaalde dat een school niet verplicht kan worden om de gegevens over zijn studenten door te spelen aan de media-industrie die op zoek is naar overtreders van auteursrechten. De studenten hadden onder een bijnaam peer2peer netwerksoftware gebruikt om muziek uit te wisselen. De muziekindustrie die vervolging instelt, eiste dat de Universiteit de gegevens vrijgaf.
De Universiteit beschouwt het als een privacy-kwestie, en wil geenszins het downloaden van beschermde bestanden goedkeuren.

Kiekjes buitengesloten Nikon heeft voor de opslag van de beelden van zijn digitale camera's een nieuw truukje bedacht. De informatie van de witbalans wordt versleuteld in het bestand opgeslagen. Daardoor kan standaard beeldvertoon of beeldbewerkings software die niet meer lezen. Om het toch te kunnen moet je software van Nikkon gebruiken, en daarbij kunnen ze voorwaarden of een prijs opleggen.
De makers van Photoshop hebben al hun beklag gedaan; ze komen hiermee in een moeilijke positie. Als ze door "reverse engeneering" zelf uitzoeken hoe die witbalans werkt kunnen ze misschien aangeklaagd worden voor het doorbreken van beveiliging, een gevolg van de DMCA-wetten. Als ze licentiegeld moeten betalen voor de toegang tot de foto's wordt dat natuurlijk doorgeregend in de software, ook aan diegenen die geen Nikon-beelden nodig hebben. Andere benadeelden zijn open source projecten, die niet binnen de voorwaarden voor gebruik blijken te vallen. En de gebruikers natuurlijk in de eerste plaats. Is het beeld niet van diegene die de foto getrokken heeft, en heeft een bedrijf het recht om te bepalen wie dat beeld mag bekijken onder welke voorwaarden?
NASA op Open Source
NASA heeft een programma uitgebracht als open source software. Ze hebben de ontwikkeling ervan nu overgebracht naar SourceForge, de belangrijkste vrije software verzamel- en werkwebsite.
Het is niet verwonderlijk is dat wetenschappers open source gebruiken, integendeel. Maar binnen conservatieve kringen in de VS bestaat er veel weerstand tegen Open Source en GPL/Free Software. Nasa stelt het programma beschikbaar onder de eigen Nasa Open Source Agreement. Deze is goedgekeurd door het Open Source Initiatief (opensource.org).
Het programma zelf is geschreven in Java, en de werking ervan heeft ook met Java te maken. Het heet PathFinder, en dient om software te doorzoeken naar mogelijke "bugs" of programmeerfouten. Door het vrij beschikbaar te maken hoopt de Nasa dat het programma veel gebruikt en dus veel getest zal worden, en dat er veel suggesties voor verbetering binnenkomen. Het NASA Ames centrum ligt in Silicon Valley in Californie.

Patent-duel
Microsoft ligt overhoop met Forgent over een patent op het JPEG formaat. Forgent beweert dat MS hun digitaal-beeld-compressie patent overtreedt.
Microsoft diende een aanvraag in bij de rechtbank om het patent onuitvoerbaar te laten verklaren. Als dat niet lukt kunnen ze Forgent nog altijd opkopen, zodat hun volgende Windows-versie niet in het gedrang komt door deze patentkwestie.

Snelle hap
Door een fout in de organisatie van de verdeling van de nieuwe Apple Mac OS/X systemen, lagen die op sommige plaatsen te vroeg in de winkel. De bedrijven PCMall/MacMall en ClubMac kregen het bevel van Apple de dozen onmiddellijk terug uit de rekken te halen. Het gaat over versie OS-X 10.4 Tiger, en Apple heeft een geschiedenis van geheimhouding en uitgestippelde timing voor het uitbrengen van produkten.
.

Rotte Apple
De voorman van Apple schopt ondertussen om zich heen. Hij bespotte MS met de late verschijningsdatum van hun volgend systeem, en beschuldigde hen nog eens van na-apen van Mac.
Zelf lijkt hoge boom niet tegen veel wind te kunnen. Apple haalde een aantal boeken als rotte appels uit de rekken, bij wijze van spreken , op hun websites met boekenverkoop. Het geviseerde boek is een biografie over Steve Jobs, waar hij zelf niet aan meewerkte. De uitgeverij van het boek zag al zijn titels uit de webshops verdwijnen, zonder dat ze gecontacteerd werden naar eigen zeggen. Het boek zou volgens de uitgever trouwens grotendeels positief zijn over de Apple voorman.
.