29/03/2007
VS op zeven

De VS horen nog altijd tot de top tien van technologie-landen, die ze vroeger aanvoerden. Volgens het "World Economic Forum" zit de VS momenteel op plaats zeven in de lijst die ook "Network Readiness Index" genoemd wordt. Van 122 landen werd de economie bestudeerd door een zakenschool in Parijs. Het levert een top 10 op waarin de VS wegzakken van de eerste plaats vorig jaar, en dat zou vooral veroorzaakt worden door politieke factoren en de daaruit voortvloeiende belemmeringen voor de ontwikkeling van de technologie.
Ze worden op de 1e plaats vervangen door Denemarken, dat nu de kroon draagt van technologische vernieuwing. De noord-europese landen zijn goed vertegenwoordigd, met op 2 Zweden, op 4 Finland, op 8 Ijsland, en op 10 Noorwegen. Nederland schiet van 12 naar 6, Belgie komt niet voor in de top 10.
Singapore zakt van 2 naar 3 maar blijft daarmee toch de niet-westerse uitschieter. India en China zitten rond de 50, maar werden afgeremd door gebrekkig individueel gebruik van computers en internet en IT-investeringen in bedrijven.

ps: Belgie zit op ...

Inlichtingendienst
Grote bedrijven hechten genoeg waarde aan hun contacten met de pers om zelf een onschuldig dossiertje aan te leggen over de voor hen belangrijke persmensen. Sinds de opkomst van de blogs horen daar ook bloggers bij.
Een journalist van Wired, die ook blogt, ondervond per toeval hoever de gevoeligheid voor journalistieke artikels gaat. Hij was bezig met de voorbereiding voor een artikel voor Wired, en deed daarvoor een reeks interviews met mensen van Microsoft. Op een bepaald moment krijgt hij per vergissing een mail waar de hele regie staat die de Public Relations firma voert in verband met het artikel. Ze informeren de mensen die geinterviewd gaan worden met een heel dossier over de journalist, zijn artikels, zijn blog, zijn stijl, zijn tekortkomingen, en zijn werk over andere bedrijven.
Ze geven hints in welke richting ze de vragen verwachten en zelfs richtlijnen hoe die te beantwoorden.
De journalist was even in shock maar gooide het hele dossier op zijn blog. Het onderwerp van het artikel dat hij voorbereidde was trouwens "openheid en transparantie".

Voorbije week viel nog het trieste bericht te noteren dat een vrouw stopte met haar "geek"-blog na bedreigingen. Kathy Sierra werkte mee aan een aantal boeken over Java en gaf lezingen. Na de sexuele en doodsbedreigingen werd ze bang en ze zegde alle lezingen af, en besloot haar blog met een laatste tekst met de titel: "Doodsbedreigingen tegen bloggers zijn GEEN vrijheid van meningsuiting". Ze kreeg steun van verschillende technologie bloggers, die uithalen naar de vrouw-onvriendelijke atmosfeer op het internet. Sommige van haar mannelijke collega's overwegen ook te stoppen met hun blog.

vb: Girl Code / Metrosexual Programmaing
Ijsbreker van de week

De ijsbreker van de week was HP dat een vrouw wist te vertellen dat de garantie op haar laptop vervallen was. Niet omdat ze voorbij de garantietijd zat met haar klacht van een defect toetsenbord. Nee, omdat ze op haar laptop Linux gebruikte. Nochtans had de vrouw op voorhand geinformeerd of het model laptop dat ze kocht wel werkte met Linux, en de verkopers hadden dat bevestigd. Ze installeerde Ubuntu Linux omdat ze geen gedoe wilde met virussen en andere typische Windows problemen. Maar op een bepaald moment begonnen de spatiebalk en enkele andere toetsen van het klavier te haperen. Als ze belt met de klacht wordt haar gevraagd welk systeem ze gebruikt. Daarna krijgt ze te horen dat ze maar terug Windows moet installeren als ze de klacht behandeld wil zien, want dat er geen garantie wordt gegeven voor Linux.
Na tussenkomst van een blogger van enterprise.linux.com krijgt ze het aanbod om haar geld terug te krijgen of om het toestel te verwisselen voor een ander model met Linux vooraf geinstalleerd door HP.
Los van het feit dat er een wekenlange tussenkomst voor nodig is, wijst de blogger op de sterke invloed van Microsoft op het computer verkoopkanaal. De contracten tussen Microsoft en de grootste computerverkopers blinken niet uit in doorzichtigheid.
Maar het gevolg is in ieder geval wel duidelijk: de grote computerbouwers verplichten Windows bij iedere aankoop. Dat werd begin deze maand nog bevestigd door een onderzoek van ZDNet.co.uk.

Top 5 PC manufacturers fail naked PC test: http:// www.zdnet.co.uk/misc/print/ 0,1000000169,39286228-39001058c,00.htm

Akties voor Net Neutraliteit
124 groepen en 24 muzieklabels hebben een oproep gedaan om het internetverkeer neutraal te houden. Ze willen dat alle informatie en gegevens die over het internet gaan, evenwaardig behandeld worden en dus even snel kunnen gaan. Een aantal Amerikaanse providers wil tolpoortjes inbouwen en bepaalde vormen van verkeer vertragen tenzij er extra voor betaald wordt. De campagne heet "Rock The Net" en is een aanvulling van de campagne "Save the Internet".



.


.
.

Radio Centraal - WebGang <<==