16/11/2006
Red Hat doet niet mee

Red Hat heeft feestelijk bedankt voor het aanbod om eenzelfde soort overeenkomst te sluiten met Microsoft, als wat Novell deed voor zijn Suse distributie.

De CNN website bevat een bespreking van de deal tussen Microsoft en Novell. In de titel ervan vragen ze of het een DOA is (Dead On Arrival - meestal gezegd van een apparaat dat nieuw bij de klant aankomt en niet werkt).
Een woordvoerder de FSF zei al dat de organisatie aanpassingen zal voorzien aan de GPL versie 3 om zulke overeenkomsten zeker uit te sluiten. Het gaat niet over de deal op zich, maar enkel over het feit dat Novell geld zou hebben betaald aan MS in ruil voor het niet vervolgen van zijn klanten. Er waren trouwens al geruchten dat het zelfs een overtreding van de huidige GPL versie zou zijn, GPL 2.

En hoewel Novell zegt dat ze dat nageplozen hebben en dat ze wel beantwoorden aan de GPL 2, maken programmeurs toch de opmerking dat de business-doelen van Novell niet de bekommerdheid is van de hackers. Zij hebben voor de GPL gekozen omdat ze willen dat de software vrij is en blijft, en Novell overtreedt minstens de "geest" van de vrije software.




Thailand doet niet mee
De nieuwe Thaise minister van informatica en communicatie zaken (ICT), wil met een aantal technologische ontwikkelingen niet mee. Hij wil zeker wel investeren in nieuwe mobiele telefonietoepassingen, maar is tegen de privatisering van de telecommunicatie infrastruktuur.
Misschien omdat hij gelooft in censuur. Hij gaat trouwens zorgen voor strenge wetten voor wie porno op websites zet.
Hij zal ervoor zorgen dat daders opgepakt worden en tot gevangeniststraffen veroordeeld worden.
Hij wees erop dat ze de gevaren van open source software nog niet kennen. Hij gaat ervan uit dat het toch maar tot halfafgewerkte en slechte software leidt, en stelt dat Thailand geen Open Source software nodig heeft.
Maar als belangrijkste taak ziet hij het uitbouwen van het Ministerie van ICT. Een deel van de bevoegdheden zitten al bij het ministerie van economie, en vroeger gingen er al stemmen op om ICT te integreren in economie.
Ook de veiling van mobiele telefonie licenties zit niet onder zijn bevoegdheid, maar onder die van het ministerie van Financien. Hij pleit voor meer transparantie.

Waarschijnlijk weet hij niet hoeveel servers er in Thailand op Linux draaien ...

Plezierreisje op ijsberg

De opwarming van de aarde heeft misschien leuke tijdelijke neveneffecten. Afgebroken stukken poolijs vormen drijvende ijsbergen, die meegenomen worden door de stroming en de wind. Een hele vloot van die ijsbergen drijft nu van Antarctica naar Nieuwzeeland. Sommige zijn eerder drijvende eilanden; enkele honderden meters lang en 50 meter hoog. Wie op tijd aan boord gaat kan zich lekker laten rondvaren op de wereldzeeën.
Er komen ook weer nieuwe rubrieken bij in het weerbericht. Naast de voorspellingen over smog en ozongaten, kan nu een voorspelling van de route en de grootte van voorbijkomende ijsbergen worden voorzien. Een specialisatie die nog niet veel weermannen hebben.

Delocalisatie
Het wordt steeds moeilijker om nieuwigheden geheim te houden. Een nieuwe naam voor een politieke partij lekt uit omdat ze de domeinnaam geregistreerd hebben, en een nieuwe gadget van Apple lekt uit omdat het in lage loonlanden gefabriceert wordt. Apple bestelde volgens een gerucht op RedHerring 12 miljoen toestellen bij een Taiwanese fabrikant. Het goede nieuwe van de grote bestelling kwam in de lokale Taiwanese pers en sijpelde zo door naar de westerse media. Die interpreteren het als de komst van de iPhone van Apple.
Maar dezelfde onderaannemer maakt ook apparaten voor andere merken als Cisco, Dell, Nokia en Sony.

De speler van MS heeft onder weer andere invloeden te lijden. Ten eerste komt het muziek formaat niet overeen met het formaat dat Microsoft voerde in zijn Online aanbod. Bovendien zou Vista niet compatibel zijn met het Zune muziekformaat volgens de site www.zune.net, alhoewel het zou kunnen dat MS nog een update achter de hand houdt.



.


.
.

<<==