09/06/2005
Apple valt ver van de processor-boom
Het is nu officieel: Apple staat klaar voor een Mac op een intel-processor. Het is de tweede grote overstap van Apple, dat lang op de motorola chipreeks 68000 en hoger werkte, en daarna overstapte naar de powerpc-chip van motorola en IBM. Door de keuze voor het nieuwe besturingssysteem op basis van een unix-achtige kern, was de mogelijkheid om een intel-architectuur te gebruiken voor de processor al een stap dichterbij gekomen. Nu gaat men officieel een intel processor gebruiken bleek uit de toespraak van Steve Jobs. Die verraste zijn complete publiek door na een half uur te verklaren dat de volledige presentatie die hij aan het geven was, draaide op een Mac met intel-processor. De oorzaak van de overstap wordt gezocht in de lagere prijzen, snelle evolutie en betere laptop-mogelijkheden van het intel-processorgamma.
Sommige gebruikers vragen zich ook af of het dan misschien mogelijk wordt de software te draaien op niet-apple computers; het lijkt er steeds meer op dat alle onderdelen standaard electronica beginnen worden.

Canada krijgt eigen DMCA
Volgens een Canadees tv-station zal de regering volgende week nieuwe copyright wetten voorstellen, die Canada een soort eigen DMCA-wet brengen. Grote voorstander en lobbiegroep is zoals steeds de media-industrie.
Toch zijn ze niet tevreden, ze vinden de wet nog niet streng genoeg. Zo is het bv nog toegestaan een persoonlijke copie voor eigen gebruik te maken van een gekochte CD.
Anderzijds kunnen beheerders van copyrights rechtstreeks gegevens opvragen bij internetproviders. Gebruikers vinden dat prive-firma's als de muziekindustrie te veel juridische macht krijgen in het vervolgen van overtreders, en daarmee op het domein van justitie zelf komen.



.

VS gaat stapje verder
In de VS was de DMCA en de "Patriot Act" al een hele tijd omstreden, en er werd gepleit om ze terug te brengen tot normalere proporties. Bij de herziening van de "Patriot Act" lijkt het eerder de andere kant op te gaan. Het FBI zou meer macht krijgen, en documenten van bedrijven kunnen opvragen zonder daar toestemming van een rechter voor nodig te hebben.
Daarbovenop zouden er strenge straffen komen voor wie dossierstukken onthult die zij als geheim bestempelen.

Patenten bijten terug
Microsoft is een van de grote voorstanders van nieuwe patenten op software in Europa.
In eigen land blijkt dat ze zelf niet zo gehoorzaam zijn aan de daarop bestaande wetgeving in de VS. Volgens "the Register" zijn ze veroordeeld voor het overtreden van patenten van iemand die een methode had ontwikkeld om gegevens tussen een spreadsheet en een databank van het bedrijf op een handige manier uit te wisselen. Hij had het programma aangeboden aan MS, maar die waren niet geinteresseerd. Een paar jaar later dook de technologie wel op in hun programma's, en de man diende klacht in, met een eis voor schadevergoeding per verkocht programma waarin het patent overtreden was. De uitspraak zorgt ervoor dat MS bijna 9 miljoen dollar schadevergoeding moet betalen.


.
Tien jaar PHP
Ook weer een verjaardag gisteren, nl de webserver-scripting taal "PHP". Deze open source/free software taal (uitgebracht onder de GPL licentie) maakte een steile opgang zonder commerciele produktreklame.
PHP draait op een webserver en voert instructies uit om elementen in webpagina's aan te passen aan omstandigheden. Het maakt invoer en reaktie mogelijk (interactieve websites). Het kan in hmtl worden opgenomen, om kleine flexibele wijzigingen aan te brengen in de pagina naargelang de noden. Maar het kan ook als programma code gebruikt worden om volledige pagina's samen te stellen en via de webserver naar de gebruiker te sturen, waarbij de html in de php code vervat zit.
Een van de sterke punten is het grote aantal uitgebreide programma bibliotheken, waar allerlei functies in voorzien zijn, die door php-programmeurs eenvoudig kunnen hergebruikt worden in hun programma's. Belangrijk zijn daarbij de databank-bibliotheken, waardoor het makkelijk wordt een databank als MySQL te gebruiken vanuit php-programma's. Dit levert een ijzersterke combinatie op, die als ze op een Linux server met Apache draait, ook wel LAMP genoemd wordt: Linux Apache Mysql Php. In de databank kunnen gegevens over voorwerpen, gebruikers, gebeurtenissen enz. worden opgeslagen, wat leidde tot steeds grotere en ingewikkeldere programma's.
Door het vrije software model werd daarvan steeds zoveel mogelijk hergebruikt, wat de evolutie versnelde. Dank zij die evolutie zijn er nu volledige programma's in PHP die op een webserver draaien, en van een website een verkoopskanaal maken, een nieuwsredaktie beheren, een kant-en-klaar forum bieden, en veel andere mogelijkheden die via een browser beschikbaar zijn. Programmeurs merken op dat het zelfs mogelijk is om php code te laten draaien op een server zonder dat er een browser aan te pas komt, waarmee dan bv in een kalender vastgelegde programma's starten om backup's te maken of e-mail te sturen.
De taal is ontwikkeld door Rasmus Lerdorf, en werd snel gebruikt door een aktieve "community" van (web-)programmeurs. In de 1.0 versie stond de afkorting voor "Personal Home Page-tools", die geschreven waren in programmeertaal C. PHP bestaat dus 10 jaar, maar kende een uitzonderlijke gebruikstoename vanaf 2000, met spectaculaire stijgingen in 2001 en 2002. Het gebruik neemt nog steeds toe, wat evengoed geldt voor andere script-talen. Andere veelgebruikte script-talen in soorgelijke omgeving zijn perl, python, en ruby.