16/03/2006
Andere vraag naar broncode

De Britse minister van defensie eist de broncode van een toestel dat samen met de Amerikanen ontwikkeld was binnen het "Joint Strike Fighter"-project. De toestellen zijn blijkbaar voorzien van "cheat code" waarbij ze via de software op afstand kunnen uitgeschakeld worden.
Groot-Brittanie, een van de eerste partners in het project, zou voor 12 miljard dollar van die gevechtsvliegtuigen bestellen.
Als er geen technologie-overdracht komt, is dat een probleem voor de Britten, en zouden ze de bestelling wel eens kunnen "uitschakelen".
De toestellen, bekend onder de afkorting "F-35" worden gemaakt bij het Amerikaanse Lockheed Martin. Ze stijgen met een korte aanloop op en kunnen verticaal landen, wat vooral handig is op schepen. Vorige maand werd het eerste toestel officieel overhandigd aan het Amerikaans leger.
Dat zal eerst een aantal grondtesten doen, om later in het jaar effectieve vluchten te plannen.
Andere deelnemers-investeerders in het programma zijn Italie, Nederland, Canada, Australie, Denemarken, Noorwegen en Turkije. Er wordt verwacht dat ze de toestellen ook zullen bestellen. De Amerikanen denken er 3 tot 5-duizend te kunnen slijten. De partners in het programma krijgen hem zowat tegen kostprijs, externe klanten zullen voor de winst moeten zorgen.
In Nederland was de investering omstreden. Al snel bleken de kosten immers te stijgen en er was teleurstelling te horen over de deelname van Nederlandse bedrijven in het project.
Het Belgische Barco zou de panoramische beeldschermen voor in de cockpit mogen leveren.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Joint_Strike_Fighter
http://www.xs4all.nl/~stgvisie/VISIE/jsf-moordfortuyn.html

.

Gerucht wordt werkelijkheid

Het gerucht dat Windows XP zou kunnen draaien op een Mac van de nieuwe reeks met intel-processor zwelde al geruime tijd aan. Er was zelfs een echte wedstrijd voor uitgeschreven door een zekere "Colin". Die wou een Mac op zijn buro, maar van zijn baas moest hij in staat zijn om, als het nodig was, typische windows programma's te draaien.
Daarop schreef Colin een wedstrijd uit op een website, waarbij hij 100 dollar van zijn eigen geld uitloofde aan wie met een uitvoerbare handleiding het bewijs levert dat het kan.
De site trok aandacht van anderen, die ook ieder een bedrag bij in de pot staken, zodat het bedrag opliep tot meer dan 10.000 dollar.
De voorwaarden van de wedstrijd zijn
- dat Windows XP op de Mac moet kunnen draaien
- dat het naast het Mac OS-X systeem op de computer moet staan zonder dat het elkaars werking hindert.
- De gebruiker moet bij het aanzetten van de computer de keuze krijgen tussen het Windows en het Mac systeem, een installatie die "dual boot" genoemd wordt.
- Er mag geen virtualisatiesoftware gebruikt worden waarbij je eigenlijk het ene systeem binnen in het andere werkende systeem draait.
- De instructies moeten vergezeld van foto's van het starten exclusief opgestuurd worden naar een online forum van de website.
Daar kan de oplossing onderzocht worden door vrijwilligers die het uitproberen. Als het inderdaad werkt wordt de pot overgemaakt aan de winnaar.
Als er geen oplossing komt voor 30 maart wordt al het geld aan de EFF geschonken.
Op de website zijn ook de namen te lezen van de schenkers, soms met een link naar hun website als ze meer dan 10 dollar schonken.

http://www.winxponmac.com
(aangezien deze link waarschijnlijk maar zeer tijdelijk zou werken: knip en plak)

Vals bericht?
Ondertussen is er een oplossing binnengekomen op de "XP-op-Mac" wedstrijd. Maar het bewijsmateriaal is met zo'n vage foto's opgesteld dat commentaren op het online forum spreken van een vervalsing.
Vervalsingen zijn makkelijk gemaakt en verspreid met internet ondervonden de media die massaal het bericht overnamen van twee gecensureerde Chinese blogs die gesloten werden door de overheid. Eerst werd het bericht door andere blogs overgenomen, nadien door de grotere media. Een dag later waren de blogs echter terug online, en een van de auteurs ervan, een journalist, verklaarde dat hij zijn blog gesloten had om de westerse voorstelling van zaken in China aan de kaak te stellen. Hij vindt dat de westerse pers zich onverantwoord gedraagt en vaak een loopje neemt met de gang van zaken..
.

<<==