06/01/2005
Gambas is bijna Basic
BenoƮt Minisini, een dertigjarige Fransman uit de buurt van Parijs, ontwikkelde Gambas, een programmeertaal en programmeeromgeving. De taal is gebaseerd op BASIC, de eerste programmeertaal waar hij zelf kennis mee maakte. Zijn Gambas taal is vrije software, en ontwikkeld op Linux. Daar vormt het een aanvulling op de bestaande programmeertalen, en een alternatief voor het gebruik van Visual Basic op Windows. De ontwikkelaar schreef vroeger al een "assembler" en een interpreteertaal voor zijn homecomputers. Later schreef hij een "Lisp interpreter" voor Windows, en nu dus een eigen Basic voor Linux. De bedoeling is dat je met "gambas" snel een gebruikersscherm voor de bediening voor een toepassing kan maken [Graphical User Interface]. Er zijn hulpmiddelen om daarbij makkelijk toegang tot MySQL of PostgresQL databanken te krijgen, en om verschillende taalversies te maken van je programma.
Andere ontwikkelaars helpen hem bij het project en zijn vrij om versies te maken voor andere computersystemen.
Hij heeft op zijn werk zijn contract voor drie jaar laten omzetten naar part-time, om genoeg tijd te kunnen besteden aan zijn Free Software / Open Source project.
(Gambas almost means Basic)

Centraal op CMS
De website van Radio Centraal is overgeschakeld op een CMS of Content Management System. Een CMS is een programma dat draait op de webserver. Het maakt het gemakkelijker om een website te beheren. Zo is het bv eenvoudiger om informatie op de site te publiceren, en om met meer mensen samen aan de inhoud van de website te werken. CMS systemen zijn aan een steile opmars bezig op het internet. Er was een grote nood ontstaan aan hulpmiddelen nu steeds meer mensen toegang hebben tot het web, en ook zelf gaan publiceren op het web. Daarvoor werden op verschillende plaatsen verschillende programma's voor geschreven, die onder de gemeenschappelijke noemer "Content Management System" of "CMS" vallen, omdat ze het beheren en publiceren van inhoud als doel hebben. Veel van die software werd gemaakt als "open source" software, onder een vrije software licentie. Het www, dat gebaseerd is op gedocumenteerde en vrij te gebruiken standaarden, maakte een snelle verspreiding mogelijk.

LiveJournal verkocht
Een van de bekendste gratis CMS systemen is "Movable Type". Het is een programma dat gemaakt wordt door "Six Apart", die ook webruimte met het gebruik van die programma's als dienst aanbieden met de naam "TypePad". Ze kochten nu "Danga", een internetbedrijf dat zich bezighield met allerlei community gerichte web-diensten. Danga is ook uitgever van het befaamde "LiveJournal", een webmagazine over "b-logging" en sociaal netwerken. De "b-logging" software daarvoor was ook vrije software. Tot verrassing van de community, die veel vrijwillige medewerkers bevat, werd LiveJournal dus plots verkocht aan "Six Apart". Die beloven niets fundamenteel te veranderen.

Einde van de band
De laatste fabriek van Quantegy die opnameband maakte is nu gesloten, en heeft zijn meer dan 200 werknemers ontslagen. De fabriek in Opelika heeft ooit 1800 werknemers gehad. Band werd in Belgie vooral gemaakt door het vroegere Agfa, later . De periode van electro-magnetische opname lijkt daarmee afgesloten te zijn. Voor niet-professioneel gebruik blijven cassettes nog wel beschikbaar.