14/09/2006
Aftreden door bespioneren

Patricia Dunn, het hoofd van HP kondigde dinsdag aan af te zullen treden. Dat bericht volgde op de opeenvolging van beschuldigingen aan haar adres. Ze zou verantwoordelijk zijn geweest voor de praktijken van het bespioneren van eigen direktieleden en journalisten van de vakpers. De bedoeling was uit te zoeken wie er naar de pers gelekt had. Het "prive-detective" buro dat ingeschakeld werd ging zijn boekje te buiten volgens Patricia Dunn, en ze verontschuldigde zich. Maar ze trok toch de conclusie dat het beter was ontslag te nemen om de firma niet langer met de zaak te belasten.

Afluisteren

In de VS is er regelmatig commotie over afluisterpraktijken. Het juridisch comité van de Senaat heeft nu een oplossing bedacht: ze laten het afluisteren zonder onderzoeksbevel toe.
De naam van het decreet is de "National Security Surveillance Act". Natuurlijk dient de wet om het "terrorisme" aan te pakken. Wat of wie dan een "terrorist" is wordt niet gedefinieerd. En de wet is algemeen genoeg om iedereen af te luisteren. Ook huiszoekingen zonder huiszoekingsbevel wordt mogelijk met deze nieuwe wet. Binnen het juridisch comité waren 10 voor en 8 tegen de nieuwe wet.


Brossen aan 2 euro
Een prof in de VS heeft een dienst opgezet om studenten die een les gemist hebben toch voort te helpen zonder dat ze iemand anders nota's moeten overschrijven. Hij zet de hele les te koop op zijn website, voor 2,5 dollar per les. In principe is het een dienst bedoeld voor wie door ziekte, ongeval of familiale reden een les miste. Omdat hij de moeite moet doen het op te nemen en op zijn website te zetten wil hij er de kleine vergoeding voor. Sommige studenten vinden dat het gratis moet zijn.

De 125 euro pc
China heeft de schaal om zelf dingen aan te pakken. Zoals goedkope computers maken voor scholen en overheden, om sneller te informatiseren. Een Chinese firma gaat duizenden goedkope computers maken. Die zullen maar 256 Mb werkgeheugen hebben, wat naar huidige normen weinig is (512 Mb is standaard nu).
Ook de harde schijf is bescheiden: 40 tot 60 Gigabyte. De pc zou tussen de 150 en 175 dollar kosten, en als de massaproduktie op gang komt moet dat nog dalen. Op het moment zouden er 2000 in bestelling zijn.
De overblijvende vraag is natuurlijk de processor. Dat blijkt een Godson processor te zijn, niet onmiddellijk een naam die veel herkenning oproept. Een vroegere Godson processor werd al gebruikt in eenvoudigere apparaten als routers, DVD spelers enz. Maar de nieuwe Godson-2 processor zou volledig 64 bits zijn, en gebruikt kunnen worden voor het bouwen van pc's en clusters. Daardoor zou hij ook in aanmerking komen voor de bouw van een Chinese supercomputer.

Er zijn wel wat vragen gerezen over die processor, die ook "Dragon" of draak wordt genoemd. Een marktonderzoeker heeft opgemerkt dat de processor veel gelijkenis vertoont met de MIPS processor. De MIPS R10000 kwam uit in 1995. De twee processors zouden voor 95% overeenkomen. Volgens de Chinese fabrikant is het puur toeval. De Chinese academy voor wetenschap en computertechnologie richtte met geld van de overheid een bedrijf op dat zich toelegde op processor ontwerp. In 2003 was er sprake van 32 bit processors voor allerlei apparaten als communicatie chips en smart cards. Een tijdje werkten ze samen met AMD. In maart 2005 dook het bericht op dat ze in geldnood zaten. Maar even later kwamen ze ook naar buiten met goed nieuws: ze hadden een processor klaar die dezelfde rekenkracht had als de Pentium III. Hij draait op 500 megahertz, en bouwt voort op de Godson-1, maar is 10 maal sneller. De chip wordt dikwijls vernoemd in de context van Linux, dus het zou wel eens kunnen dat de grote massa PC's op Linux gaat draaien. Alhoewel dat ook zou kunnen zijn ivm de supercomputer die voor 2008 gepland zou zijn..


.
.

<<==