03/08/2006

Witter dan wit

Apple is bekend om de artistieke vormgeving van zijn produkten. Daarbij hebben ze al geruime tijd wit gekozen als kleur voor hun computers en andere apparaten als de i-pod. Toch heeft de grijze, grauwe kleur van de meeste PC's ook zijn reden, ontdekte Apple nu.
De witte laptop of "MacBook" begon na verloop van tijd te vergelen. Apple wil zijn imago blijkbaar onbesproken houden, en zekgt op een webpagina dat je je kan melden bij een AppleCare centrum.
Volgens een getuige die dat deed, proberen ze de behuizing schoon te maken met een produkt. Toen dat niet lukte boden ze aan het bovenstuk van de laptopbehuizing te vervangen, en dat binnen de garantie.


Valse screenshot wedstrijd

Technologie-websites vechten om de eerste screenshots te kunnen tonen van eender welk nieuw systeem dat op komst is. Dat geldt zowel voor de Windows (met een langverwacht nieuw Vista systeem), als bij de Mac. Bij Apple geldt echten een strenge geheimhouding omdat Steve Jobs zelf de primeur wil hebben voor de onthulling van eender welke nieuwigheid. Websites die de geheimen op voorhand prijsgeven krijgen soms zelfs een proces aan hun been voor diefstal van bedrijfsgeheimen of zo.
Misschien als een reaktie daarop ontstaat nu een andere trend. Er is een "Fake Leopard Screenshot" wedstrijd gestart. Leopard is de codenaam voor de volgende versie van Mac OS-X.
In de wedstrijd voor vervalste screenshots kunnen de deelnemers hun fantasie de vrije loop laten. Het gaat erop een beeld in te sturen dat de afdruk van het scherm van het nieuwe systeem voorstelt. Er moet ook een verklaring bij zijn van de zogenaamde nieuwigheden die zichtbaar zijn op de screenshot.
Uiteindelijk zou Apple nog goede ideeën kunnen aangeboden krijgen op die manier...

Aantrekkingskracht vergroot

De aantrekkingskracht van de mac beleeft ongekende hoogten. Daarvoor is een combinatie van redenen aan te geven: De hiervoor genoemde aandacht voor ontwerp en vormgeving is er een van. Maar ook het stabiele systeem X was een grote stap vooruit. Niet alleen is het gebaseerd op een vrije unix-basis, maar het heeft een aantal programmeurs aangetrokken uit de vrije software wereld. Daardoor komen allerlei vrije software programma's beschikbaar op Mac. Sommigen in dezelfde versie als voor Windows, anderen worden speciaal aangepast aan de Mac "look" en "feel".
En nu wordt dat gecombineerd met de (bij de consumenten beter bekende) Intel processor. De hardware van Apple wordt dus steeds meer compatibel met die van de pc (er zijn ook de USB- en Firewire aansluitingen, insteekkaarten enz). Dat maakt het voor Apple gemakkelijker en goedkoper om computers te bouwen en randapparatuur aangesloten te krijgen. En het neemt drempels weg bij pc-gebruikers die ze kunnen blijven gebruiken als ze overstappen naar Mac.
Een van de stijgers in de kwartaalomzet van Apple is hun notebook verkoop. Die steeg met meer dan de helft tegen het jaar ervoor.

Nadelen van de Intel-processor?

Het voordeel zou ook wel eens een nadeel kunnen worden. Vroeger was de Mac altijd een heel erg stille computer, en het waren de PC's die zich als lawaaierige monsters gedroegen. Hun snelheid, en de opgedreven kloksnelheid van de processor die daarvoor nodig was, eisten een veel intensievere koeling. De ventilator van zo'n koeling draait snel, veroorzaakt luchtstromen, kent slijtage, allemaal aanleidingen voor lawaai.
Gebruikers van de MacBook die sinds februari 2006 met intel-processor geleverd wordt, klagen over allerlei geluiden en bijgeluiden. Sommige geluiden treden op bij het gebruik van de laptop en als de beide kernen van de "Core Duo" processor zijn ingeschakeld volgens een reporter van "The Register".
Het vermoeden dat de verkleuring van de witte laptopbehuizing gevolg zou zijn van de hitte wordt ontkend; het zou te wijten zijn aan een chemische reaktie door contact van de handen op de kunststof.


.


.
.

<<==