08/07/2004
De belaagde media-industrie
Na de doorlopende klachten van de muziekindustrie ging ook de filmindustrie aan de klaagmuur staan. Dat leverde allerlei nieuwe strenge wetten op die consumentenrechten beperkten. Volgens de media-industrie moeten ze zich beschermen tegen de woekerende piraterij die hen op de rand van de afgrond brengt.
In de VS werden daar ondertussen cijfers over bekend gemaakt. In juni dit jaar haalde de filmindustrie een omzet van 1,03 miljard dollar. Voor het eerst werd daarmee de 1 miljard dollar overschreden. Het vorige rekord was vorig jaar 0.9 miljard dollar, dit jaar dus een stijging van zo'n 14 procent. Als je verder terugkijkt en met 2001 vergelijkt is het een stijging met 37 procent volgens de onverdachte bron van de BBC.

Linux-desktop schijnbewegingen
Grote computerbouwers voeren een schaduwgevecht over Linux op de desktop. Om de beurt laten ze een ballonnetje op, maar meestal is dat al weer even snel doorprikt, en geen van allen lijken ze Microsoft voor de borst te willen stuiten. Deze keer was het de beurt aan Dell: op Yahoo verscheen een bericht dat Dell in Europa Pc's zou gaan leveren met Linux vooraf geïnstalleerd.
Op hun website zijn die dezelfde dag nochtans niet te vinden. Wel is daar een vreemd fenomeen vast te stellen. Ze tonen allerlei nieuwe pc's met daarbij keuze uit besturingssystemen: enkele van MS, en een Red Hat Linux versie. Vanaf je echter in de bestelbon komt is er enkel nog keuze uit verschillende Windows versies, en van Linux is geen spoor meer te bekennen. Misschien zou je Linux apart kunnen bestellen of elders halen, maar er is geen enkele manier te vinden om de aankoop van een Windows te vermijden.
De yahoo news site spreekt ook over een andere Linux distributie, nl de omstreden Linspire, en over een Italiaanse taalkeuze. Mogelijk gaat het dus niet over een Europese aktie, maar een plaatselijke Italiaanse. Maar die site ziet er net zo uit als de andere Europese, en er is geen sprake van Linux, dus weer een schijnbeweging. Eerder al bleek het aanbod van HP met Linux op de Desktop voor Azie bestemd te zijn, en een ander aanbod met Mandrake en 4 gelijktijdige gebruikers per pc voor de Afrikaanse markt. Europa daarentegen is rijk genoeg om zijn MS-belasting te betalen.



.

US Senaat wil delen verbieden
Het juridische comitee van de Amerikaanse Senaat beweegt in de richting van het verbieden van software die gemaakt is om te delen.
De zogenaamde "Peer-to-Peer" software laat toe digitale gegevens te kopieren via computerverbindingen, en bij het delen van die digitale informatie kan er ook auteursrechtelijk beschermd werk zitten. Volgens voorzitter Orrin Hatch is het crimineel om de jongeren te verleiden om illegale kopieen te maken, en hij wil de makers van P2P software buiten de wet stellen wegens medeplichtig aan het mogelijk maken van illegaal kopieren.
De Amerikaanse muziekindustrie onder de vorm van de RIAA staat al te applaudiseren.

BSA supportert mee
De BSA gooit even later olie op het vuur met de bewering dat de peer-to-peer netwerken oorzaak zijn van een verdubbeling van hun verliezen. Ze verzwijgen daarbij de verzadiging van de markt voor gewone pc-software en de ontwrichting van de softwaremarkt door monopolieposities.
Het zou hen goed uitkomen als P2P netwerken illegaal werden verklaard. Dat is trouwens ook heel handig om de concurrentie van vrije software als Linux, Mozilla, enz te hinderen. Die wordt door de makers vrij en gratis ter beschikking gesteld, en ook verspreid langs zo'n netwerken.
De BSA is een belangenvereniging van grote softwarehuizen als Microsoft en Adobe, en kwam al eerder in het nieuws met praktijken als kliklijnen en spectaculaire invallen in bedrijven.



.


.
.