19/04/2007
Amerikaans patentsysteem
Er zijn voorstellen ingediend in de Amerikaanse kamer van volksvertegenwoordigers en in de senaat om het patentsysteem te veranderen. Op dit moment is het systeem gebaseerd op het toekennen van een patent voor wie de eerste is die de uitvinding doet.
Nu zou het systeem omgevormd kunnen worden naar het toekennen van een patent voor wie het patent op een uitvinding als eerste aanvraagt.
Een hele reeks grote bedrijven staat achter het voorstel. Ze wijzen erop dat het op andere plaatsen in de wereld ook zo is en dat er nu te veel betwisting is over wie werkelijk de uitvinding het eerst deed.

Een van de gevolgen van het huidige systeem is dat achteraf iemand het patent kan in vraag stellen. Dat vinden grote bedrijven vervelend want dat leidt tot onzekerheid bij de investeerders. Kleinere bedrijven en onafhankelijke technologie-ontwikkelaars denken er anders over. Ze vinden het niet meer dan terecht dat een onrechtmatig toegekend patent achteraf weer ingetrokken kan worden. Ze vinden dat de grote bedrijven zich gedragen als patent-bloedzuigers. Door grote aantallen patenten aan te vragen die een zo breed mogelijk gebied bestrijken hopen ze nadien meer kans te hebben om er iemand mee te treffen, en er geld uit te slaan. Daardoor worden de aanvragen op zich geld waard, ipv de uitvindingen zelf .


Cyberoorlog op een 17"

Technologie speelde altijd een grote rol in oorlog. In een museum over de tweede wereldoorlog lijkt die toenmalige techniek allemaal ouderwets, en zelfs spullen uit de jaren zeventig kan je nu al "retro" vinden. Nochtans hebben vliegen en radiocommunicatie om er maar twee te noemen, oorlog grondig veranderd. De VS besteedt sinds de jaren 90 veel geld om de huidige stand van technologie in te zetten in oorlogsuitrusting van rollend materieel en soldaten. De cybersoldiers hebben behalve communicatie apparatuur tegenwoordig ook webcams en flatscreen monitors bij zich. Niet dat ze rondzeulen met een desktop pc, zelfs niet met een laptop, de apparatuur is ingeplant op hun militaire pak, de camera op hun geweer om over muurtjes te kunnen gluren. Het beeld daarvan, gecombineerd met een plan met aanduiding van de andere soldaten van hun brigade, zien ze op een zeer klein hoge resolutie scherm dat als een oogklep aan hun helm zit.
Helaas voor de ingenieurs achter hun computers beschouwen de soldaten "in the field" het ook echt als oogkleppen en ballast. Ze willen wel een geweer meezeulen, maar de rest maakt hen alleen een zwaarder beladen en dus trager doelwit. Het is de brigade die ingezet zal worden in Irak die de technologie moet testen. Zij doorzoeken panden naar verdachten en komen terecht in slopende huis aan huis gevechten. In principe kunnen ze door de betere communicatie beter op de hoogte blijven waar hun kameraden zich bevinden, maar in de praktijk neemt tijdens de aktie niemand de moeite om in de oogklep te gluren.
Nochtans heeft het ministerie van landsverdediging jaren geleden al computerspelletjes verspreid die zo realistisch mogelijk oorlog moesten uitbeelden. Uit de reakties van de huidige recruten blijkt dat nog niet geoogst kan worden van die investering.
Het hele netwerk-oorlog idee is trouwens nog niet helemaal uitgewerkt. Pas in 2010 zullen de satellieten gelanceerd worden die al die radiocommunicatie fatsoenlijk kan doorsluizen, en tegen 2015 is de oorlog dan volledig "ge-netwerkt". Wagens en trucks met draadloze netwerk-apparatuur worden al wel ingezet.

"Land Warrior System" heet het zweetpak. Nadat de soldaat de kabeltjes ontrafeld heeft en zich in het pak hijst, merkt hij een van de redenen van het ongenoegen: het extra gewicht. Gedeeltelijke oorzaak zijn natuurlijk de batterijen. Als je even denkt aan een laptop, waarvan die zowat 2 uur meegaan, kan je je al voorstellen dat je de rest van de dag lege batterijen ronddraagt. Tenzij je langs een inwisselpost komt natuurlijk... maar gelukkig gaan hun batterijen 12 uur mee.
Dat computerspel van het leger heette trouwens "America's Army", en was een van de eerste computerspelen dat *wel* uitgebracht werd op Linux. Het was een combinatie van spel en filmfragmenten van "echte Amerikaanse Helden" uit Irak. Het spel zat vol slagzinnen als "Je bent een strijder, je maakt deel uit van een team, enz. En volgens een gebruiker kan je niet eens een vrouw spelen in dat spel!

Die Videogames toch!

De goeverneur van New York wil "videogames" aan banden leggen. Hij gaat de verkoop en verhuur van te gewelddadige games aan minderjarigen beperken, net zoals dat voor films gebeurt.

Niets over de verkoop van wapens voorlopig ..


Gekloonde labels

In California denken ze aan andere labels; er is een wet hangende die het zou verplichten om voedsel van gecloonde levensvormen een duidelijk label te geven. Ook zuivelprodukten van gekloonde dieren zou dat label moeten dragen.


Digitale brievenbus verstopt
Het vorige week nog vermelde "turbotax" belastingsaangifte-programma in de VS kreeg het even zwaar te verduren de laatste dagen voor het afsluiten van de termijn dat de aangifte binnen moet zijn. En terwijl bij de brievenbus waar ze binnenkomen het probleem van de drukke laatste dag kan opgelost worden door een extra lichting, ging het bij het online systeem totaal de mist in. Uren voor de afsluittijd schakelden mensen ten einde raad over op een papieren versie, en moesten op stap om die te bussen.
Ondertussen vermeldt de website dat de problemen met de servers opgelost zijn en dat de aangifte met een dag verlengd is.
Een van de problemen was dat mensen soms niet wisten of het verzenden succesvol was geweest. Soms probeerden ze verschillende keren zonder bevestiging te krijgen, maar er moest betaald worden voor de verzending, dus ook daar worden nog problemen verwacht ivm de facturatie.


Digitale brievenbus 2: vogelvrij
Er is een nieuwe versie uitgekomen van het e-mail programma "thunderbird". Zoals de gewoonte is bij deze software van het Mozilla team wordt het programma uitgebracht onder vrije software licenties, hier MPL, GPL en de LGPL. Dat betekent onder anderen dat je ook de broncode van het programma kan downloaden en wijzigen. De projectpagina wiki.mozilla.org/Thunderbird2 is helemaal opgezet om aan de mozilla programma's mee te werken. Dat gebeurt bv door het maken van 'skins' of andere plugins voor het mailproject, vertalingen.
Het programma heeft het werken met tabs overgezet naar het mailprogramma. Het helpt de gebruiker verder met detectie voor "spam" en "phishing".

De download voor Linux is 11 Mb groot, er zijn ook versies voor andere besturingssystemen en in verschillende talen.
Het programma maakt het gemakkelijk om overal dezelfde software te gebruiken: het mag gekopieerd worden en zelfs als je thuis en op het werk een ander besturingssysteem hebt kan je toch hetzelfde programma gebruiken. Ook voor grote groepen gebruikers is het interessant omdat het op zoveel toestellen mag geïnstalleerd worden als je wil.
De vorige versie van Thunderbird, versie 1.5, zal verder onderhouden worden tot halfweg oktober 2007.

MPL staat voor Mozilla Public License.
Talen en versies:
www.mozilla.com/en-US/thunderbird/all.html



Dank aan Damonna!
Oorlogslinks:
www.popularmechanics.com/technology/military_law/4215715.html?page=2
www.theregister.co.uk/2003/10/27/us_army_going_to_linux/print.html
www.techworld.com/opsys/features/index.cfm?featureid=2294
www.redhat.com/en_us/USA/rhel/informationcenter/successstories/government/army/


Radio Centraal - WebGang <<==