15/07/2004
De Mozilla Foundation
De mozilla stichting is net 1 jaar geworden. Ze wijzen daarbij fier op hun verwezenlijkingen: Mozilla is een uitgebreid browser pakket voor Windows, Mac, Linux, AIX, FreeBSD, Unix, OS/2, enz. met bijhorende hulpprogramma's als Composer, Mail, en Chatzilla, en is nu aan versie 1.7. Naast de bekende Mozilla browser, die een vervolg is van de Netscape browser, kwam er nieuwe software uit.
Er werd een nieuwe, lichte browser gemaakt, die met de naam Firefox uitgebracht werd, en een e-mail programma, Thunderbird. Deze beide programma's zijn dichtbij de 1.0 versie, een officiele release dus.
Er werd ook een Europese afdeling opgericht om het gebruik van Mozilla in Europa te stimuleren. Daarbij worden ze een handje geholpen door het groeiende besef dat keuzevrijheid bij browsers toch voordelen heeft, zeker nadat beveiligings- adviseurs nu ronduit aanraden om een andere browser te gebruiken dan Internet Explorer. In de vrije software is de grootste concurrent waarschijnlijk Konqueror op Linux, waarvan de code ook gebruikt werd om de Apple browser te maken voor OS X.
Daarmee worden nu gesprekken gevoerd over toekomstige samenwerking op gebied van browser plugins.

RFID
Terwijl in de VS en Europa ernstige vragen worden gesteld over het gebruik van draadloze electronische labels of RFID's, heeft men er in Japan minder last mee. Daar overweegt men om schoolkinderen te voorzien van zo'n "tag", op hun boekentas of kledij, zodat hun aanwezigheid automatisch kan geregistreerd worden. Legoland meldde onlangs al dat ze het systeem wilden gebruiken om het verloren lopen van kinderen op te lossen.
RFID is de afkorting van Radio Frequency IDentification.
Het werd in eerste instantie gezien als een manier om kleding te kunnen traceren en mogelijk winkeldiefstal aan te pakken, maar omdat de labels achteraf aktief blijven werd het door de klanten gezien als een bedreiging van hun privacy.


.

Nieuwe Apple groeit traag
Apple heeft weer eens te kampen met afhankelijkheid van zijn leverancier. De nieuwe iMac zou gebruik gaan maken van de G5 processor, die gemaakt wordt door IBM. Volgens Apple krijgen ze de processor niet op tijd aangeleverd, en loopt het verschijnen van hun nieuwe computers daardoor vertraging op tot september.

Voorspelling van vrije val
Volgens een IDC studie zou tussen dit en 2007 Windows als besturingssysteem in een vrije val terechtkomen. Nu heeft het een aandeel van 90 procent op de desktop, en is het door de monopoliepositie zo goed als onmogelijk om een merk PC te kopen zonder Windows. Maar in 3 jaar tijd zou het terugvallen op een aandeel van 58 procent. Wat niet wil zeggen dat 42 procent van de gebruikers zijn Windows wist en Linux installeert. De grootste verschuiving zou er gaan komen door het gebruik van allerlei kleinere appartaatjes die de personal computer meer en meer vervangen.
Het gaat daarbij om communicatie-apparaten die wel in staat zijn om programma's te draaien. Het bericht was te lezen op infoworld.com.

Toegankelijkheid
Net zoals er problemen zijn met toegankelijkheid van openbare gebouwen voor gehandicapten bestaat hetzelfde probleem op internet, of is het dikwijls nog erger. Matthew Somerville ontdekte dat de website waar hij een cinemaprogrammatie wilde raadplegen niet toegankelijk was voor alle browser software, en hij de site dus niet kon bezoeken. Daardoor was die mogelijk in overtreding met de "Disability Discriminition Act". Sites die zich aan de standaarden houden kunnen door gehandicapten gebruikt worden door hulpmiddelen als browsers met aangepaste bediening. In het geval van de Britse Odeon Cinema's maakte hij dus maar een eigen versie die wel voor iedereen toegankelijk was, en zette die op zijn site op het net. In plaats van zich gestimuleerd te voelen om zelf een beter werkende site te maken of de maker die job aan te bieden eiste Odeon dat de "namaak site" van het net gehaald zou worden.
.


.
.