20/10/2005
Mobile Power Station
Een Amerikaans bedrijf is gespecialiseerd in verplaatsbare energieopwekkers. Het zijn mobiele krachtcentrales die kunnen gebruikt worden om stroom te genereren voor allerlei toepassingen in afgelegen gebieden. De installaties zijn door hun opbouw als een combinatie van containers en vrachtwagens gemakkelijk te verplaatsen. Ze kunnen tot in een woestijn of ander ver van de bewoonde wereld gelegen gebied gebracht worden. Dan zijn 2 man personeel genoeg om ze op te bouwen en in werking te stellen. De geheime dienst van de VS zou zodanig geinteresseerd zijn in het concept dat ze mee in de firma investeren. Ze hebben daar een speciale dienst voor die In-Q-Tel heet. Dat is een bedrijf voor samenwerking met de privé sector, en zich vooral richtend op technologie. Het werd opgericht eind 1999 omdat de CIA voelde dat de ontwikkeling van nieuwe technologie niet meer in handen was van onderzoekers van het leger, maar meer en meer in handen van allerlei prive bedrijven die snel informatie uitwisselden langs het internet.

100 miljoen vossen
De download teller van de Firefox site is deze week over de 100 miljoen gegaan. Het is de optelling van de tellers van verschillende sites waar de browser software kan afgehaald worden. Ze zaten zes maanden geleden nog maar aan de helft daarvan. Naast de download versie zijn er ook nog veel gebruikers die een versie van een CD installeren..

Open Source geëist
In een rechtzaak in de VS over rijden onder invloed kwam een verrassende eis op tafel: de verdediging wilde de broncode van het programma in de meetapparatuur kunnen inzien. Door het voorkomen van bugs in allerlei software die toestellen bestuurt of die de interpretatie doet van gegevens, zouden mensen onterecht kunnen veroordeeld worden is de redenering. Als de broncode publiek is, zou dat argument wegvallen.
Vroeger werd al gevraagd de broncode van de programma's van de stemcomputers publiek te maken. Ook de geheimhouding van de broncode en systemen van beveiliging van banktransacties zou in vraag gesteld kunnen worden; hoe kan een klant bewijzen dat er iets is misgegaan bij de bank als alles geheim is?
(nooit)
MS vermindert licenties
MS gaat snoeien in de licenties die ze gebruikt om tegenwicht te bieden aan de vrije software licenties.
Ze hadden daarvoor een tiental verschillende licenties in een "shared source" programma. Ze willen de keuze nu beperken tot 3. Twee daarvan lijken zeer sterk geinspireerd te zijn op open source licenties uit de vrije software wereld. De ene op de BSD licenties, de andere op de Mozilla licentie. Ze hebben nog een speciale derde "kijken maar niet aankomen"-variant die alleen inzicht geeft in de code, maar geen enkel recht om er iets mee te doen.
.


.
.