25/01/2007
Linux Fusie

Voorbije zondag tekenden twee belangrijke verdedigers van de open source en vrije software belangen een overeenkomst om hun krachten te bundelen. Het gaat over OSDL en FSG, wat staat voor "Open Source Development Labs" en de "Free Standards Group". De nieuwe organisatie die ze vormen heet "The Linux Foundation". De middelen van de twee oprichtende organisaties zullen gebundeld worden om weerwerk te bieden tegen de macht van de gesloten systemen.
De organisaties hebben steunende leden als universiteiten en andere instellingen en groepen, en bedrijven als HP, IBM, Intel, NEC, Novell, Oracle, Fujitsu en Hitachi.
De websites van OSDL.org en freestandards.org verdwenen tijdelijk van het web en werden vervangen door een overgangspagina. Maandagavond was dan de nieuwe "Linux-Foundation.org" site online. Hij leek erg op die van de Free Standards Group met herschikking van de rubrieken.


- OSDL werd opgericht in 2000 en betaalt al geruime tijd Linus Torvalds om verder te werken aan de Linux Kernel. Ze deden ook moeite om het makkelijker te maken voor programmeurs om tegelijk voor Gnome en KDE desktops te programmeren.
- Free Standards Group richtte zich op het standaardiseren van Linux; zodat programma's op dezelfde manier op alle Linux versies kunnen werken. Die standaard heette LSB of Linux Standard Base, en bracht de verschillende distributies dichter bij elkaar.


Spam dringt overal door
Spam neemt nog altijd toe, ongeveer met 100 procent per jaar. Een derde van de spam in de e-mail tegenwoordig zou de bedoeling hebben beurskoersen te beïnvloeden. Door allerlei geruchten systematisch rond te spammen zou de beurskoers een paar procent kunnen schommelen, genoeg om met aangepaste koop en verkoopplanning winst te maken.
Wikipedia heeft af te rekenen met allerlei manipulatieve inhoud en links die andere doelen dienen, meestal die van de spambedrijven. Daarom gaan ze de zoekmachines vragen hun inhoud niet meer te lezen. Je moet dan op de wikipedia site zelf gaan zoeken als je er niet meer langs Google terecht zou komen.

De zaterdagredactie van Centraal wordt ook al gek van de comment spam op hun redactie-log en zingt nu liedjes in de straten van Antwerpen om geld in te zamelen voor een commerciele spamfilter.
jTunes

jTunes is de titel van een artikel op slate.com, waarin vanuit Amerikaans standpunt verwonderd wordt gedaan over een "ontdekking" van "verborgen" songs in de iTunes online music shop van Apple. De schrijver deed het volgende: hij logde uit op zijn iTunes account, verzette op de daaropvolgende pagina de landcode instelling naar Japan, en log terug in. Daarna krijg je een nooit-geziene, wonderlijke catalogus van Japanse bands. Je kan korte fragmenten voorbeluisteren, en er zijn heel wat groepen bij met Engelstalige groepsnaam en songtitels. Toch is die ontdekking een doodlopend straatje. Op het moment dat hij echter song probeerde te kopen, weigerde het systeem zijn Amerikaanse credit-card. Blijkbaar beslist de marketing over hoe "wereldwijd" het web wel kan zijn als het over muziek gaat. Een andere reden kan de prijszetting zijn. In de VS is het een psychologische 99 cent voor een song, maar de waarde van bv Europese 99 cent ligt hoger, en in Japan hebben de platenfirma's een hogere winstmarge uit de wacht gesleept zodat songs daar nog duurder zijn.
De wereld bevat voor de Amerikanen nog een twintigtal andere te ontdekken iTunes landen zoals UK, Duitsland, Griekenland, Australie, enz.

Toch houdt dat de muziek niet tegen. Sommige groepen maken dan maar een videoclipje en zetten het op Youtube. Sommige muziekliefhebbers kopen via vrienden of kennissen, eventueel via internet, een Japanse iTunes Card en downloaden daarmee de Japanse muziek.


inactive-x
De makers van de Koreaanse tekstverwerker "Hangul" zullen er niet mee kunnen lachen dat hun programma niet werkt op de nieuwe Microsoft Windows versie met de naam Vista. Eind januari wordt die gelanceerd in Zuid Korea. Het bedrijf verliest hiermee tijd tegenover concurrent tekstverwerker Word, toevallig zelf van Microsoft. Volgens "Chosonilbo Online" van 24 januari ziet het er naar uit dat nog meer mensen in Zuid Korea niet gelukkig zullen zijn met hun nieuwe besturingssysteem.
De ministeries voor Informatie en Communicatie, Overheids Administratie and Binnenlandse Zaken, en de Dienst voor Financieel Toezicht waarschuwen gebruikers voor Windows Vista. Het programma is niet bruikbaar met de active-x versie die in enorm veel diensten-sites toegepast is, zoals sites van banken, overheden en online verkoopspunten en games. Sites die voor de met active-x werkten, waren voordien trouwens al niet bruikbaar vanop andere computers als Mac en Linux systemen.

Dat van die active-x zou ook elders wel eens kunnen gelden ..
Het is trouwens de eerste keer dat Microsoft bij de lancering met een aantal waardige Windows-concurrenten moet afrekenen




.


.
.

Radio Centraal - WebGang <<==