01/12/2005
Linux desktop onderzoek
Het "Open Source Development Lab" heeft een enquete gehouden onder 3300 vrijwilligers over het gebruik van Linux op de desktop. De enquete verliep online, was 3 maanden beschikbaar, en werd via bepaalde kanalen van "online communities" in de aandacht gebracht. Deze onwetenschappelijke selectie van deelnemers wordt besproken in de eigen commentaren van OSDL op de resultaten van de enquete. De studie is in te kijken op de site van OSDL, en ze laten ook resultaten van het onderzoek in verschillende tabellen zien, zodat je zelf je conclusies kan trekken.
Zelf vinden ze enkele opmerkelijke resultaten bij de antwoorden, die dikwijls komen van mensen die professioneel met IT bezig zijn. Zo is bv de belangrijkste reden om Linux te gebruiken of in te zetten in de kantoor omgeving niet dat het gratis te krijgen is, en evenmin de veiligheid of stabiliteit. De belangrijkste reden waarom Linux in gebruik genomen wordt is omdat de gebruikers er om vragen. Bedienden op bureau's vragen de computerafdeling om Linux te krijgen op hun desktop.

Hier treedt een interessante tweedeling op. Terwijl managers zich laten leiden door de argumenten uit het verkoopskanaal, zijn het de gebruikers zelf die VRAGEN om Linux te krijgen. Dit klinkt bijna revolutionair als je ziet wat voor weerwerk vroeger de invoering van een nieuw platform soms teweegbracht. Meestal ging het dan "top-down", werd een nieuw platform of een nieuwe versie van een programma opgelegd van bovenuit, al dan niet onder druk van "upgraden" door het verkoopskanaal. Kijk maar naar de recente advertenties waarin een software bedrijf zijn klanten voor achterlijke dino's uitmaakt als ze niet upgraden naar de laatste nieuwe versie van hun systeem en programma's

MS valt door de open standaard mand
Als reaktie op een beweging bij overheden om de standaard van OpenOffice documenten aan te nemen als algemene standaard voor hun documenten, pakte MS uit met het bericht dat ze hun documenten ook als open standaard gaan indienen. Ondertussen is gebleken dat deze woorden een veel minder open lading dekken als het lijkt. Ze noemen het wel "Open XML formaat", maar er rusten patenten op, en er worden licenties gebouwd rond het gebruik van het "Office 2003 Referentie Schema", en MS belooft alleen niemand te zullen vervolgen die een exacte implementatie maakt van hun formaat. Niemand kan zeggen waaraan "exacte implementatie" moet voldoen.
Voorlopig lijkt het dus alleen de bedoeling te zijn de term "open" wat uit te hollen om de vergelijking tussen een vrije documentstandaard en een bedrijfsgebonden formaat te bemoeilijken. Microsoft bereid ondertussen zijn nieuwe formaat voor "MS Office 12" voor.

MS valt wel meer door de mand de voorbije weken. Bv als ze weer eens een studie hebben laten maken door een "onafhankelijke partij", die bevestigt dat Windows beter is dan Linux. Natuurlijk kan Linux alleen maar vereerd zijn door de moeite en het geld dat MS zich getroost om Linux aan te vallen.
Toch gaat de perceptie van de lezers al veel verder, ze hebben echt wel door dat er iets scheelt aan de geloofwaardigheid van door MS betaalde studies, die meestal gepaard gaan met een ongelooflijke golf van reklame in dezelfde toon, op websites-banners en in IT-publicaties. Ook journalisten helpen een handje bij het doorprikken van de "ms-waarheid", en stellen ronduit dat "What kind of idiots does MS think we are, anyway?" (Steven J. Vaughan-Nichols, Linux Watch)


.

Firefox 1.5
Firefox 1.5 is uitgekomen. Het is een opmerkelijke prestatie dat de browser onmiddellijk uitkomt voor verschillende computeromgevingen: zowel Linux, Mac, als Windows versies zijn beschikbaar. Firefox is software van de "Mozilla Foundation", met vrije software paketten, waar ook de Mozilla browser en een e-mail programma toe behoren. Firefox zou nu zo'n 10% zogenaamd "marktaandeel" halen, hoewel dat voor een vrij en gratis produkt moeilijk in te schatten is. Hoewel de promotiecampagne nog niet begonnen is, kan toch een bestorming van de downloadsites verwacht worden, met mogelijke vertragingen voor de geïnteresseerden voor gevolg.

Monopolie op domeinnamen
De commerciele uitbating van het internet wekt steeds meer wrevel op. Zeker sinds de macht over de domeinnamen grotendeels in handen van 1 bedrijf is gekomen, Verisign, dat daarmee de prijzen van alle .com en .net domeinnamen kan bepalen.
De groep WADND heeft nu een zaak ingespannen tegen Verisign, en ICANN, de beheerder van internetnamen, dat het recht toekende aan Verisign. De beschuldiging luidt o.a. samenzwering om de prijzen te bepalen en onrechtmatige monopolizering.
Icann gaat ondertussen vrolijk verder met het vergroten van de "markt". Ze onderzoeken of ze ook domeinnamen kunnen toekennen die maar 1 letter lang zijn. Ze hadden die graag volgend jaar al in werking gesteld.

KDE 3.5
Ondanks de onheilsberichten over KDE-ontslagen bij Novell, is er toch ook positief KDE nieuws: de nieuwe versie van KDE, 3.5, is officieel verschenen. Natuurlijk kan het van de website gehaald worden, en omdat het open broncode software is kan je de code inkijken en ze ook zelf compileren als je wil.
Enkele veranderingen zijn "Kicker", de takenbalk onderaan die weerkgeeft welke programma's draaien, knoppen geeft om programma's te starten, en toont hoeveel desktops je hebt en wat daar gebeurt.
Een andere opvallende verandering is de ingebouwde bestandsbeheer/webbrowser, Konqueror. Die bestaat uit een binnen en een buitenkant. De binnenkant, de "render engine", werd ook gebruikt voor de standaard browser op Mac's OS-X, Safari. De Safari programmeurs hebben volgens de regels van de vrije software allerlei verbeteringen aangebracht, en de code teruggestuurd naar de Konqueror ontwikkelaars. Daardoor bevat de nieuwe versie van Konqueror nu mogelijkheden als betere CSS verwerking.
Het voor echte IRC gebruikers ergerlijke Kopete-communicatie pakket voor chatten en IM, is nu uitgebreid extra media-mogelijkheden, en kan nu beter samenwerken met MSN en Yahoo! accounts, o.m. door het gebruik van webcam-mogelijkheden.
www.kde.org/announcements/visualguide-3.5.php


.
.