17/08/2006
Zeg niet: "ik google dat wel even"
Google houdt er niet van dat zijn bedrijfsnaam gebruikt wordt als een werkwoord. Ze hebben verschillende media er al attent op gemaakt dat hun naam beschermd is. Het gebruik van het woord google om in het algemeen te zeggen dat je informatie op internet opzoekt komt niet overeen met het gebruik van Google om aan te duiden dat je via hun zoekmachine iets op het net zoekt.

Privacy dienst
De Zweedse "piraat partij" start met een privacy dienst. Voor 5 euro per maand kan je al je internet- verkeer langs hun "dark net" leiden. Dat is een speciale internetverbinding die ervoor zorgt dat je internetverkeer niet kan afgeluisterd worden. Alles wat je doet verloopt via een anoniem zweeds IP-adres, en door sterke versleuteling is het onderweg niet door anderen te bekijken.
De partij biedt die dienst aan als reaktie tegen de overheden die het afluisteren van internetverbindingen tot automatisme maken, en providers verplichten privacy-gegevens vrij te geven over hun klanten.
De overheid kontroleert hiermee haar burgers, maar de burgers hebben hoe langer hoe minder controle op de overheid. De partij vindt dat het belang van de vervolging van copyright overtredingen ten onrechte boven het recht op privacy wordt gesteld. Die vervolging gebeurt volgens hen te agressief en de burgers moeten beschermd worden tegen de media lobbie, die steeds meer rechten aantast. Het recht op privacy moet in de wet verankerd worden. Het recht om op een vertrouwelijke manier gegevens uit te wisselen en te communiceren is een fundament van de democratie.
De piraat partij werd opgericht in januari 2006 en heeft naast het verdedigen van de privacy ook het vrij verspreiden van cultuur en het vrij delen van kennis tot programma punten uitgeroepen.

www.piratpartiet.se
www.relakks.com

Linux referentie gsm
Trolltech heeft plannen bekend gemaakt voor de "Green-phone", een gsm die draait op Linux. Het referentie-apparaat zou voorzien zijn van een Linux versie met bijbehorende programmeermiddelen. Daarmee kunnen gebruikers-programmeurs zelf aan de slag om de mogelijkheden van hun gsm uit te breiden. Die is daarvoor o.a. voorzien van een mini-usb aansluiting.
Dit alles natuurlijk als vrije software, zodat de resultaten beschikbaar komen voor andere gebruikers. Het is de bedoeling een nieuw soort cultuur te doen ontstaan rond dit concept.
De eerste versie van het toestel is dus nog niet bedoeld voor de brede markt van consumenten, maar wel voor programmeurs die ermee aan de slag willen. Trolltech is een bedrijf dat normaal geen hardware op de markt brengt. Ze zijn daarentegen bekend van de "Qt" programmeeromgeving waarmee KDE gemaakt wordt, waarschijnlijk de meest gebruikte desktop omgeving op Linux.


De week van LinuxWorld Expo
Maandag ging in San Francisco de Linux-beurs voor de zakenwereld van start. Een van de opvallende produkten die er getoond werden, was een nieuwe versie van het "Internet tablet" van Nokia. Het is een klein apparaat met touch-screen dat het internet op kan met behulp van een gsm of een draadloze internetverbinding zoals gebruikt door laptops. Het toestel in zakformaat brengt de belangrijkste internetfuncties als www, e-mail, instant messenger, internet radio, internet telefonie (VoIP) enz . in bereik, en wordt daardoor een goedkopere concurrent voor de laptop in huis.
Buiten aan de inkom stond een headhunter die probeerde mensen met Linux-kennis aan te trekken voor het invullen van openstaande jobs.
De oorspronkelijke geruchten dat Sun uiteindelijk het Java platform "open source" zou maken, lijken nu te worden omgezet in concrete planning. In oktober zouden "Hotspot JVM" (Java Virtual Machine) en "Java C" onder een tot nog toe onbekende open-source licentie worden uitgebracht volgens een een verantwoordelijke van Sun op LinuxWorld. Daarna zouden andere onderdelen volgen.

Internet Tablet Operating System
Het internet tablet draait volgens Nokia op "Internet Tablet 0S 2005 edition", of het nieuwere "2006 edition" met de browser "Opera 8". Er wordt de bestaande gebruikers een download aangeboden, die via de pc moet afgehaald en geinstalleerd worden op de Internet Tablet. De uitleg daarvan is eigenaardig genoeg alleen bedoeld voor Windows gebruikers, niet voor Mac en Linux gebruikers.
Terwijl het tablet zelf intern wel draait op Linux, hoewel Nokia dat nergens vermeldt op de pagina met technische gegevens van het toestel.
Op meer technische sites vind je die informatie wel, en eveneens verwijzingen naar de programmeeromgeving die gebruikt wordt, nl "maemo development platform".

europe.nokia.com/770
press.nokia.com/PR/200505/995802_5.html
www.maemo.org
mobile.newsforge.com/mobility/05/06/08/1948202.shtml


Dit is geen PSP
Dit is geen PlayStation Portable, alhoewel het er in gesloten toestand erg op lijkt. Het is wel een zogenaamde Mylo, afkorting afkomstig van My Life Online. Het is de eerste kandidaat concurrent voor de hiervoor vermelde Nokia 770. Niet alleen op gebied van functies komt het overeen, ook het besturingssysteem heeft dezelfde basis, nl Linux. Verschilpunten zijn er ook; de Mylo kan uitgeklapt worden en toont daardoor een echt toetsenbord in tegenstelling tot het toetsenbord op het scherm van de 770. Anderzijds heeft dit toestel een lagere schermresolutie. In de traditie van Sony kan verwacht worden dat er ook spelletjes op gespeeld kunnen worden. Wat beide toestellen ontbreken is trouwens een GSM functie.


Lenovo met Suse
Er is op LinuxWorld een verrassend debuut te zien van Lenovo laptops die voorgeinstalleerd zijn met Linux. Lenovo nam de Thinkpad reeks over van IBM dat wel een goede naam had voor Linux-ondersteuning, maar zelf zijn laptops niet verkocht met Linux erop. Lenovo heeft nu in samenwerking met Novell gezorgd voor een goede Linux versie, die ook alle speciale configuratietools en stroombeheer heeft overgezet naar Linux. De Thinkpad T60p met Intel Centrino Duo is voorzien van Suse Linux Enterprise Desktop 10 en bestaat in verschillende schermgroottes. Met het toestel wordt gemikt op professionele gebruikers als system administrators en ingenieurs.


ICANN blijft zichzelf
De overheid in de VS heeft het contract met ICANN vernieuwd. Het contract geldt voor 1 jaar, verlengbaar met nog eens 4 jaar. Dat betekent dan ook het einde van de speculatie over een nieuw internationaal en onafhankelijk orgaan voor de toekenning van de domeinnamen en nummers op het internet. Non-profit organisatie ICANN werkt met een 50 tal mensen en een budget van 25 miljoen dollar. Het blijft dus ondergeschikt aan het ministerie van handel van de VS.


Resultaat van een Antitrust maatregel
Als gevolg van de veroordeling van Microsoft inzake misbruik van monopolie, is er een maatregel genomen die andere bedrijven de mogelijkheid geeft om Windows media bestanden te gebruiken. RealNetworks kon daardoor nu een licentie afsluiten met Microsoft. Ze zijn van plan ervoor te zorgen dat Linux gebruikers op een open source-manier de Windows Media bestanden kunnen lezen.
Op het einde van het jaar zou de mogelijkheid opduiken in Suse Linux, wat aangeeft dat Novell mee in de uitwerking zit. RealNetworks aast er eigenlijk op om hun online muziekwinkelde op de Linux markt te lanceren. Maar dan moeten er natuurlijk eerst muziekspelers verspreid worden.
.

<<==