19/08/2004
Vakantie: SCO-tijd
Achtergrond:
SCO opende een aanval op Linux door de bewering dat er onrechtmatig code van hen in het Linux besturingssysteem was terechtgekomen. Om een en ander kracht bij te zetten zouden een aantal bedrijven voor de rechter gedaagd worden tenzij ze een licentie kochten van SCO voor al hun Unix en Linux systemen, wat als regelrechte chantage overkwam. In de sector werd met ongeloof gereageerd; SCO, zelf een Unix en Linux verkoper - waar het weliswaar niet goed mee ging -, die plots Linux aanvalt. Het kan niet anders dan daar zijn eigen klanten schade mee toebrengen. Toen later bleek dat MS voor geld gezorgd had werd duidelijk dat het om een soort aanslag op Linux ging, door er een sfeer van juridische onzekerheid rond te creeren, kortom de bekende FUD-politiek van het zaaien van Angst, Onzekerheid en Twijfel.

Certificatie geëist
Ondertussen is een van de zaken behandeld, waarbij SCO een eigen klant aanklaagde: Daimler-Chrysler. Aangezien ze geen SCO Unix licenties meer bijkochten werd vermoed dat het bedrijf illegale installatie had gedaan of Linux gebruikte. Uit de zaak bleek dat ze eisten dat hun klant duidelijk inventaris maakte van de machines waar SCO unix op draaide (onder de noemer van een zogenaamde certificatieprocedure), en bewijzen dat er geen kode naar hun Linux servers was gekopieerd. Daarmee zouden ze ook de Linux servers te weten komen, waarop ze dan hun volgende eis konden baseren, nl licentiegeld betalen voor die Linux servers. De strategie mislukte jammerlijk. De rechter besloot op basis van het contract dat Daimler niet tot die certificatie verplicht was, en dat de Linux servers er al helemaal buitenvielen. Een Unix inventaris zou trouwens niet veel opgeleverd hebben, Daimler gebruikte de SCO Unix al jaren niet meer.

AutoZone
Een andere klant van SCO was AutoZone, een bedrijf dat in auto-onderdelen handelt. Ze gebruikten vroeger "OpenServer", SCO's Unix versie, maar schakelden over op Red Hat Linux. SCO klaagde het bedrijf aan wegens zogezegde overtreding van copyrights door het gebruik van Linux. Autozone vroeg de rechtbank de zaak pas te behandelen als het resultaat bekend is van de rechtzaken van SCO tegen IBM en SCO tegen Red Hat. De rechter kende dat toe.
De overschakeling op Linux gebeurde ondertussen trouwens al 3 jaar geleden. AutoZone merke trouwens op dat SCO zelf had aangekondigd te stoppen met de ondersteuning van hun Unix versie, en ze dus wel moesten uitkijken naar een ander systeem voor hun servers.



.


Verdediging door aanval
IBM heeft ondertussen een tegenaanval ingezet. Ze worden ervan beschuldigd code van Unix waar SCO de rechten op had in het Linux project gestoken te hebben. IBM vroeg nu aan de rechtbank om de zaak ongeldig te verklaren. Ze deden daarbij beroep op vele grote namen uit de unix geschiedenis. Ook het feit dat SCO zelf een tijd Linux verkocht spreekt tegen hun claims, want de licentie die erbij zit geeft GPL rechten aan de gebruikers.
En gisteren werd bekend dat IBM nu op 16 augustus zelf een klacht heeft ingediend waarbij ze SCO ervan beschuldigen copyright overtreden te hebben. SCO heeft meer dan 783.000 lijnen IBM code van 16 verschillende programma-onderdelen letterlijk gekopieerd. Hopelijk zijn ze wat duidelijker in hun bewijzen dan SCO, dat nooit de bewijzen toonde van de zogezegd van hen gekopieerde lijnen code. toonde.

StarForce
Er is commotie ontstaan over de kopieerbeveiliging die StarForce gebruikt bij bepaalde computerspelen. Ze gebruiken daarvoor een programma dat als "driver" geinstalleerd wordt, zonder dat de gebruiker daarvan op de hoogte is. Als het spelletje van de computer geveegd wordt blijft die zogezegde "driver" achter. Dat kan problemen geven bij het onderzoeken van conflicten met andere software. De drivers houden bepaalde mogelijkheden van de computer onderdrukt, omdat die zouden kunnen gebruikt worden om het spelletje te kraken.






.


.
.