02/12/2004
Computers werken weer
Het personeel van de Britse gezondheidsdiensten kan weer aan de slag. Nadat de specialisten die overgevlogen werden uit het buitenland dag en nacht werkten was op het einde van de vorige week het computernetwerk weer grotendeels bruikbaar.
De 80.000 personeelsleden die tijdelijk het nut van hun op de tocht staande banen bewezen, leenden ondertussen pennen van elkaar om faxen te kunnen schrijven, maar kunnen nu weer aan de computers.
"Microsoft has won a £500m nine year contract to supply software to the NHS, a week after the OGC (the government procurement body) released a report describing Linux as a viable desktop alternative for the majority of government users.""

.


We bellen je zelf wel op
In de VS bestaat een lijst waarop je kan intekenen als je niet opgebeld wil worden door allerlei bedrijven met verkoops en andere praatjes: het "Do-Not-Call"-register. De FTC of Federal Trade Commission waakt over die lijst, waar ondertussen 64 miljoen registraties op zijn gebeurd. De FTC waakhond stelde onlangs echter een kleine wijziging van de regels voor, officieel om de regels op een lijn te brengen met die van de FCC, de "Federal Communications Commission".
Die regels laten bv toe dat er vooraf opgenomen berichten worden losgelaten op telefoonabonnees. Vragende partij is de "Voice Mail Broadcasting Corporation".
In principe zou de telemarketing alleen mogen bij "bestaande zakenrelaties", alhoewel controle daarop natuurlijk moeilijk is, merken privacy verdedigers op. En nu door de internetverbindingen telefoongesprekken nog een marginaal kleine kost beginnen vormen wordt het financieel interessant om computersystemen massaal marketingboodschappen te laten verspreiden naar telefoongebruikers, wat zou leiden tot een soort telefoonspam.
Er loopt een soort openbaar onderzoek waarbij het publiek nog tot 20 januari kan reageren op de voorstellen.
Ze kunnen zich informeren op onafhankelijke sites als www.epic.org, van het "Electronic Privacy Information Center", dat zich concentreert op vrijheid door democratie, transparantie, privacy en vrijheid van meningsuiting.


Neem geen krijgsgevangenen
In Japan is een robotje te koop als kerstcadeau voor de grootouders. De robot dient als een gezelschapsdier dat je niet elke dag hoeft uit te laten. Bovendien reageert hij op een pseudo-sociale manier op de praat van het baasje. Dat gebeurt door algemene antwoorden te geven of extra vragen bij te stellen. Er wordt gehoopt dementie bij de bejaarden af te remmen door de verhoogde hersenactiviteit bij omgang met de robot. De halve meter hoge robot kost ongeveer 5.000 euro.
In de VS werd al gewag gemaakt van robots die ingezet worden bij legeroperaties, zoals bewaking en ontmijnen. Er is ondertussen zelfs een website die de zelfbouw van een ontmijningsrobot beschrijft; met standaardcomponenten werd een goedkopere versie gebouwd voor inzet in gebieden waar na een oorlog een groot aantal mijnen is achtergebleven.
Het nieuwe legerspeelgoed heet Talon, een robot die getest wordt sinds vorig jaar. Zoals de meeste robots bestaat hij uit een soort rupsband-aandrijving, daarop voorzien van een arm met een camera. Maar de extra optie die bestaat uit een M240 machinegeweer of een raketlanceerder op de robotarm maken er een echte vechtmachine van. Het is maar een tussenstap, want deze rijdende machinegeweren opereren nog niet zelfstandig. Ze worden vanop afstand bestuurd via radiogolven of een glasvezelkabel.
Misschien kunnen we ons in de toekomst dan ook verwachten aan radiostoor-robotten, kniptangrobotten om anderen hun kabel door te knippen, of sterker nog, hack-robotten om de besturing van het vijandige tuig over te nemen.

Spamstraf
In Ohio, in de VS, werd een wet aangenomen om spammen te straffen. Het gaat over een aantal handelingen die ermee te maken hebben, zoals het opzetten van valse e-mail adressen, tot misleidende advertenties.
Behalve gevangenisstraffen van een half jaar voor zware overtreders, is er ook voorzien in boetes van 2 tot 8 dollar per e-mail bericht, inbeslagname, en vervolging van de providers.


.
Op zoek naar de 100 dollar computer
Grappig hoe voorspellingen kunnen uitdraaien. Een topman van MS voorspelde enkele jaren geleden nog dat de computers zo gewoon en goedkoop zouden worden dat ze zo goed als gratis zouden worden. Nu streven ze ernaar dat je een pc zou hebben voor 100 dollar. Hoeveel van die 100 dollar dan voor het systeem zou zijn zeiden ze er niet bij. Tegen de verwachtingen in trad de deflatie echter niet enkel op bij de hardware, maar vooral bij de software: die werd zo gewoon en veel verspreid dat je de meest voorkomende taken kan doen met gratis software. Meestal is dat vrije software, waarvan de makers niet tevreden waren met wat op de markt was, en hun eigen ideeen in hun software staken, en die vrij te gebruiken verklaarden, bovendien met recht er verder op voort te bouwen.
De door SolarPC aangekondigde 100$ pc zit bovendien nog buiten het gewone computercircuit, waar heel wat monopolies heersen. Het is aangekondigd als een stille, milieuvriendelijke pc die gemaakt is met een metalen, herbruikbare kast, zonder lood in de solderingen van het moederbord en hij werkt op 12 volt. Dat maakt het mogelijk hem te koppelen aan een batterij die wordt opgeladen met wind- of zonne-energie, of met een menselijk aangedreven generator. Hij is bedoeld voor het uitvoeren van de gewone computertaken als kantoorwerk en op het web surfen, en er wordt als "Green Computing" project mee aan gewerkt door een taiwanese fabrikant van computeronderdelen. Het toestel zou midden februari klaar moeten zijn voor demonstratie op een Linux beurs in California. Hij zou namelijk DSL gaan draaien, wat de drieletterafkorting is voor "Damn Small Linux".