15/01/2004
Internet langs de straatverlichting
De regering in het Verenigd Koninkrijk zou er aan denken een systeem te ontwikkelen om alle voertuigen electronisch te volgen. Daarvoor zou een netwerk van detectoren nodig zijn, die mogelijk aangesloten worden op bestaande circuits. Op dit moment is er al een beperkt netwerk in gebruik voor signalisatie en verkeersinformatie. Die hebben aangekondigd dat ze hun netwerk gaan openstellen voor gebruik door service providers. Er zouden 3 tot 5 mogelijke geinteresseerden zijn. Men zou vooral in combinatie met de techniek van draadloos netwerken veel nieuwe dingen kunnen doen. In principe kan eender welke straatlantaarn voorzien worden van een beetje intelligente computerapparatuur. Die apparatuur kan onderling gegevens uitwisselen en zo bekom je een gigantisch netwerk. Mits aansluiten van meetapparatuur zou je daar snelheidscontroles mee kunnen doen en de gegevens doorsturen. En nog verder zou het de wagens ook informatie kunnen bezorgen, en zelfs besturen. Maar het zou evengoed gebruikt kunnen worden om een groot draadloos internet te creeeren om te gebruiken vanaf mobiele toestellen als laptops en gsm's. Naast dat optimisme is er ook een kritische benadering mogelijk: de installatie zal veel geld kosten, en gaan we daarmee naar nog meer omgevingsstraling, en verlies van privacy door vergaande bespionering van de burgers?


.



.

Logo-wedstrijd
De groep die NetBSD ontwikkelt, doet een oproep om een logo te ontwerpen. De prijs van 100 Euro is bescheiden, maar de faam door het algemene gebruik van het logo zal des te groter zijn. De NetBSD groep wil af van het duiveltje dat momenteel het algemene BSD logo is. Ze willen een eenvoudiger en minder negatief geladen symbool.
BSD is een unix-achtig systeem dat ontwikkeld werd aan de Berkley universiteit (BSD = Berkley Software Distribution), en vrij gebruikt kan worden.
Een van de daaruit ontstane varianten wordt door Apple gebruikt als basis voor OS X.
(www.netbsd.org)

Warp zonder DRM
Het onafhankelijke Warp Records label besliste muziek op het internet te gaan verkopen via "Bleep.com". Ze gebruiken bewust geen Digital Rights Management (DRM) copieerbeveiliging in hun muziek. Ze gaan er van uit dat de meeste mensen behandeld willen worden als klanten en niet al potentiele misdadigers, stellen ze.



.


.
.