15/02/2007
"Belgique": verboden te onthouden

In de reeds lange aanslepende rechtszaak van "Copiepresse", vertegenwoordiger van Franstalige krantenuitgeverijen in Belgie tegen Google, is weer een juridische stap verder gezet: Google's beroep is verworpen. Google moet de inhoud van de krantenartikels die op de websites verschenen, uit zijn "cache" halen. Google liet de oude inhoud nog even staan, waardoor die ook kon opduiken als resultaat in een zoekopdracht, en ook gelezen kon worden door de zoeker. En dat terwijl de inhoud op de krantensite ondertussen veranderd is, en het artikel er niet meer staat. Google heeft ook zijn Belgische versie van Google news gestart, die een overzicht geeft van nieuws uit de kranten, en na een kort citaat een link voorziet naar de eigenlijke site.
De aanklagers vinden dat een overtreding van auteursrechten, en beschouwen de Google cache als een niet- geoorloofde vorm van publicatie.
Het kan best zijn dat Google nu, onder dreiging van een dwangsom, de inhoud van die krantensite helemaal weert. Vraag is hoelang de krant daar blij mee zal zijn. Andere websites doen juist moeite om zoveel mogelijk op te duiken in de resultaten van Google, en halen hun kosten er ruim uit met advertenties op hun website, waar een aantal van de zoekers dan terechtkomt.


Mac OS-X: verboden te virtualiseren
In het rijtje virtualisatie ontbreekt een opvallende schakel: OS-X. Het systeem van Apple, dat draait op de Mac computers, heeft eeen licentie die niet toelaat dat het in "Virtual Machines" gebruikt wordt. Dat betekent dat je geen Mac OS-X kan draaien in een venster op een Linux of Windows machine. Maar het betekent ook dat je geen OS-X binnen een venster in OS-X kan draaien. VMWare en Parallels, , twee firma's die software voor "Virtual Machines" maken, zeggen dat ze er pas mee zullen beginnen als Apple groen licht geeft. Dat klinkt wel alsof ze het - misschien zelfs nu al - zouden kunnen.

170 dagen "baklog"

Het woord "BLOG" kan in het geval van Josh Wolf inderdaag geïnterpreteerd worden als "Bak-Log", want hij zit al 170 dagen vast. Zijn website heet Joshwolf.net, en hij ziet zichzelf als "independent journalist".
Hij wordt in een soort voorhechtenis gehouden door de federale politie omdat men op zoek is naar een video-opname die hij maakte en waaruit hij stukjes gebruikte op een Blog. In het beeldmateriaal over een demonstratie tegen de G8 zouden rellen met de politie te zien zijn. Hij weigert echter die video in San Francisco af te geven, en haalt daarmee een triest record van journalist die het langst voor zijn brongeheim vastgehouden wordt. Ondertussen kan hij niet werken en lopen zijn gewone rekeningen thuis binnen. De website "Democracy Now!" heeft voorbije maandag een interview gepubliceerd met de man. Ze kregen de mogelijkheid om 15 minuten met hem te bellen. Het land waar deze 24-jarige vastzit is "the Land of the Free", de VS.

De vastgezette journalist en zijn advokaat menen dat de echte reden achter het vasthouden is dat de regering probeert om de deelnemers van de betoging te identificeren. Er waren in de anti-G8 betoging ook heel wat deelnemers die zich tegen de Bush regering richten. Het eigenaardige is dat de verdachte niet opgepakt is door de lokale politie, maar door een speciale anti-terreur eenheid van de federale politie. Die zouden bezig zijn om lijsten met tegenstanders van het regime aan te leggen. Zijn advokaat krijgt zo goed als geen informatie over de juiste aanklacht en het verloop.


DRM muziek verkoopt slechter
Het hoofd van "Yahoo Music" zou de uitspraak gedaan hebben dat muziek met DRM kopieerpreventie slechter verkoopt dan gewone mp3's. Hij heeft ook kritiek op het DRM systeem van MS. Hij wordt gesteund door de fabrikant van geheugenmedia SanDisk.
Nochtans pakte SanDisk in 2005 zelf uit met een systeem geheugensticks met ingebouwde DRM. Ze noemden die eufemistisch "TrustedFlash", en prezen die aan met slogans als "flexibiliteit waar consumenten naar vragen". Blijkbaar is de vraag toch ook wat lager uitgevallen, evenals het vertrouwen van de consument in DRM systemen, want ze willen DRM systemen nu volledig laten vallen.

Deze uitspraken vallen kort na de uitlating van Steve Jobs over DRM. Hoe toevallig is dat, of wat zit er achter?
Sandisk hoopte ooit samen met Yahoo's Music Unlimited dienst de muziekwereld te veroveren. Het feit dat beiden nu aan de klaagmuur staan duidt mogelijk op het mislukken van hun initiatief. Behalve de achterdocht van de consumenten heerst er ook verdeeldheid in het DRM kamp, want verschillende fabrikanten hebben hun eigen DRM systeem, zo ook Sony, MS enz. Bovendien willen de telefoonmaatschappijen liefst dat hun klanten via hun eigen diensten muziek naar hun gsm halen, en die niet kopen op geheugenkaarten. Uiteindelijk kan het toch ook niet anders dan duurder zijn om kopieerbeperkingen in te bouwen in geheugenkaarten, en het is bovendien de klant die die meerkost betaalt, terwijl hij veel kans heeft dat het DRM systeem hem zal hinderen.

Linux drivers gratis
Begin februari berichtte WebGang over het aanbod van Linux Kernel programmeurs om gratis een driver te schrijven. Ze richtten zich daarbij op makers van pc-uitbreidingen, met de kans om de werking onder Linux te garanderen.
De oproep lijkt een groot succes, en hoewel de oproep open blijft, wordt beloofd dat er een aantal nieuwe Linux drivers zullen voortkomen uit dit project. Het wordt onder meer mee gesponsord door "The Linux Foundation".
De code van de driver komt vrij onder de GPL, maar het bedrijf dat een driver laat schrijven voor eigen hardware kan wel kiezen om de gegevens over de werking van hun apparaat geheim te houden. Daarvoor wordt dan een zogenaamde "NDA" gesloten (een "Non Disclosure Agreement").
Ook buiten dit project zal het kansen creëren; meer bedrijven zullen begrijpen dat het wenselijk is om Linux drivers uit te brengen, en dat het mogelijk is om die te laten schrijven door externe programmeurs.

Radio Centraal - WebGang <<==