15/12/2005
Topman Diebold treedt af
De CEO van Diebold maakte bekend om "persoonlijke redenen" af te treden. Diebold maakte stemcomputers en computersystemen voor verkiezingen in de VS. Daar was vanuit de hoek van technologiefreaks en privacy verdedigers heel wat kritiek gekomen op het gebrek aan controle op de betrouwbaarheid van de systemen.
Onlangs bleek dat certificaten vervalst waren, en de bal ging aan het rollen.
Na het ontslag steeg het Diebold aandeel met 5 % op de beurs.

En dan nu: Echte cyber-oorlog?
Het is normaal dat er een hogere interesse van computerinbrekers is voor militaire computersystemen, de allereerste computerkraak verhalen beginnen met het ontstaan van het netwerk, vanuit militaire achtergrond.
Maar de laatste tijd werd in de VS een ware rush op servers van militaire instanties en bedrijven vastgesteld. Het SANS instituut heeft nu een minutieus onderzoek uitgevoerd en komt bij het volgen van de sporen terecht in een Chinese provincie waar een militaire organisatie gevestigd is.
Vooral de toeleveranciers van Defensie zouden de zwakke schakel zijn. Die willen hun verkoopsmensen zo gemakkelijk mogelijk toegang geven tot informatie, en daardoor ontstaan er ook zwakke plekken in de beveiliging. Er is volgens het SANS instituut een hele resem voorbeelden van inbraken in die systemen, en het enige wat gebeurt is het in de doofpot steken.

"In de VS bestaat de belangrijkste beveiligings-strategie erin rapporten te schrijven over beveiliging", is een uitspraak van het hoofd van het SANS instituut, dat zich bezighoudt met beveiliging van computer en internetsystemen.
De Chinese provincie Guangdong ligt in het zuiden van China, aan de kust. Het is een plaats die sinds de 16e eeuw handelscontacten had met de rest van de wereld. Het was ook de vertrekplaats van heel wat emigranten naar de VS en Europa. Tijdens de vorming van het gecentraliseerde China speelde de provincie een belangrijke rol, en er is een Militaire Academie gebouwd. De laatste jaren kende de provincie een extreme economische groei, mede ook door de contacten met het vlakbij gelegen Hong Kong.
Niet dat het er iets mee te maken heeft, maar het is ook de provincie waar in 2002 voor het eerst het Sars virus werd vastgesteld, dat is geen computervirus, maar een griepachtig virus dat ademhalingsproblemen en koorts veroorzaakt, met een sterftegraad van 10%. Waarschijnlijk is de ziekte afkomstig van vleermuizen of civet-katten, wat eruitziet als een soort wilde katten. Die beesten werden als een lekkernij beschouwd, maar alle gekweekte dieren zijn daar als voorzorg tegen SARS afgeslacht.


Hard of zacht?
De muziekindustrie staat voor een periode met veel aankopen, waarbij af te wachten is of die vooral zacht (online via systemen als iTunes) of hard (in de vorm van CD en DVD) zullen zijn.
Bij de online verkoop lijkt er een stagnatie ingetreden te zijn in november, maar dat kan stilte voor de aankoopstorm van de feestdagen zijn. Of misschien wordt bij feestdagen juist naar een vastere vorm van geschenk gegrepen.
Bij de CD's zit de industrie wel met een zelf gecreëerd probleem: het vertrouwen van de kopers is ernstig geschaad door de stiekeme anti-kopieerprogramma's van bepaalde labels, die bovendien onveilig bleken te zijn. Vooral de klanten die de media op hun computer gebruiken worden daardoor getroffen. Doordat veel computers standaard een DVD speler hebben zijn dat misschien ook wel de klanten waarop gemikt wordt met de DVD's met muziek+beeld. Die zijn bovendien goedkoper dan de CD's met alleen muziek, wat op zich ook niet veel begrip opwekt.

Wat de online verkoop betreft is er ondertussen wel kritiek op Apple. Verschillende online muziek verkopers willen graag muziek verkopen op allerlei manieren. Maar Apple heeft de controle over de populaire i-pod speler. Ze verdienen bovendien vooral aan de verkoop van die spelers, dat zou al tot een vierde van de winstcijfers van de firma uitmaken. Op de songs die ze aan 99 cent verkopen verdient apple weinig; daar zijn het vooral de platenfirma's die er winst op doen. Ze zouden nog meer winst kunnen maken als ze oude nummers aan een koopjesprijs konden aanbieden, en nieuwere nummers voor meer dan 1 dollar, maar voorlopig klagen ze niet. Toch zeker zolang ze het gevoel hebben dat er genoeg gekocht wordt langs officiele kanalen, en de iTunes online winkel is zowat de beste concurrent gebleken voor de niet geoorloofde online handel in muziek. En dat is mee te danken aan de eenvoud van het model.

Linus Torvalds gebruikt KDE
Na de rampzalige berichten uit het Novell kamp dat KDE als standaard desktop vervangen wordt door Gnome, dat ook al gebruikt wordt in de meeste Debian-systemen, zag het er even niet goed uit voor KDE.
Nu heeft zich een zwaargewicht gemengd in het debat als we het bericht op de gnome mailing list mogen geloven.
Torvalds reageert op een bericht over het ontbreken van opties bij een print opdracht in Gnome. Er werd door het Gnome team gekozen om extra mogelijkheden niet te tonen aan de gebruikers om het niet te ingewikkeld te maken. Linus vindt dat ze daar te ver in gaan, en dat zo de software aan functionaliteit inboet.

Zie Gnome archiefwww.radiocentraal.be/webgang