01/09/2005
De kikker genaamd "Pinguin"
Deze week werd een nieuw toestel voor onbemande ruimtevaart voorgesteld op een bemande conferentie over ruimtevaart.
De ruimterobot kreeg de naam "maanpinguin", maar lijkt in niets op een pinguin. Het apparaat staat op 4 poten en kan springen, en heeft daarmee meer weg van een kikker. Het beschikt over kleine raketten en een computersturing die het toestel een soort sprong kunnen laten maken om het te verplaatsen. Bij de bouw werd gebruik gemaakt van standaard onderdelen gebruikt in militaire raketten. De makers zitten dan ook in de militaire industrie.
De ontwikkeling speelt in op de herbronning van de Amerikaanse ruimtevaart richting maan en mars, en zou vanaf 2009 kunnen klaar zijn. De naam pinguin komt mogelijk van het oorspronkelijke doel van het concept van de robot. Die zou landen op de zuidpool van de maan en daar naar ijs zoeken.

Linux Linux Linux
Op 28 juli paar weken geleden kregen 90 Australische bedrijven die de Linux naam nogal als eigen merknaam voerden, een brief van het LMI, het Linux Mark Institute. Dat is een organisatie die de rechten op de naam "Linux" beheert.
Linux is een beschermde merknaam, jaren geleden geregistreerd door Linus Torvalds, op aanraden en aandringen van anderen. Hoewel sommigen geschrokken reageerden op deze juridische aktie, werd snel duidelijk dat het een onderdeel is van een juridische procedure. Voor het merkenburo moeten beschermde merknamen ook effectief verdedigd worden om geldig en effectief geregistreerd te kunnen blijven.
Het LMI is een vzw die door Linus Torvalds werd aangesteld om de merknaam wereldwijd te beheren en behoeden voor misbruik. Het heeft 1,5 jaar geduurd eer ze in Australie de rechten op de naam Linux konden vrijwaren. Een Australisch bedrijf probeerde het als deel van zijn naam te registreren.

Het Australische bedrijf "Linux Australia Pty" probeerde de naam te registreren, terwijl de open source community de naam "Linux Australia inc" reeds gebruikte.
LMI eiste 300$ tot 600$ voor het gebruik van de naam; ondanks die licentieopbrengsten werkt de vzw met verlies.
Ze zijn immers niet bezig zoveel mogelijk geld te maken van de naam, maar doen enkel het nodige om de naam zelf te beschermen.




.

Afbieden of opscheppen?
De Amerikaanse staat Massachusetts heeft een voorstel geformuleerd over het toekomstige gebruik van al hun documenten. Ze kiezen resoluut voor "Pdf" en "Open Office" documenten in het voorstel, dat nog een week open staat voor commentaar. Veel bedrijven deden al aankondigingen, meestal ging het daarbij eerder over het gebruik van de OpenOffice software, eventueel gecombineerd met Linux op de desktop. Maar bij velen bleek het slechts een manier om Microsoft onder druk te zetten, en een betere prijs af te dingen voor grote contracten met MS. Zo kondigde multinational Unilever oorspronkelijk aan om over te schakelen op open source software tegen 2006, onder meer wegens veiligheid en de enorme besparing. Ondertussen krabbelden ze terug omdat ondertussen de "financiele realiteit veranderd was". De IT verantwoordelijke voegde er fijntjes aan toe dat Open Source goed blijkt voor het spel van de vrije concurrentie.
Massachusetts spreekt echter over het principe van "de burgers te kunnen garanderen dat de documenten leesbaar zouden zijn, ook in de toekomst". En dat kan niet met bedrijfsgebonden formaten, zoals die van MS, ongeacht hoe goedkoop de software mag gebruikt worden.

Welke strategie zet MonopolySoft in tegen zo'n principiële evolutie?

OS X blijft fascineren
Een technische satirische IT-site had zich nog niet beziggehouden met de geruchtenstroom over de mogelijkheid om nu reeds OS X te draaien op pc's met de typische "intel-achtige" processor. Tot ze een e-mail in de bus kregen met een paar foto's waarop te zien was dat Apple's systeem draait op een laptop. Volgens hun onderzoek zouder er geen truukjes gebruikt zijn om het systeem te laten draaien. Het zou echt geinstalleerd zijn, en echt op de laptops draaien. Ze wisten ook uit te vissen wat voor technische eigenschappen de computers op die foto's hebben. Daarbij valt op dat het over een AMD processor gaat, meer bepaald de 64 bits versie. De fabrikanten van de betreffende computers wilden niet reageren op de vraag of het kon, maar uit het antwoord bleek wel dat Apple misschien zijn systeem onder licentie zou laten gebruiken door andere fabrikanten.

Deze laatste mening was een tijd geleden ook al te horen, en leidde tot speculaties over de gevolgen: een spectaculaire stijging van het percentage Mac OS-X gebruikers?
Zogenaamde "vervalsingen" zouden kunnen door eerst VMware te installeren, en daarop het OS-X te draaien. Met een "virtual machine dus", wat als valsspelen wordt beschouwd in deze kwestie; het moet "native" draaien!


.


.
.