04/11/2004
AOL
Volgens The Register zouden bij America Online banen op de tocht staan. Dat valt af te leiden uit hun resultaten. Ze verloren het voorbije jaar in de VS 2 miljoen klanten, van de meer dan 24 miljoen eind september vorig jaar.
Oorzaak zou de concurrentie van breedband en goedkope inbelverbindingen zijn, een evolutie die zich waarschijnlijk in dezelfde zin zal doorzetten. In het begin van het jaar voorspelden ze nog groei.
Er wordt dan ook gevreesd voor 700 jobs, na eerdere berichten over het afdanken van een aantal programmeurs. AOL had Netscape gekocht met het idee de Navigator als standaard browsersoftware te gebruiken voor zijn klanten, maar daar hebben ze ondertussen van afgezien. Huidige eigenaar van AOL is media-reus Time Warner, die naast zijn aktiviteiten in film en TV ook kabel-aktiviteiten heeft. AOL is ook in Europa aktief en heeft daar rond 6 miljoen klanten.

Supercomputer van SGI
SGI wilde samen met Intel de krachtigste supercomputer ooit bouwen voor de NASA. Ze gaven zich daarvoor 120 dagen tijd. De NASA heeft soms enorm reken-intensieve taken te verrichten. Zo duurde het onderzoek naar de oorzaak van de crash van ruimteveer Columbia drie maand. Met de rekencapaciteit van deze supercomputer zou dat op een paar dagen kunnen. Uit eerbetoon aan de verongelukte bemanning werd deze computer "Columbia" genoemd. Ze hopen wel dat het systeem, dat op Linux draait, betrouwbaarder wordt dan de shuttle. Als voorbeeld namen ze immers het Kalpana project. Dat was een server genoemd naar Kalpana Chawla, de NASA wetenschapper die de dood vond bij het Columbia ongeval. Sinds eind novemer 2003 werd onder die naam een server in dienst genomen die in minder dan 6 maand gebouwd werd. Hij bestond uit 512 processors en draaide op Linux. Deze computer was zo revolutionair omdat hij de berekening van vijf jaar temperatuursverandering in de oceanen op enkele dagen deed in plaats van vroeger 12 maanden op het vorige systeem. Toen begonnen ze te dromen van een 20 keer sterkere supercomputer. Die zou ingezet kunnen worden voor orkaan-voorspelling, studie van de opwarming van de aarde, wind tunnel simulatie, enz. De knoop werd doorgehakt om de volledige planning om te gooien, en deze server te bouwen binnen de budgettaire grenzen. Op 30 dagen tijd moest niet alleen een planning gemaakt worden, maar moesten bevoegde koppen het goedkeuren, waarbij men over de top van de NASA langs het Congres tot in het witte huis moest.


.

Voor Japan hetzelfde maar dan dubbel
Het JAERI (Japan Atomic Energy Research Institute) heeft ook zicht op een nieuwe krachtige computer. Ze schreven een aanbesteding uit waarin Fujitsu en SGI een nieuwe Altix computer gaan leveren. De technische gegevens zijn krachtiger dan de computer voor de NASA; dubbel zoveel processors, dus 2048, en een geheugen van meer dan 13 Terabyte. Het speeltje moet af zijn eind maart 2005 en zal ingezet worden voor simulaties in Atoomonderzoek. Het instituut heeft zijn computers verspreid staan over twee locaties, die 10 km van elkaar liggen. Om de computersystemen gemeenschappelijk te kunnen gebruiken volstaat een telefoonlijn niet. Er wordt een hogesnelheids lichtverbinding geinstalleerd, een "Wavelength Division Multiplexer".

Toch niet levensvatbaar in UK?
Het Britse "Office of Government Commerce" publiceerde de resultaten van een onderzoek waaruit geconcludeerd kan worden dat vrije software steeds meer een waardige keuze is voor gebruik in overheidsdiensten. In de praktijk gebeurde echter net het tegenovergestelde. Het ministerie voor gezondheid ging een contract aan met Microsoft, goed voor een periode van negen jaar.
Er is voorzien in het gebruik van 900.000 licenties, tegenover 500.000 nu, en allerlei maataanpassingen.
De operatie werd voorgesteld als een besparing, want er werd 500 miljoen pond aan licenties betaald, terwijl het vorige contract 330 miljoen pond duurder was. In een snel veranderende markt als informatica roept een contract van zo'n lange duur en zo'n hoog bedrag toch vragen op. De leverancier was in ieder geval erg tevreden.



.


.
.