31/03/2005
Aftappen
Terwijl in eigen land de discussie over de afluister of aftapwet nog niet uitgedeind is, maakt het FBI in de VS ruim gebruik van de mogelijkheden die het heeft om computerinformatie op te vragen. De systeembeheerder van een Anarchistische site zou minstens IP logs overhandigd hebben. Hij wil er zelf niets in detail over kwijt omdat het onderzoek nog gaande is, en hij blijkt ook niet te mogen. Hij gaf slechts informele informatie en laat zijn advokaat uitzoeken wat de strafmaat is als hij toch zou praten. Volgens het forum flag.blackened.net zou het gaan om "incidenten" op subdomeinen van flag.blackened.net.

MySQL fier op nieuwe beta
MySQL is een databank die veel gebruikt wordt op het internet. Ze hebben een beta-release uit van een nieuwe versie: 5.0. In die versie zitten een aantal grote verbeteringen, die de databank op een hoger niveau tillen, zoals "stored procedures", "Triggers" en "Views". Heel wat aktieve websites draaien er nu al op; herkenbaar als forum, news-website, en andere toepassingen met gegevens in een databank. Het is vrije software en heeft daar concurrentie van PostgreSQL en Firebird. MySQL bestaat sinds 1995, en was door het ontbreken van die mogelijkheden altijd maar het kleine broertje van echte grote databankservers. .


WTF is Firebird
Firebird heeft trouwens een interessante achtergrond: het is als project begonnen in 2000 toen softwarebedrijf Borland mee op de open source kar sprong en zijn databank Interbase tot open source verklaarde. Er kwam steun voor van een bedrijf "IBPhoenix", dat zich er echt in specialiseerde, hoewel Borland zelf zich afwendde van het project. Firebird heeft wel ondersteuning voor "triggers, events, en stored procedures". Even leek er naamsverwarring op komst toen het browserproject van Mozilla hun nieuwe browser Firebird wilden noemen, maar zij verandereden naar "Firefox". .

Cebit/Comdex
De Europese beurs Cebit is/loopt ten einde, en blijft misschien de grootste IT beurs ter wereld. Vroeger was vooral de "Comdex" beroemd, een beurs die in Las Vegas gehouden werd. Die werd vorig jaar echter afgelast, en ook dit jaar zal ze volgens recente berichten niet doorgaan. Oorzaak zou zijn dat standhouders nu gespecialiseerde beurzen verkiezen ipv een algemene IT beurs. Cebit lijkt daar vooralsnog geen last van te hebben. Ze heeft verschillende gespecialiseerde afdelingen.

Vals
Apple maakt zich klaar voor zijn nieuwe release van het Mac OS X besturingssysteem. Dat krijgt de naam "Tiger" mee. Bij de namaak van de Mac-OS-X systemen is er ook beweging. PearPC ontwikkelaars zijn bezig een inzamelingsactie te organiseren voor het vervolgen van CherryOS. Of eerder de firma erachter, Maui X-Stream. Ze probeerden eerst contact te nemen met de firma die een programma maakt dat duidelijk de licentieovereenkomst van PearPC overtreedt terwijl het programma dat ze verkopen er helemaal op gebaseerd is..


.
.