17/02/2005
Scherm dichter bij papier
Het lijkt erop dat scherm en papier dichter bij elkaar komen. Computerschermen hebben doorlopend energie nodig om het beeld op het scherm te projecteren. Een beeldbuis heeft nog steeds een beter beeld, maar een plat scherm neemt niet alleen minder plaats in, het gebruikt ook minder energie, twee eigenschappen die overeenkomen met de eisen van laptop computers. Bij de eerste flatscreens kon je duidelijk te traagheid van het scherm zien.
Nu heeft een bedrijf een nieuwe technologie ontwikkeld die ze het "NanoChromics" scherm noemen. Daarin kunnen de kleurcellen snel van kleur veranderen door sturing met een electronen. De toelevering van die electroden heeft een condensator-achtige lading, die stabiliserend en energiebesparend werkt. In het scherm, tussen de twee electroden, is een laagje titaniumdioxide film aan gebracht, dat het effect geeft van een wit blad papier. De transparante kleurmoleculen bevinden zich ervoor, en op het moment dat ze kleur geven lijkt het alsof er inkt op het papier ligt volgens de beschrijving. Duidelijker leesbaar, groter contrast, geen achtergrondlicht nodig zijn de verwachte mogelijkheden hiervan. Energiezuiniger ook, omdat de molecule "bi-stabiel" is; dwz slechts energie nodig heeft om een kleurtoestand aan te nemen, en daarna niet meer om hem te houden, zoals nu het geval is.

Napster beveiling in vraag
De nieuwe napster site is nu een commerciele site waar je muziek kan kopen. Hij werd met veel vertoon en een miljoenen dollar-campagne gelanceerd als een download dienst waarop je kan abonneren, of waar je voor ongeveer een dollar een nummer kan kopen.
De bestanden worden afgeleverd in het WMA formaat, dat in principe beveiligd is en gesteund wordt door Microsoft.
Gebruikers ontdekten dat ze door het installeren van een Winamp plugin, "Output Stacker", de nummers kunnen omzetten naar gewone "wav" bestanden. Zelfs na de beste kopieerbeveiliging blijft het mogelijk om het geluid terug om te zetten door het opnieuw op te nemen. Door dat op de computer zelf te doen wordt het wel makkelijker en gaat het sneller.

Turing Award
De ACM Turing Award is wat prestige betreft zowat de Nobelprijs van de IT-wereld. De prijs voor 2004 zal uitgereikt worden aan Vinton G. Cerf en Robert E. Kahn. Zij ontwikkelden het TCP/IP protocol, dat de basis is van alle communicatie op het huidige internet.
ACM staat voor "Association for Computing Machinery".


.

Nieuwe anti-concurrentie maatregelen
Microsoft zou gebruik maken van een anti-piraterij programma om ook concurrerende software te benadelen. De officiele versie is dat ze op hun downloaddienst controleren of je niet met een illegale copie van Windows werkt. Een ontwikkelaar van Wine, een systeemomgeving die op Linux werkt, en waarin je ook Windows programma's kan draaien, ontdekte dat de dienst zo was opgesteld dat het alleen met Internet Explorer goed werkt. Via een omweg kon hij toch via Firefox de site gebruiken, maar toch kreeg hij geen toegang. De ontwikkelaar stelde vast dat hij met Wine geen updates kon downloaden, alhoewel hij alleen legale software gebruikte. Volgens een bericht van Ivan Leo Puoti op de winehq.com site bracht nader onderzoek aan het licht dat MS vanuit een programma expliciet zoekt naar Wine. Als het een Wine configuratie vindt krijg je geen geldige toegangscode voor de download.
Als dit klopt erkent MS hiermee het bestaan van een andere computeromgeving waarin je windows programma's kan draaien, wat ze in het verleden steeds genegeerd hebben. Anderzijds zou het bewust buitensluiten van de andere werkomgeving wel eens onder de loepe kunnen genomen worden als concurrentievervalsing.

nvdr:
Het omzeilen van die buitensluiting zou misschien technisch wel kunnen, maar valt mogelijk onder de DMCA wetten als misdrijf; "het omzeilen van een beveiliging".


Als een lopend vuur
Firefox blijft zich ondertussen verspreiden als een lopend vuur. Na de recorddownloads de eerste dagen van de officiele publicatie van de nieuwe browser, blijft de browser een populaire download. Op nog geen honderd dagen zijn er 25 miljoen downloads geregistreerd, en de browser wordt ook verspreid op cd's bij tijdschriften, in Linux distributies, enz. Een deel van het succes is mogelijk te danken aan de reklamacampagne van de "community", een volledig vrijwillige campagne van programmeurs, gebruikers en enthousiastelingen. Er zouden volgens henzelf al een half miljoen websites zijn die een link hebben naar getfirefox.com, de downloadsite van Firefox. De officiele reaktie van Bill Gates op Firefox is "I love competition"..


.
.