12/10/2006
Eudora slaat door

Het e-mail programma Eudora zou binnenkort volledig gebaseerd gaan worden op de open source e-mail software Thunderbird. Dat is onderdeel van de Mozilla programma's. Waarschijnlijk blijft aan de oppervlakte het Eudora uitzicht wel behouden. De nieuwe versie zou verschijnen rond de helft van volgend jaar.
Eudora is het e-mail programma van de firma Qualcomm. Het maakte furore bij het begin van het internet, toen er nog geen andere degelijke e-mail programma's bestonden op Windows. Bovendien bestond het ook voor Mac, dus het was in die tijd behoorlijk multi-platform, waardoor het zowat het standaard e-mail programma werd. Ze hanteerden daarbij een dubbele versie; enerzijds was de eenvoudige versie gratis te gebruiken, en was daarnaast een betalende versie beschikbaar die wel meer mogelijkheden had. Door de vaste inbouw van "Outlook Express" in het Windows systeem, verdween Eudora uit zicht van de meeste gebruikers; enkel een aantal bedrijven bleven het trouw als standaard inzetten. Daarop kreeg Qualcomm het moeilijk en maakte een gratis versie die reklamebanners toonde in het programma, wat de populariteit bij de overgebleven aanhang kelderde.


Van vuurvos tot ijswezel
Er is een dispuut gerezen tussen de ontwikkelaars van Firefox en die van Debian. Firefox is de bekende open source browser die bestaat voor zowat alle computersystemen als pc's, mac's, unix systemen enz.
Debian is eveneens een "vrije software" project, maar ze hebben iets andere licenties. Debian maakt een Linux distributie die volledig bestaat uit elementen die vrij gebruikt mogen worden voor werk binnen de vrije software wereld. Maar de Firefox ontwikkelaars investeerden veel in een campagne om hun produktnaam en logo bekend te maken. Ze willen dus niet dat die zomaar voor andere dingen mogen gebruikt worden, en leggen daarom beperkingen op. Dat betekent eigenlijk dat als Debian een browser wil waarvan alles, dus zowel de code als de afbeeldingen van de icoontjes, knoppen enz vrij gebruikt mag worden voor andere vrije software, ze al die graphics moeten vervangen door eigen graphics.

Als ze dat echt moeten doen, zal hun volgende softwarebundel of distributie later uitkomen dan nu gepland, en dat maakt hen zenuwachtig. Ze zouden liever een een compromis vinden met de Mozilla groep die Firefox maakt. Die willen echter niet afwijken van hun standpunt omdat ze willen dat het logo garant blijft voor de kwaliteit waarover zij controle hebben. Debian heeft al gedreigd de browser dan inderdaad te voorzien van andere grafiek en een andere naam; nl "Iceweasel".


Toch een laptop per kind
Na de ontwikkeling van een model van de "100 dollar laptop" binnen het project "one laptop per child" werd het even stil toen bleek dat grote mogelijke gebruikers als India helemaal niet zo enthoesiast waren. Het project staat of valt met grote aantallen om de produktiekost te drukken, en dat kan alleen als een regering een grootschalig engagement aangaat.
Nu lijkt toch een overeenkomst gesloten voor de massale uitlevering aan de hele schoolpopulatie van een land. Het is de beruchte Libanese staatsleider Colonel Kadhafi die met Nicholas Negroponte een akkoord sloot. Het project zou passen in de nieuwe politiek om een meer open land te worden.
Mogelijk zou hij zelfs willen steunen om de computers ook in naburige armere afrikaanse landen te verspreiden.


Hans Reiser uit circulatie

Op verschillende plaatsen dook het bericht op dat de programmeur opgepakt is op verdenking van moord op zijn vrouw. Die is vermist sinds 3 september, en de politie verdenkt hem nu blijkbaar van wurging, alhoewel niet duidelijk is waarom ze dat denken.
Hans Reiser is de ontwikkelaar van een open source bestandssysteem dat gebruikt wordt in heel wat Linux systemen, en onder meer bekend was in de categorie "journaling file system".
Er worden nu onmiddellijk vragen gesteld over het geplande ReiserFS 4, dat in ontwikkeling was. Aangezien het open source is zou het kunnen dat Novell of IBM de ontwikkeling voortzetten in geval van nood. Voorlopig is het afwachten of er meer duidelijkheid is over de grond van de zaak, maar het zou dus kunnen dat het bestandssysteem in de toekomst van naam verandert.
De firma van Reiser waar aan het ReiserFS en Reiser4 gewerkt wordt, heet Namesys. De werknemers daarvan zijn wel geschokt, maar alvast van plan voorlopig voort te werken. De financiele middelen van het bedrijf komen onder meer van Linspire en DARPA.
De programmeurs zitten vooral in Rusland en Ukraine.

Hans Reiser komt van de Universiteit van Berkeley, waar hij in 1983 afstudeerde. Als student vatte hij het ideen op dat hij probeerde uit te werken in Namespace. Hij streefde ernaar dat ReiserFS in de Linux kernel zou opgenomen worden, wat hem ook lukte. De code wordt nog aangepast met kleine verbeteringen, door programmeurs van Namespace maar ook van Suse. Reiser 4 is de volgende versie die nu in ontwikkeling is. En de vader van Hans, die vroeger ook voor het bedrijf werkte, is er zeker van dat de ontwikkeling verder zal gaan. Hij spreekt zelfs al van Reiser 5 en Reiser 6, die de volledige uitwerking van de ideeen van zijn zoon moeten realiseren.

Google verzamelt
Google lijkt in zijn aankopen een aantal toepassingen verzameld te hebben die nu beschikbaar komen voor de gebruikers. Ze integreerden bv Writely.com, een site die nu niet meer als zelfstandige website bestaat, maar doorverbindt met de google "Docs and spreadsheets" site. Daar is ook een spreadsheet aktief, zodat je een soort online office pakket hebt. Gebruikers van bv een GMail account kunnen de toepassingen gebruiken. Het is niet zo snel als werken met een ter plaatse geinstalleerd office programma, maar misschien wel interessant voor computers met een volle harde schijf of werk dat je vanop verschillende plaatsen wil verder aanvullen. Hoeveel meer inzicht Google daarmee in je priveleven krijgt vraag je je best niet meer af.


Helpend handje voor hackers
Google heeft een hulpmiddel voor programmeurs gelanceerd: "google code search". Daarmee kunnen software programmeurs sneller zoeken naar stukjes code die van pas kunnen komen voor een project. Helaas leidt het niet enkel naar programmacode die op internet gepubliceerd is, maar ook naar code die er per vergissing of met slechte bedoelingen is op geraakt. Computerkrakers zouden systematisch kunnen beginnen zoeken naar typische fouten waarvan ze weten hoe ze ze kunnen misbruiken om binnen te geraken op een systeem.


Bolster met vier pitten
AMD stelt de details voor van de verwachte "quad core Opteron" processor. Ze beweren dat er een essentieel verschil is in ontwerp met de vier-kernen processor van Intel. Die zou bestaan uit twee keer een twee-kernen processor, terwijl de hunne een werkelijke ontworpen 4-kern is. In ExtremeTech is een eerste beschouwing te lezen.

.

<<==