29/04/2004
OpenOffice.org gebruik wordt waarneembaar

"The OpenOffice.org suite now claims a 7 percent share of the midsize business market, according to Jupiter Research, the research division of Jupitermedia Corp., in Darien, Conn."

Stilaan begint het kantoorprogramma gebruikers bij te winnen. Aangezien het hier niet over een verkocht produkt gaat is het moeilijk schatten hoeveel gebruikers er ondertussen zijn. Een van de mogelijke aanwijzingen is hoe dikwijls het gedownload wordt: dat zijn tenminste mensen die de intentie hebben het te gebruiken. Verder verschijnt het op cd, en daarbij is het aantal installaties van 1 cd niet beperkt, dus is het ook daar moeilijk om er een cijfer op te plakken. Onderszoeksburo Jupiter meent een aandeel van 7 procent te mogen opgeven.
Er zijn heel wat voorbeelden van Amerikaanse bedrijven die overschakelen omdat ze het niet pikken dat een softwarebedrijf bepaalt wanneer zij nieuwe versies van software moeten kopen, terwijl ze perfect tevreden zijn met de bestaande mogelijkheden.
Een voorbeeld daarvan is "precision machining manufacturer FN Manufacturing Inc., in Columbia, S.C." Dat bedrijf is verwant aan "Browning Arms co", maar blijkt ook weer niet zo exclusief Amerikaans. De afkorting "FN" in de naam komt inderdaad bekend voor: het is een dochteronderneming van "onze precisieinstrumenten-fabriek" FN in Herstal.

Waarom wordt het stiller rond SCO?

Na de vele koerswijzigingen in de beschuldigingen, en de evenveel reakties werd het stil rond SCO. Enerzijds lijken ze alle mogelijke aanvallen te hebben gelanceerd, en werd hen hier en daar al door de rechtbank het verbod opgelegd om nog valse beschuldigingen en bedreigingen te uiten tov Linux gebruikers. Anderzijds lijkt de publieke opinie ook niet echt enthousiast te zijn over het feit dat Microsoft mee achter de financiering van SCO zat. En zelfs die financiering lijkt weerhaakjes te krijgen. BayStar, dat voor 20 miljoen dollar in SCO investeerde maakt nu duidelijk waar het over gaat: ze deden een grote gok in de piste van de "intellectual property" claim, en vinden dat SCO maar moet stoppen met zijn Unix produkten; dat is allemaal tijd en geldverspilling voor de investeerder. Daarmee wordt pijnlijk duidelijk dat het hier helemaal niet meer over de traditionele unix-klanten van het bedrijf gaat, en dat er met grof geld gespeeld wordt op de uitkomst van een rechtszaak.

Hubble misschien toch onder handen genomen
Toen de Nasa begin dit jaar aankondigde de ruimtetelescoop Hubble op te geven kwam daar breed protest tegen. Maar technische problemen en krappe budgetten hadden tot die beslissing geleid. Ook de risico's voor astronauten die reparaties zouden moeten uitvoeren werden als te hoog ingeschat. Nu onderzoekt de Nasa echter een alternatief. Door het inzetten van robot-technologie zouden de gevaren mogelijk omzeild kunnen worden. In het beste geval kan de Hubble dus hersteld worden, en mogelijk zelfs uitgebreid worden..

Spammers hangen

In Detroit werden vier spammers aangeklaagd. Ze verschuilden zich bij hun aktiviteit achter valse namen, misbruikten computers zonder medeweten van de eigenaars om hun berichten de wereld in te sturen naar meer dan een miljoen e-mail adressen. Ze maakten daarin reklame voor bedenkelijke vermageringspillen.
In de VS werd wetgevend initiatief genomen om misbruik van electronische mail te bestrijden. Spam heeft zo'n proporties aangenomen dat het e-mail onbruikbaar dreigt te maken. Het leidt tot verlies van echte mail die niet meer te zien valt tussen de massa spam, overbelast mailservers en internetverbindingen, leidt tot economisch verlies voor bedrijven enz. Toch is die wet niet gemaakt om spam te verbieden, integendeel zelfs, ze legaliseert spam. Maar er zijn wel een aantal voorwaarden opgesteld, en die werden in dit geval overtreden. Dus het einde van spam zal deze vervolging zeker niet betekenen; en Europese landen waar spam wel wettelijk verboden is blijven overstroomd worden met o.a. Amerikaanse spam.
Zwak ontworpen of slecht beveiligde computersystemen worden gretig ingezet voor het rondsturen van de ongewenste e-mail. De spamaktiviteiten beginnen zich meer en meer te mengen met virus-aktiviteit. Een virus besmet een computer, zet daar een achterpoortje open, waardoor de spammer die computer kan gebruiken om zijn e-mails te versturen.
Daardoor leidt zelfs het blokkeren van het adres van de afzenders niet meer tot het bedoelde resultaat. Bij de meeste internetverbindingen wisselt het e-mail adres telkens, en soms worden alle afzenderadressen van een provider geblokkeerd, zodat ook echte mail er niet meer doorkomt.


Delen is Stelen

Zegt de Amerikaanse muziekindustrie en ze zet de harde akties verder tegen muziekliefhebbers die hun muziek delen met elkaar. Ze hebben nog honderden nieuwe klachten ingediend tegen computergebruikers die dikwijls universiteits en hogeschoolstudenten blijken te zijn. Het zijn meestal klachten tegen onbekenden, alleen voorgesteld door het computeradres op een bepaald moment. Met behulp van de rechtbank hoopt men ook de namen van de personen achter de adressen los te krijgen van scholen en providers.
Scholen balanceren daarmee op een slappe koord tussen privacy, wetten en de druk van de mediaindustrie.
Ondertussen zijn er al duizenden vervolgingen ingesteld, en enkele honderden daarvan zouden een minnelijke schikking aanvaard hebben waarbij ze zware boetes betalen..