07/04/2005
BitMover beweegt van OS naar commerciele markt Volgens de verkoopsverantwoordelijke van BitMover zijn ze de laatste jaren explosief gegroeid, en het gebruik van de commerciele versie van hun programma BitKeeper is nu veel groter dan dat van de Open Source projecten die het gebruiken. De BitTracker-software zorgt voor het opvolgen van de code bij grote projecten, waar veel medewerkers hun werk moeten samenbrengen in een uiteindelijke versie. De opvolging van het kluwen van wijzigingen die al dan niet geintegreerd moeten worden tijdens de ontwikkeling gebeurt met de software. Het wordt niet alleen gebruikt bij ontwikkeling van software, maar ook bij ontwikkeling van apparaten met een electronische besturing of "firmware". En, sinds een paar jaar ook door Linus Torvalds en de ontwikkelaars van de Linux kernel. Die worden nu voor het voldongen feit gesteld dat ze ofwel een betalende versie moeten kopen, ofwel van opvolgingssysteem moeten veranderen. Ze zoeken nu naar een alternatief dat bij voorkeur niet enkel gratis is maar vooral vrije software is. Er zijn een paar projecten die in aanmerking komen, maar ze zijn niet zo ver gevorderd als BitKeeper. Mogelijk krijgen de vrije projecten nu wel extra stimulans en versnelt BitMover eigenlijk de ontwikkeling van de concurrentie. Als mogelijke opvolger wordt ...?

Hersenmanipulatie
De laatste jaren is er een aantal opeenvolgende patenten toegekend en aangevraagd die gericht zijn op het beinvloeden van de hersenen op een niet destruktieve wijze. Het zou gaan over ultrahoge geluidsgolven die gericht in de hersenpan worden gestuurd, en die bepaalde hersengebieden zouden bereiken. Daar zouden vooropgestelde waarnemingen moeten ontstaan of beinvloed worden. Het idee gaat verder op de 18e eeuwse waarnemeng dat kleine electrische spanningen het been van een kikker konden doen bewegen door de zenuwbanen te aktiveren. Later werden al magnetische velden op de hersenen losgelaten, maar die zijn moeilijk te richten. Wetenschappers denken bij de nieuwe ontwikkeling onmiddellijk aan het ontwikkelen van apparaten voor mensen die een van de zintuigen missen. De patenten zijn echter aangevraagd door een grote fabrikant van spelcomputers.


.



.

CherryOS draait bij
Voorbije weken was CherryOS ontmaskerd als platvloerse kopieerders van een open source project. Alleen een laagje aan de oppervlakte leek eigen te zijn, al het onderliggende gekopieerd van het open source project PearPC.
De reakties lijken effect gehad te hebben. CherryOS had zijn website tijdelijk gesloten, en nu bevat die de volgende aankondiging: "Als gevolg van overweldigende interesse: Cherry Open Soiurce Project lancering 1/5/2005"
Boven de tekst staan twee logo's: dat van Cherry OS zelf, en daarnaast de kop van een gnoe. Dat is het symbool van de GNU/Free Software Foundation, en suggereert dat er contact is geweest daarmee.
De logo's kunnen niet aangeklikt worden en er is ook geen andere inhoud meer zichtbaar.

Meevaller voor marswagens
De marswagens met de namen Spirit en Opportunity van het NASA project doen het beter dan verwacht. De verwachting van hun levensduur, die normaal op 3 maanden was voorzien, is al met meer dan 1,5 jaar verlengd. Een van de wagens had geluk dat een mars-storm het zand en stof van de zonnepanelen blies, waardoor langer energie over zal blijven in de batterij.
Het zijn niet zo'n gestroomlijnde karretjes die voorzien waren om zich 600 meter te kunnen verplaatsen. Ze hebben ondertussen al enkele kilometers afgelegd. De bediening van de wagens is ingewikkeld, en ze zijn zo zelfstandig mogelijk ontworpen omdat de bevelen van ver moeten komen. Het hele project draait op een 8-tal open source programma's, waaronder een MySQL database en vele andere componenten.
De wagen "Opportunity" wordt nu in de richting gestuurd van een gebied waarover weinig geweten is, maar dat een duidelijk lichtere plek bevat. De wagen is er nog verschillende 100-en meters vandaan, en kan door onverwachte omstandigheden op het onbekende traject nog tot stilstand komen. Ook zou het kunnen dat de vitale delen voor de voortbeweging van de wagen het plots opgeven, omdat ze echt op zijn.
Het onverwachte succes van de wagens heeft vergaande gevolgen voor het begeleidend team op aarde. Daar moesten telken nieuwe vervolgprojecten opgezet worden wat heel wat administratie en nieuwe budgetten vereiste.



.


.
.