09/02/2006

Google tikt valsspelers op de vingers
Een aantal bedrijven zijn gespecialiseerd in het halen van een betere plaats in de resultaten van een zoekopdracht op google. Ze gebruiken daarbij soms ook praktijken die dienen om Google om de tuin te leiden. Bv door een hele lijst met veel voorkomende zoektermen - die nochtans niets met de site te maken hebben - op te nemen op een voor de gebruikers niet-zichtbare manier.
Die gebruiker kan na een zoekopdracht dan op een site terechtkomen die niets te maken heeft met wat hij zocht, en het lijkt alsof Google een slecht of zelfs fout resultaat geeft.
De Google-bedriegers doen er voordeel bij omdat er meer mensen naar hun site komen, die bovendien langer blijven hangen omdat ze verwachten toch ergens hun zoekterm te vinden. Dit sluikstorten van het internet wordt ook wel als web-spam bestempeld.
Een Duitse autoconstructeur ondervond voorbije week wat het gevolg kan zijn van Google bedriegen; de site werd gewoon uit de Google index geschrapt. Het bedrijf dat de website gemaakt had, had een "JavaScript-redirect" systeem gebruikt. Ze kregen onmiddelijk de opdracht om die praktijken te stoppen, en de site werd terug opgenomen.

Uit de index blijven
Anderen lijken juist moeite te doen om *uit* Google te blijven. De boeken en krantenuitgevers zijn er niet mee opgezet dat er ook gezocht kan worden in "nieuwe" of "boeken". Daardoor komen stukken van hun tekst als antwoord op de zoekopdracht, en ze vinden dat een schending van hun auteursrechten. AAP, een koepel van uitgeverijen in de VS spande zelfs een zaak aan tegen Google. Maar er zijn ook voorstanders. De voorzitter van de universiteit van Michigan vindt het inscannen van de boeken een vorm van "fair use", en bovendien ook ethisch verantwoord. Hiermee wordt de kennis immers bewaard en zelfs meer toegankelijk gemaakt voor de maatschappij. .

Songbird
Er is een project gestart om ook met vrije software de produkten van de online muziekwinkels te kunnen gebruiken. Het is een open source reaktie op de iTunes software, en richt zich in eerste instantie naar de grote massa pc gebruikers op Windows. Maar de broncode is vrij dus er zullen waarschijnlijk snel versies voor Linux en misschien zelfs Mac volgen.

Kazaa "libre"
In Frankrijk is een Kazaa gebruiker vrijgesproken door de Parijse "Tribunal de Grande Instance de Paris". Hij was aangeklaagd door een Franse RIAA-achtige organisatie, en in eerste instantie door een lagere rechtbank al vrijgesproken. De SCPP ging echter in beroep. De rechtbank beschouwt het prive-gebruik als geoorloofd. Er was immers geen eigen commerciele aktiviteit bij betrokken. De man werd verdedigd door een organisatie die opkomt voor de rechten van gebruikers.

Open Office controle van Sun
OpenOffice.org is vrije software, maar wordt grotendeels ontwikkeld door Sun. Die kochten StarOffice en gebruikten dat als basis voor een vrij software project. Daardoor blijft het project grotendeels in handen van Sun, en de bijdragen van andere bedrijven blijven beperkt. Ze willen immers niet voor de kar gespannen worden, en dus is er vraag van sommige projectmedewerkers om een volledig onafhankelijke organisatie op te richten voor OpenOffice. Bij een project als Mozilla is dat goed gelukt.

.


.
.

<<==