24/11/2005
bpi in plaats van dpi
Hoe meer beeldpunten per oppervlak, hoe scherper het beeld. Zowel bij computerschermen als bij printers worden de eigenschappen uitgedrukt in dpi: "dots per inch". Nu is een nieuwe manier ontwikkeld om een beeld samen te stellen, namelijk met micro-organismen. De speciale bacterien, in grote aantallen aanwezig, reageren op licht en door hun samenpakken op bepaalde plaatsen veroorzaken ze een beeld. Men zou hier dus eerder kunnen spreken over bpi, of Bacterien Per Inch. De beelden komen dan aan "100 megapixel per vierkante inch". Dat is tien keer beter dan de huidige hoge resolutie printers. In plaats van digitale camera zou je kunnen spreken over bacteriecamera.
De ontwikkeling komt voort uit de synthetische biologie aan de universiteit van San Francisco, die vooral onderzoek doet voor de geneesmiddelenindustrie.

Nieuw OSS magazine
Er bestaat sinds deze maand een nieuw magazine voor Open Source in de bedrijfswereld: "O3 Magazine".
Ze besteden aandacht aan beveiliging, internet-technologie, open source in de zakenwereld, multimedia over netwerk, en andere netwerktoepassingen.
Het magazine zou maandelijks verschijnen en is te downloaden van de site "www.O3magazine.com". Dat blijkt al zoveel succes te hebben dat het vandaag (24/11) onmogelijk was om de "download" te bereiken.
http://www.O3magazine.com

Seti is thuis
Op het einde van dit jaar zal het Seti@home programma stoppen. Het is een project waarbij vrijwilligers via een speciaal programma op hun computer, meewerken aan ingewikkelde berekeningen van onderzoekscentra. Het doel van Seti@home was de grote hoeveelheden informatie uit de ruimte verwerken, op zoek naar intelligent leven. Die gebruiken de onbenutte computertijd om kleine stukjes berekeningswerk te laten uitvoeren op dat groot aantal computers. Door het grote aantal bekomt men een rekenkracht waar men anders een supercomputer voor moet installeren.
Toch houdt het project er niet zomaar mee op. Half december gaat het op in het BOINC project, "Berkeley Open Infrastructure for Network Computing". Na het downloaden van een nieuwe versie van het programma kan terug meegewerkt worden aan grote wetenschappelijke projecten, zoals voorspellingen van de klimaatsverandering, ruimteonderzoek, enz.

Er blijkt al zoveel interesse te zijn voor het nieuwe project dat er een extra webserver moest bijgezet worden om de aanvragen te kunnen volgen. Die kreeg de naam "penguin"


.



.

Rootkit-zaak deint uit
De zaak met de verborgen software op Sony-BMG cd's neemt steeds verdere uitbreiding. Het stiekem installeren van software op de pc van een klant wordt niet alleen als een inbreuk ervaren door computergebruikers, het blijkt volgens sommige wetten ook strafbaar te zijn. In de VS wordt nu het ene proces na het andere aangespannen, de initiatiefnemers zijn zowel consumentenorganisaties als openbare aanklagers.
Het wantrouwen tegen deze praktijken van de platenfirma's neemt hiermee duidelijk toe, met mogelijke gevolgen voor de toekomst.
De firma's hebben nochtans lang campagne gevoerd waarin ze door hun woordgebruik een sfeer van criminalisering wisten op te roepen. Een "kopie zonder toestemming" werd bv systematisch bestempeld als "diefstal". Zo moesten de gebruikers meer openstaan voor beperkingen die in cd's, cd-spelers en recorders zouden ingebouwd worden.

In de communicatie worden technologische beperkingen van de CD's steeds omschreven als "kopieerbeveiliging", terwijl het eigenlijk gaat over het "kopieer-verhinderen". En het verhinderen van een copie kan alleen door afwijkende cd's te maken, die zelfs niet meer aan de originele cd-standaard beantwoorden. Bovendien wordt de georganiseerde piraterij helemaal niet afgeschrikt door deze maatregelen; die hebben andere bronnen voor hun materiaal dat ze dan massaal en industrieel persen.

Alleen de thuisgebruikers en misbruikers worden hierdoor gevizeerd. Wie de CD koopt om hem te kopieren nadien, zou door de kopieerbeveiliging afgeschrikt kunnen worden. En die zal de CD dus mogelijk niet kopen.
Wie de CD koopt en een brave gebruiker is, kan misschien de cd niet spelen in de auto, krijgt zijn computer besmet met een rootkit, en wordt mogelijk belet om een eerlijke backup-kopie te maken waarvoor hij op de lege cd al op voorhand inbegrepen auteursrechtentaks betaalt. Mogelijk zal die dus ook minder geneigd zijn een cd te kopen volgende keer.
De makers van industriele vervalsingen wordt niet afgeschrikt door dit systeem.
De kopers van een illegale persing ook niet, want die kunnen waarschijnlijk meer met die versie dan met de officiele.


.
.