10/11/2005
90 dagen
De politie in GB heeft het recht om verdachten 90 dagen vast te houden met de nieuwe anti-terrorisme maatregelen. Op dit moment is het 14 dagen, maar op zo'n korte tijd kan de politie niet uitzoeken of de verdachte al dan niet betrokken is bij verdachte aktiviteiten. Belangrijk deel van dat onderzoek bestaat uit het rondsnuffelen in de pc van de geviseerde. Als je er rekening mee houdt dat die zijn gegevens versleutelt als hij een beetje een serieus computergebruiker is, dan komt de politie daar niet op een paar weken door. Behalve de tijd om de gegevens te ontcijferen en te onderzoeken moet de politie soms ook gewoon wachten tot er een specialist vrij is om het onderzoek te doen. Dat zou volgens "techworld.com" een tweede mogelijke oorzaak zijn voor de verlenging.

Afluisterbare identiteit
In de VS heeft de overheid beslist om het RFID systeem in te bouwen in de reispas van de burgers. Het probleem is dat RFID gegevens leesbaar zijn zonder contact, dus op afstand. Met gevoelige en speciaal daartoe gemaakte apparatuur kan die afstand vergroot worden, en zouden gegevens van de kaart ongewenst op afstand kunnen gelezen of "afgeluisterd" worden.
Daarom zouden de passen nu een jasje krijgen van een radiostraling afschermend materiaal. Daardoor kan de pas alleen gelezen worden als je hem opent.

OS X op andere processor
Volgens een website van mac geïnteresseerden is de versie van OS-X die op de intel processor gaat draaien nu helemaal op het peil van de PowerPC versie. Die versie is in gebruik op de huidige generatie van hardware. De website met nieuws over OS X op pc-hardware is "osx86project.org"

Novell wisselt KDE voor Gnome
De eerste gevolgen van "Novell koopt Suse" beginnen merkbaar te worden. Novell gaat in de toekomst de "KDE-desktop" omgeving niet meer als eerste keuze gebruiken in hun Suse Linux distributie. Ze willen standaardiseren op Gnome
Dat zal heel wat Suse gebruikers niet bevallen, vooral in Europa wordt "KDE" veel gebruikt als standaard desktop op Linux. Een groot deel van de ontwikkeling van KDE gebeurde trouwens in Europa, meer bepaald Duitsland.
Waarschijnlijk wordt de maatregel veroorzaakt door besparingen bij Novell.
Op zich betekent dit zeker niet de dood van KDE. KDE is vrije software en de code is open source, en blijft gewoon verder ontwikkeld worden. Het blijft volgens Novell trouwens ook meegeleverd worden met Suse, zodat de gebruiker eigenlijk zelf kan kiezen.
Bestaande gebruikers zullen trouwens hun weg niet verliezen als ze in de standaard geinstalleerde Gnome desktop terechtkomen bij toekomstige Suse Linux; Gnome en KDE zijn de laatste jaren erg naar elkaar toegegroeid, en de mogelijkheden komen grotendeels overeen. Verschillende distributies maken trouwens hun eigen mix uit Gnome en KDE elementen, zoals Red Hat, dat wel vooral op basis van Gnome werkt. Gnome was al het standaard desktopsysteem op Debian, en haalt hier in ieder geval een grote psychologische overwinning op zijn "concurrent".

Mensen werken voor computers
Wie dacht dat computers gemaakt waren om eenvoudig, repetitief werk te doen, kan nu de rollen omdraaien. Mensen kunnen voor computers nuttig werk doen. Ze hoeven niet naar de computer te komen, maar kunnen de taken uitvoeren via een internetverbinding. Om de mensen te motiveren worden ze ook een kleinigheid betaald. Waarschijnlijk zullen de opdrachten voorgesteld worden als raadsels die in verveel-tijd kunnen opgelost worden. Na verloop van tijd kan je dan de opgebouwde bonus uitbetaald krijgen.
Het systeem is zowat het omgekeerde van de screensaver die op de computer draait als hij zich verveelt. Of van de vele programma's die, tijdens niet-gebruikte computertijd, op computers verspreid over heel de wereld taken voor iemand anders vervullen. Voorbeeld daarvan was het Seti@home project, en andere projecten waarbij wetenschappelijke berekeningen in stukjes gehakt werden en verdeeld over deelnemende computers. Daarmee ontstond een soort supercomputer die speurde naar leven in de ruimte of meewerkte aan het ontrafelen van de patronen van de menselijke genen.

Nieuw systeem voor nieuw logo
Vorige week werd het nieuwe logo voor FreeBSD bekend, en nu is officieel de nieuwe versie van het vrije besturingssysteem uitgebracht. Op de officiele site "freebsd.org" kunnen de eigenschappen van FreeBSD versie 6.0 nagelezen worden. Het nieuwe logo verscheen er nog niet (op 9/11/05)
Het is een unix-achtig besturingssysteem, waarop omgevingen als KDE en GNOME kunnen geïnstalleerd worden. Dat zijn desktops waarin je dan gewone gebruikersprogramma's kan draaien. Serverprogramma's als webserver, mailserver, enz kunnen ook zonder grafische omgeving.

GPL richting 3.0
De Free Software Foundation werkt aan een opvolger van de vrije software licentie. Momenteel is de tekst beschikbaar om er commentaar op te geven.
De General Public License is de tekst die beschrijft welke rechten een gebruiker van de vrije software heeft, en De vorige versie van licentie, GPL 2.0 is veertien jaar oud. Ondertussen is er veel veranderd, zoals de gemakkelijke verspreiding van software via internet, en de veel grotere en complexere softwareprojecten.


.
.