27/05/2004
Privatiseren van de openbare ruimtes
"La privatización de espacios públicos se expande a las aplicaciones radiofónicas de tipo fm"
Het privatiseren van openbare ruimte vindt een verlengstuk in het privatiseren van de fm-band, en prive-bedrijven krijgen het daar dan exclusief voor het zeggen. Dat vindt een organisatie in de VS die zich daartegen verzet; de "New America Foundation". Ze publiceerden een boekje vol cartoons over de frequentie-politiek. Het gaat daarbij over stukjes frequentieband die gebruikt worden voor burgertoepassingen zoals walkie-talkies, babyphones, en vroeger bv de citizenband .
In principe zouden vrije stukjes fm-band gebruikt kunnen worden voor nieuwe toepassingen.
Zeker nu computers gebruik kunnen maken van draadloze netwerkkaarten kunnen er allerlei boeiende lokale initiatieven ontstaan. Maar daarvoor is een stuk frequentieband nodig dat vrij gebruikt kan worden voor toepassingen met laag zendvermogen, zoals netwerkkaarten. En de bedrijven die licenties krijgen voor het grote en brede gebruik van de frequentieband zijn niet geneigd plaats te laten voor kleintjes.
Het is te zien op de bijhorende website.

Spook voor de muziekindustrie
"? Cuanto tiempo quedará antes de que tengamos que pagar impuestos sobre los llamados "ringtones" de nuestro celular?"
Terwijl een Belgisch onderzoek uitwijst dat de muziekindustrie schromelijk de evolutie van de jongerencultuur onderschat en zelfs gemist heeft, maakt die zich alweer druk in het volgende fenomeen. Het downloaden van muziekjes voor de mobiele telefoons wordt een rage. En al die gebruikers van die muziek zouden geen rechten betalen! Er is echter het probleem voor de muziekindustrie dat de muziekfragmenten voorlopig nog zo kort zijn dat ze buiten de wetgeving op reproduktie vallen: gebruik van 10% van muziek, tot 30 seconden is toegestaan.
En een ander probleem dat overeen komt met de muziekscene op het internet is het gebrek aan controle. Waar ze het traditionele studio en platenwereldje goed onder controle hadden, begon die controle te ontsnappen met de mogelijkheid van het zelf branden van CD's. Met multimedia-pc's, gecomprimeerde muziekbestanden en snelle internetverbindingen ontsnapte de controle op de muzieksektor hen helemaal.
Dan kregen we volgens de consumenten organisatie een spooktax, want de lege-media tax dient om gederfde inkomsten te compenseren, waarvan niemand weet wat en hoeveel er dan wel gederfd is door de verkoop van lege media.
Als ze de logika doortrekken van de belasting die nu op lege cd's geïnd wordt, kunnen we binnenkort ook een tax op gsm's verwachten. Je kan er nl muziek in opslaan, zoals je kan met lege cassettes, cd's of minidisks.


.



.

Vernietigende kritiek op Sun's Java Desktop
"La secunda versión del "Java Desktop" de Sun está lista. A ver cuales son los puntos críticos."
Sun heeft de tweede versie van zijn "Java Desktop" klaar. Een paar besprekingen zijn bijzonder kritisch.
Ten eerste wordt van technische onvolkomenheden gesproken. Op recente hardware zou het systeem moeilijk te installeren zijn.
Mogelijke reden daarvoor is dat voor een oudere, stabielere kernel is gekozen die nieuwe hardware nog niet herkent. Het systeem is gebaseerd op Suse Linux 8.1. Suse's distributie is ondertussen aan versie 9.1.
Een tweede verwijt is dat de software wordt voorgesteld als "Sun Java Desktop", maar over het Linux systeem dat onder de motorkap zit wordt in alle talen gezwegen. De uitgebreide licentie-bijlagen leggen de nadruk op het stuk dat Sun toevoegde, maar naar de GPL moet je zoeken, terwijl het grootste deel van de software Linux en dus vrije software is.
Sun heeft nochtans veel goodwill opgebouwd in de vrije software wereld door zijn inspanningen voor Gnome, een grafische interface op Linux, en OpenOffice, dat vertrok van de door hen aangekochte Star-Office code.
Maar mogelijk hebben ze toch te lang gewacht om echt de Linux kaart te trekken.

Oracle's overstap naar Linux
"'Señor Linux' : el belga Wim Coekaerts ha puesto en marcha la transición dentro de Oracle al Sistema Operativo Linux"
Hoewel Oracle niet echt op de voorgrond treedt in de media als er discussie is tussen voor-en tegenstanders van Linux, werken ze wel in stilte voort aan hun linux engeneering. In oktober hadden ze 5.000 van hun toepassings- programmeurs overgeschakeld op Linux.
Hun vlaggeschip is echter hun databank, en ook die programmeurs stappen nu over naar het Linux platform. Op het einde van dit jaar moet Linux hun eerste systeem zijn.
Ook concurrent IBM is al lang bezig met het beschikbaar maken van database systemen op Linux, maar ze worden nu voorbijgestoken door Oracle.
Maar er vallen ook slachtoffers bij. Sun, dat de vaste huisleverancier voor de computers was bij Oracle ziet daar meer en meer andere systemen van verschillende leveranciers hun opwachting maken. Daar draait dan RedHat of SuSe (*) op. (*)nu Novell
Toch heeft de opkomst van open source software niet alleen voordelen voor Oracle. Bij de meest succesvolle vrije programma's zitten immers ook databank programma's als MySQL en PostgresQL. Voorlopig zijn het eerder kleine broertjes, en nog zeker niet echte concurrenten aan de bovenkant van de markt. Bovendien heeft Oracle een breed aanbod, waarin ook programma's voor bedrijfsvoering zitten.
De man die bij Oracle die overgang naar Linux in gang zette is Wim Coekaerts, die binnen het bedrijf "Mr Linux" wordt genoemd.

.
http://www.radiocentraal.be/webgang/news/news2004/20040527.htm .