02/02/2006
Cory Doctorow bedreigd
Cory Doctorow zegt bedreigd te zijn door de maker van een toevoeging aan computerspelen nadat hij kritiek had gegeven op de software. Het is geen spelletjesniveau dat toegevoegd wordt, maar een stuk software dat de mogelijkheden van de gebruiker van het gespeelde computerspel beperkt. Het verhaal lijkt erg op de CD kopieer-verhindersoftware: de StarForce software nestelt zich in de computer, verhindert het kopieren, maar maakt de Windows-computers onstabiel en kan leiden tot een computercrash.
Nadat het artikel verschenen was op zijn weblog, boingboing.net, kreeg hij per e-mail een bedreiging van de PR-manager van het bedrijf. Die eiste onomwonden om het artikel van zijn website te halen, dreigt met rechtsvervolging, en zelfs met vervolging door het FBI.
Doctorow leek niet onder de indruk, plakte de e-mail onder zijn oorspronkelijk artikel, en stuurde de mail verder naar een project dat informatie verzamelt over bedrijven die pogen hun critici de mond te snoeren. Bovendien kreeg hij reakties waaruit bleek dat de firma vroeger ook al andere sites bedreigde, zoals bv CNet, een grote commerciele doorsnee IT website, niet bepaald te verdenken van industrie-ondermijnende aktiviteiten.

In het bewuste artikel van maandag 30 januari schrijft hij over een groep "gamers" die een website opgericht hebben uit protest tegen de voor hun computers gevaarlijke kopieerbeveiliging. De naam van het bedrijf dat de kopieerverhinder software maakt wordt genoemd, en de website van de gamers roept op om alle spelletjes te boycotten waar die stiekeme software inzit. Volgens hen zou de software zelfs de CD-of DVD-writer kunnen beschadigen doordat het instellingen verandert. Als die kapot is, is het kopieren, bv voor een backup van je documenten, inderdaad definitief verhinderd.

www.glop.org/starforce

Het moeten niet altijd dino's of vogels zijn
"Seamonkey 1.0" is de naam van het pakket internetprogramma's van het "SeaMonkey Project". Die bevat een aantal samenpassende programma's als een browser, een e-mail programma en verder een webpagina-, en een IRC-chat programma.
De combinatie is gebaseerd op de broncode van bestaande open source programma's als Firefox, Thunderbird en andere, de meeste van het Mozilla.org project. Het SeaMonkey project ontstond toen Mozilla aankondigde om niet langer een "internet suite" uit te brengen zoals die vroeger bestond onder de naam "Netscape Communicator", maar enkel nog aparte programma's te maken.
Vrijwilligers namen het toetsenbord ter hand en vertrokken van de bestaande code, met de bedoeling de combinatie levend te houden en zelfs nog uit te breiden. Van de paginalange lijst van vrijwillige medewerkers kan je een indruk opdoen op de "module owners" pagina op de website, dat per module de coordinator en enkele medewerkers vermeldt.
Het volledige pakket is open source software en bestaat voor Linux, Mac OSX, en voor Windows.
De gratis download van de mozilla.org website is ongeveer 13 Mb.



.

Aanslag op ODF
De lobbie tegen het "Open Document Format" heeft een smalle basis maar zet alles op alles. Een campagne in de media om het hoofd IT van Massachusetts te besmeuren bleek ongegrond, en de met slijk gooiende krant herriep later de beschuldigingen.
Op de Unif had hij ook al te horen gekregen dat MS een belangrijke geldschieter was voor informatica-onderzoek op de universiteit, wat suggereerde dat hij zijn collega's tegen zou kunnen krijgen.
Voor de moegetergde Peter Quinn, die het "Open Document Format" als standaard had voorgesteld, was de maat vol en hij nam ontslag. Ondertussen was de anti-open document format-lobby al boven zijn kop bezig. Ze zaten achter een wetsvoorstel van Senator Michael Morrisey dat alle beslissingsmacht over IT zou weghalen bij de huidige IT managers, en zou concentreren bij een politieker. Althans, het is geen wetsvoorstel, maar een geniepig amendement aan een wet met stimuleringsmaatregelen voor de economie. Voorlopig is het niet zeker dat dit amendement de stemmig zal overleven, en bovendien moet de gouverneur ook nog zijn handtekening zetten, waarbij hij vetorecht heeft. Maar de huidige gouverneur, Mitt Romney, zou naar het einde van zijn ambtstermijn gaan, en over 8 maanden vervangen worden.
Een ander argument tegen de ODF, dat bovendien ook emotioneel goed ligt, is dat gehandicapten daarmee uitgesloten zouden worden van computergebruik. Aangepaste programma's voor invoer in office-programma's kunnen natuurlijk voor elk systeem geschreven worden, dus op zich heeft dat argument niet veel met het formaat van bewaren te maken. Het feit dat OpenOffice bv ook een open source programma is, en dat er verschillende office programma's de ODF standaard zullen ondersteunen, alsook grote computerbedrijven als Sun en IBM, lijkt eerder een garantie te vormen dat er betaalbare tot vrije en of gratis aangepaste versies zullen komen, hoewel die op dit moment misschien nog niet klaar zijn.
Al de tamtam van de anti-lobbie lijkt ondertussen als reaktie wel een groeiende steun van gebruikers en bedrijven te veroorzaken. Drie grote handelsorganisaties MNCC, MHTC en MTLC spraken zich al uit tegen de politieke inmenging. Ze spreken daarbij over "gebrek aan objectiviteit", "vertraging van de besluitvorming", verarming van de keuze, gevoelig voor inmenging van de leverancier, enz.
Ze zijn er blijkbaar van overtuigd dat een open document formaat zal zorgen voor een efficientere uitwisseling van documenten in handel en industrie. Ondertussen is de ODF standaard ook al ingediend bij ISO als wereldwijde ISO-standaard, en zou dit jaar goedgekeurd kunnen worden.

Ondertussen is een opvolger voor Peter Quinn benoemd, die zijn werk op ODF gebied moet afmaken: Louis Guttierrez.
Bron: o.a. de "Standards blog" ( http://www.consortiuminfo.org/newsblog/blog.php?ID=1961 )

Jouw wereld. Overgeleverd. Aan de nationale veiligheidsdienst
De "Electronic Frontier Foundation" heeft de communicatiereus AT&T in de VS aangeklaagd wegens inbreuk op de privacy. De telefoonoperator zou de gegevens van de klanten, met de gegevens over alle gesprekken, rechtstreeks beschikbaar hebben gemaakt voor de overheid. De nationale veiligheidsdienst zou in het geheim al die gegevens kunnen raadplegen: meer dan 300 Terabyte, in een van de grootste databanken van de wereld. Ze stellen dat hiermee de wet overtreden wordt, en dat de fundamentele vrijheden van de Amerikanen in het gedrang komen.
Het telecommunicatiebedrijf is een van de grootste van de wereld en beschikt over gegevens van miljoenen klanten.

Titel naar de persiflage van at&t reklame: "Your World. Delivered. To the NSA" op de EFF website.

Wachten tot Valentijn
Volgens sans.org zou vrijdag een virus aktief worden dat al op honderdduizenden computers verspreid is. Ook het BIPT waarschuwt ervoor. Het draagt verschillende namen naargelang de verschillende experten die het beschrijven: "Kama Sutra", "Blackworm", en "MyWife worm" zijn er enkele. Het effect van het virus is dat het een aantal antivirusprogramma's probeert uit te schakelen door ze te sluiten en onderdelen te wissen. Daarnaast overschrijft het willekeurig de inhoud van een aantal documenten zoals Microsoft's tekstverwerking, rekenblad en presentatie documenten.
Het virus verrast daarna je beste vrienden of andere e-mail contacten met een kopie van zichzelf. De worm is bijzonder slim geprogrammeerd volgens het Britse "the register"; hij zou namelijk zelf updates van zichzelf downloaden. Het kan zichzelf dus verbeteren via de internetverbinding. Het verspreidt zich via e-mail en gedeelde mappen in een Windows-netwerk.
Maar geen probleem, er is een remedie ontwikkeld door MS. Ze stellen die beschikbaar in hun volgende online upgrade op 14 februari..


.
.

<<==