26/08/2004
Incompatibele hardware
Zoals Linux gebruikers af en toe merken wordt hun bestaan als gebruiker van een ander dan dominant besturingssysteem door veel fabrikanten hardnekkig genegeerd. Dat resulteert in gebrek aan informatie over compatibiliteit met Linux, over gebrek aan drivers en zelfs gebrek aan technische documentatie om programmeurs toe te laten een linux-driver te schrijven.
Het internet bleek een onmisbaar medium om bij het niet functioneren van een apparaat op zoek te gaan naar getuigenissen van andere gebruikers, en eventuele oplossingen.
Linux gebruikers hebben nu een website opgericht met een lijst van apparaten die gekend zijn als niet bruikbaar met Linux, een soort zwarte lijst. Anderzijds kan het ook geinterpreteerd worden als een "todo" lijst voor Linux programmeurs, om de uitdaging aan te gaan een driver te schrijven.
Eventueel kan het wat extra druk uitoefenen op fabrikanten om zelf drivers bij te leveren.
De lijst wordt opgesteld met een zogenaamd wiki-principe; allerlei gebruikers vullen zelf de gegevens aan naargelang hun eigen ervaringen.
Er zijn een aantal rubrieken als Audio, Digitale Camera's, Ethernet, Firewire, IDE, Laptops, Modems, Printers, Scanners enz.
Er zijn ook enkele links opgenomen naar distributie-afhankelijke informatie.
De "Linux Incompatibility List" is te vinden op "leenooks.com/1"

Incompatibel antivirussysteem
HP begint de genoegens te smaken van vrije software.
Ze ontwikkelden een programma dat de werking van virussen in bedrijfnetwerken kan tegengaan.
Maar daarvoor waren wijzigingen nodig aan programmaonderdelen waar ze in Windows niet aan kunnen. Ze voerden dus alleen testen uit met HP-Unix dat van henzelf is, en Linux, dat open broncode is.
Gevolg: "Virus Throttling" een fantastisch virusremmend serum dat best werkt op computers die het minst vatbaar zijn voor de virussen die nu de grote problemen veroorzaken.


.

Nieuw compatibel schijfje
Nu de al lang bestaande DVD na allerlei problemen over compatibiliteit tussen fabrikanten stilaan begint door te breken - en standaard wordt op pc's - is het tijd voor een nieuw medium.
Een bedrijf dat zich bezighoudt met holografische opname zegt een belangrijk technisch probleem overwonnen te hebben. Daardoor kan het holografisch schrijven en lezen nu gebeuren op optische schijfjes met de afmetingen van CD's en DVD's. Dat is een bekend formaat en daarmee compatibel zijn zou een veel betere commerciele kans teweegbrengen.
Er werden proeven gedaan waarbij digitale films werden bekeken. Er zou tot 1 terrabyte aan data op de zogenaamde HVD passen, 200 keer zoveel als een gewone DVD, en ze zou bovendien ook sneller data lezen.

Incompatibel met standaarden
De verenigde naties startte een organisatie om standaarden vast te leggen voor electronische handel, UN/CEFACT, of voluit "The United Nations Centre for Trade Facilitation and Electronic Business".
December 1999 werd begonnen met het initiatief, dat op het web te vinden als www.unece.org/cefact/. Daar worden ook de voorstellen en afgesproken standaarden gepubliceerd die moeten toelaten de internationale electronische handel vlot te doen verlopen door gebruik van algemene standaarden voor uitwisseling van gegevens voor administratie, handel en transport. Zoals te verwachten is valt dat niet altijd samen met de belangen van computer en softwarebedrijven, die hun eigen ideeen en zogezegde standaarden hebben of proberen door te drukken.
In februari was er al commotie over de grote bedragen die Microsoft op tafel legde binnen de werking van de groep. De laatste tijd ontstond verder onenigheid over een open standaard. Microsoft besloot nu uit de organisatie te stappen wegens "business reasons".

De Verenigde Naties vinden echter dat iedereen eerlijke kansen moet krijgen, ook buiten de westerse wereld. Ze zien verspreiding van vrije software daarbij als een belangrijk middel tot emancipatie. Ze sponsoren dan ook de vrije softwaredag, die voor het eerst doorgaat zaterdag 28 augustus.
Daarbij worden informatie-sessies opgezet in Bangladesh, India, Maleisie, Nieuw Zeeland, Filippijnen, Sri Lanka, Vietnam enz.
Het is de bedoeling dat de "Software Freedom Day" een jaarlijks evenement wordt.
In Zuid-Afrika heeft "Go Open Source" deze zaterdag het doel 10.000 bezoekers te bereiken met o.a. Linux-install parties.
www.softwarefreedomday.org

.

Incompatibele netwerk
De Verenigde Staten vallen niet alleen binnen in huizen in Irak, maar ook in eigen land. Daarbij zijn ze dan niet op zoek naar chemische wapens maar naar "illegale muzieknetwerken", ook bekend als P2P of "pear-to-pear". Deze keer zouden het geen studenten geweest zijn maar professioneel opgezette netwerken waar duizenden muziek en filmbestanden op uitgewisseld werden.
Het hof van beroep in California oordeelde vorige week dat de netwerken op zich niet verantwoordelijk kunnen gesteld worden voor wat de gebruikers er over sturen.
Dogpile, SearchSpy.