26/10/2006
Fedora Core 6

Fedora Core 6 is officieel uitgebracht op de website van het Fedora project. Er zijn momenteel versies beschikbaar voor x86, voor 64 bits x86, en voor powerpc. De distributie is te downloaden van de website en via het bitTorrent systeem. Er zijn wereldwijd ook veel mirrors voorzien om de toeloop op te vangen. In Belgie zitten die op ftp servers van scarlet en belnet, en in buurlanden als Duitsland en Frankrijk zijn er tientallen alternatieve download servers om een kopie af te halen.
Fedora is het community-project dat de code maakt die gebruikt wordt door de Red Hat distributie. Eigenlijk bestaat het Fedora project uit een groot aantal sub-projecten.

In Nederland kan je bv terecht op de server van de NLUUG (interview WebGang vorige week);
zie http://fedoraproject.org/wiki/Mirrors
En wie liever Suse installeert: er is een "Remastered" versie van OpenSuse 10.1. Deze is bedoeld voor nieuwe installaties, wie een draaiende 10.1 versie heeft komt tot hetzelfde resultaat door een online update te doen.


Namaak diamant met certificaat

De diamantwereld staat op het punt ingrijpend te veranderen. Diamanten zijn tot nu toe bewerking van een ruwe grondstof die opgedolven wordt uit mijnen, onder meer in Afrika. De diamant onstaat door een eeuwenlang proces waarbij materiaal evolueert tot diamant.
Nu is er een bedrijf dat dat proces kan na-apen in een laboratorium. Het bedrijf Adia maakt in een labo diamanten die volgens hen op gebied van materiaal, van uitzicht of van chemische samenstelling niet te onderscheiden zijn van de zogenaamd "natuurlijke" diamanten. Het grootste verschil is de prijs. De diamanten zouden gemaakt worden in Europa en hier in België worden geslepen.
Op de 17e Europese conferentie over diamant en verwante onderwerpen ging het onder meer over diamant-technologie. Bij het maken van diamant worden extreme omstandigheden op gebied van druk en temperatuur gecreëerd om de natuurlijke processen te simuleren; ze spreken ook wel over een diamant-reaktor.

De diamanten worden (voorlopig nog) per stuk gemaakt.

Firefox 2

Het Mozilla project lanceerde de voorbije week een nieuwe versie 2.0 van de beruchte Firefox browser. De browser moet door de gebruiker gedownload worden, en heeft het zo moeilijker dan de browsers die automatisch bij het besturingssysteem van de computer zitten, zoals Konqueror, Safari en Internet Explorer.
Bovendien is het vrije software die geen bedrijfsbudgetten heeft om zich bekend te maken. De vrijwilligers die een media- campagne startten met de naam "spread firefox", haalden in de lijst van bekende merknamen de 7e plaats. De browser zelf veroverde - naargelang de bron - ongeveer 15 procent.
Firefox is een van de meest platform overschrijdende browsers. Van de vorige versie bestonden versies voor Linux, Solaris, Mac, Windows, enz. Voor Mac bestond er zelfs een "genetisch gemodificeerde" versie met de naam "Camino".
De vernieuwingen die het programma gebruiksvriendelijker moeten maken, kunnen gebruikers van het eerste uur wel tegensteken. Met een andere taalversie (bv Engels) krijg je het op de zenuwen van de automatische spellingscontrole en automatische voorspelling van wat je typt.
Soms wil een vlotte computergebruiker liever de locatie van een document knippen en plakken dan "gebruiksvriendelijk" met de muis knop na knop te moeten drukken om dan het document in een lijst aan te klikken. Of wil liever met alt-tab tussen twee vensters wisselen om documenten te vergelijken, dan naar de muis te grijpen om op het tab-blad te gaan klikken. Maar de grote massa gebruikers maken zich over die produktiviteitsverschillen meestal geen zorgen.
De meest vermelde nieuwig- en handigheden zijn rss-indicator (geen ingebouwde rss lezer maar wel mits een klik openen van je eigen rss reader), efficienter geheugengebruik, en snellere werking. De browser kan nu tekst weergeven die volgens SVG werkt, waarmee tekst een lijn of vorm volgt. Bovendien bevat het programma waarschuwingen voor zogenaamde "phishing", pogingen om een bekijker van een website te bedriegen door bv namaak van bank-websites enz.
Echt veelbelovend is een 'add-on' manager die moet helpen bij het installeren van plugins en "themes" (andere layout van het programma, ook wel "skins" genoemd). Bovendien zouden veel dingen al geintegreerd zijn van bij het begin. De browser ondersteunt nu de werking van JavaScript versie 1.7.
Op de Mozilla website kan je informatie vinden hoe je bestaande instellingen kan overnemen naar een nieuwe versie van Firefox.
Teams van vrijwilligers over heel de wereld werken nu aan vertaalde versies van de browser. Op een overzichtspagina zijn al 49 + 7 + 34 + 2 andere talen dan Amerikaans Engels te vinden. Zoals: Catalaans, Welsh, Brits Engels, Baskisch, Hindi, Nynorsk en Bokmaal (Noorwegen), verschillende versies van Spaans, Portugees en Braziliaans Portugees, Tamil, Esperanto, Lets, Kazaks, Kyrgisch, Tibetaans enz. Er is maar 1 Nederlandstalige versie.

Het team van Internet Explorer zou de Firefox ontwikkelaars een cake gestuurd hebben om hen te feliciteren. Of er een trojaans paard in zat hebben we niet kunnen nakijken, want de site die het bericht over de cake publiceerde werd geslashdot en is onbereikbaar op het moment. Hopelijk deden ze er geen 5 jaar over om die te bakken bij Microsoft, want dat is de tijd die ze nodig hadden om na Internet Explorer 6 een versie 7 klaar te stomen.
De foto staat op flickr.com


Ubuntu 6.1
Ubuntu 6.1 lijkt de eerste distributie te zijn waar Firefox 2.0 in zit.
Deze update van Ubuntu is sinds vandaag verkrijgbaar. Dat betekent: te downloaden van het internet.
.
Dank aan Damonna.
<<==