25/11/2004
Chatters afluisteren
Het lijkt een grote bekommernis van de geheime diensten te zijn om chatters af te luisteren. De inlichtingendienst in de VS heeft aktief programma's gesponsord die onderzoek deden naar het monitoren van chat kanalen. Ze willen op een "stille" manier luistervinken en de gegevens automatisch laten verwerken. Zo kunnen er patronen opgemaakt worden van welke groepen of communities er bestaan, en welke communicatie patronen er zijn tussen de deelnemers. Bij de verantwoording van een van de projecten van een afdeling wiskunde wetenschappen werd gewezen op mogelijk misbruik van chatkanalen met een voorbeeld: "het gebruik van een teenager chatroom om een terroristische aanslag te plegen". Dat verklaart de noodzaak chatkanalen af te luisteren met volledig automatisch toezicht. Het onderzoeksproject kreeg meer dan 150.000 dollar toegewezen.

Itanium of AMD64
Het lijkt niet goed te gaan met de Intel Itanium processor. De grootste processorfabrikant zag de grootste softwaremaker afhaken volgens een artikel waarin Windows Server 2003 voor clusters geen itanium ondersteuning zou bieden. Het is een chip die nochtans bedoeld was voor het zware werk. Intel kan zich troosten met de gedachte dat er geopteerd wordt voor optimalisatie op goedkopere chips als hun Xeon. Maar ook de 64 bit processor van AMD zou ondersteund worden.
HP, dat het vroegere compaq opkocht, is als grote hardwarefabrikant niet van plan nog Itanium-2 werkstations aan te bieden. De markt is verschoven naar de Xeon processor met de mogelijkheid om op een AMD-achtige manier met zowel 32 bit code als 64 bit code te werken.
Eigenlijk werd er gerekend met 100.000 stuks Itanium in 2004, en AMD schat een verkoop van 1.5 tot 2 miljoen AMD64 chips.


.

Java virus mogelijk
Er is een rapport verschenen op silicon.com waarin gesproken wordt over een bug in Java. Java werkt met het concept van kleine programma's die binnen java in de browser kunnen draaien. In principe is die java-omgeving afgeschermd, en blijven die programma's daar binnen, wat men het "sandbox" concept noemt. Door een bug in Java zou code toch kunnen ingrijpen op de computer en wordt een java virus theoretisch mogelijk.

MS-criticus zwijgt voor geld
Ed Black, voorzitter van de CCIA, is een gekend tegenstander van het machtsmisbruik dat MS maakt van zijn monopoliepositie. Die schaadt niet alleen de keuze van de consumenten maar ook die van de industrie. De bedrijfswereld organiseerde zich bijna 10 jaar geleden in de Computer and Communications Industry Association die streeft naar eerlijke concurrentie in de industrie, en een "Anti-trust" zaak aanspande tegen MS.
Die zaak verdween op een zachte manier van het toneel toen er een "overeenkomst" werd bereikt. Die overeenkomst ging gepaard met een bedrag van bijna 20 miljoen dollar die MS uitbetaalde. Zowat de helft daarvan, bijna 10 miljoen dus, kwam terecht bij de heer Black.
De overeenkomst houdt in dat de CCIA de klacht over Windows XP weer intrekt die bij de Europese Gemeenschap is ingediend. Ze zegden ook toe zich niet tot het "Supreme Court" in de VS te gaan richten.
Bovendien kondigde MS in een persmededeling mee dat ze lid worden van de CCIA.
Nokia kondigde kort daarop aan uit de CCIA te stappen omdat het er niet eerlijk aan toegegaan was..


.
Met dank aan Damonna's eindregie.