19/02/2004
SCO-claim eindelijk bekend
Eindelijk is er wat meer duidelijkheid over de claim van SCO in de rechtszaak tegen IBM. Bij een zitting werd concreet opgegeven welke code in onderdelen van Linux betwist worden door SCO. Het gaat over code voor het "read copy update" journaling file system, enterprise volume management system, Asynchronous Input/Output en Scatter/gather I/O. Het gaat allemaal over code die door IBM is bijgedragen aan Linux. Ze hebben die code onder de GPL licentie vrijgegeven. De vraag die beantwoord moet worden is welke rechten IBM had op die code, en dan vooral tov SCO. Hier schijnt Linus Torvalds dus idd gelijk te krijgen dat het een conflict betreft tussen SCO en IBM.

Nederlandse rechter heeft geen gevoel voor humor
Eind november dreigde MS met een brief van het Nederlandse advokatenkantoor Kennedy Van der Laan aan Michael Roberts, CEO van Lindows, met juridische stappen tegen de overtreding van het Microsoft "Windows" handelsmerk.
Nochtans werd "Windows", wat een geregistreerd handelsmerk is, niet gebruikt door de aangeklaagde. Wel een parodie op de naam, "Lindows", samengeseteld uit een stuk van het woord LINux en een stuk van het woord winDOWS. Het is software voor op de pc die gemaakt is met Linux, maar aangepast werd om zo gemakkelijk mogelijk te zijn, speciaal voor gebruikers die MS-Windows gewend waren.
Uit voorzichtigheid was de naam al aangepast tot "Lindows.com" voor de site en "Lindows OS" voor de software, maar het mocht niet baten. De rechter had niet zo veel gevoel voor parodie, oordeelde dat de klant in verwarring zou kunnen komen, en verbood het verder gebruik van de naam.
Voor de benelux zette Lindows nu een nieuwe site op: www.lin---s.com. Ook in hun logo haalden ze de letter d, o, en w weg. De letters zijn hier vervangen door een streepje, in het Engels een "dash", en er werd dan ook een variatie geregistreerd onder lindash.com. Hopelijk komen ze daarmee niet in de problemen met de fabrikant van waspoeder.



.



.

De gevolgen van monocultuur
Dan Geer, specialist bij een software beveiligingsbedrijf, schreef een paper over de gevolgen van monocultuur in de informatica. Doordat bijna alle computers op hetzelfde systeem draaien zijn de gevolgen van beveiligingslekken in het systeem niet te overzien. Een computervirus dat erin slaagt een systeem te besmetten en zich bovendien ook weet te verspreiden naar andere sytemen, veroorzaakt een ware epidemie.
Het opgelegde gebruik van gebruikerssoftware als browser en e-mail programma die zo sterk in het systeem verweven zitten, maakt het gevaar voor het uitbreken van zo'n epidemie nog groter.
Geer heeft een doctoraat biostatistiek van de universiteit van Harvard, en maakte dus niet toevallig die vergelijking met de biologie, alhoewel hij zeker niet de eerste was.
Zelf mocht de 53-jarige beveiligingsspecialist ook de gevolgen van de monocultuur ondervinden. Zijn werkgever, die Microsoft als grootste klant heeft, ontsloeg hem na het verschijnen van zijn "paper".

Overbruggen van de digitale kloof
In januari 2002 werd door de Verenigde Naties het United Nations World Summit on Information Society, of WSIS opgericht. Doel was te onderzoeken hoe de voordelen van de informatiemaatschappij konden aangewend worden voor de ontwikkeling in de hele wereld. In een princiepsverklaring stelden ze "een informatie maatschappij te wensen waarin iedereen informatie en kennis kan gebruiken, maken, en delen", en dat "ze zich ervan bewust zijn dat de opbrengsten van de revolutie in de informatie technologie op het moment ongelijk verdeeld zijn tussen de ontwikkelde landen en de ontwikkelingslanden", en dat er een "gevaar bestaat dat diegenen die achteropgeraken verder gemarginaliseerd worden". In de besluiten stond ook "dat de toegang tot software daar een belangrijk deel van uitmaakt". Op het eerste zicht zou je kunnen besluiten dat het WSIS de mogenlijkheden van open source software of vrije software gaat gebruiken om dat doel te verwezenlijken. Maar ondertussen wordt aan de alarmbel getrokken. Door intens gelobby van o.a. de BSA is de visie helemaal bijgesteld. Nu duikt het verdedigen van "intellectueel eigendom" overal in de teksten op. Aangezien de Verenigde Naties met consensus werken, lukt het de Amerikanen hun standpunt dat de winst van hun bedrijven niet bedreigd mag worden door te doen wegen. Er worden al vergelijkingen gemaakt met de Wereld Gezondheids Organisatie, waar de VS tegenstander zijn van het verstrekken van generische AIDS-remmers, omdat daardoor de belangen van hun farmaceutische industrie geschaad worden.




.


.
.