21/09/2006
barrapunto
Slashdot is een erg Amerikaanse nieuws-site voor Nerds en IT'ers. Ze gebruiken een open source website-systeem waarop al hun lezers zelf verhalen kunnen aandragen. Het systeem werkt al jaren succesvol, en heeft ondertussen navolging gekregen in andere delen van de wereld. Zo is er een japanse site die op dezelfde manier werkt, en met hulp van slashdot is opgestart. Maar de slashdot auteurs volgen de site niet, die trouwens met voor hen onleesbare japanse tekens is gevuld.
Er bestaat ook een spaanse versie die iets gemakkelijker zijn onderwerpen prijsgeeft, en die werkt onder de naam "barrapunto.com", en een Portugese versie met de naam "Gildot.org".


Zwem eens tot de Noordpool

Europese onderzoekers hebben vastgesteld dat in de zomer er zo'n grote gaten in de Noordpool-ijskap smelten, dat men met een boot tot op de noordpool zou kunnen varen. Voorbije zomer was de eerste keer dat er zo'n grote sleuf in het ijs kwam, dat het zichtbaar is op Europase satellietfoto's van eind augustus.
Het wegsmelten van het poolijs kan als gevolg hebben dat er minder weerkaatsing is van zonnestralen, omdat het oppervlak niet langer wit is als sneeuw of ijs. De warmte dringt dan door in het water dat daardoor dus nog meer opwarmt en meer ijs doet smelten. De massale uitstoot van broeikasgassen wordt door wetenschappers al langer met de vinger gewezen als mede verantwoordelijk voor de opwarming. Volgens Reuters zou California zelfs de autoconstructeurs gaan vervolgen voor het desastreuse milieu-effect. Ze stemden nieuwe wetten om de broeikasgassen terug te dringen als reaktie op de opwarming van de aarde, maar er is veel weerstand van de automobielbouwers. Door de rechtszaak hopen ze hen op hun verantwoordelijkheid te wijzen, en ze iets meegaander te maken om inspanningen te leveren.
Maar economen kijken er anders tegenaan. Zij zien mogelijkheden om een nieuwe scheepsvaartroute in gebruik te nemen, dwars door het poolijs, of althans toch in de zomer als er een doorgang mogelijk is. Het getouwtrek tussen de grootmachten over de controle op die nieuwe doorgang kan beginnen ...
Digital Removement Management
Gebruikers mogen steeds minder met hun beeld en muziek media. Microsoft zal in zijn nieuwe "Media Player" de beperkingen opvoeren. Het zal niet meer mogelijk zijn om de muziek van je ene computer naar je andere computer over te zetten. Ze nemen de gebruikers ook het recht af om een "backup" te maken. Het gevolg is dat zelfs je eigen CD's die je op de computer zet (het zogenaamd "rippen"), plots onder het DRM systeem zouden kunnen vallen, en je ze niet meer verder kan zetten op een andere computer. Als je niet tevreden bent na installeren van de versie 11, en je de versie 10 van de media player gebruikt, zal die waarschijnlijk niet meer werken. Erger nog, als de media player gestart wordt kan hij crashen en de toelating om de DRM muziek te spelen meenemen naar de digitale eeuwig jachtvelden. De exacte formulering kan je lezen op hun website bij de uitleg van Media Player 11.

Lees meer over de nieuwe "features": http://www.microsoft.com/
windows/windowsmedia/player/11/readme.aspx#1608319


Draagbare anti-diefstal
Na vele griezelverhalen over de gevolgen van het verliezen van een electronische agenda of slimme telefoon, wordt nu ijverig gezocht naar manieren om de apparaten tegen diefstal en verlies te beveiligen.
Begin augustus werd bekend dat RIM, de maker van een van de meestgebruikte apparaten in de VS, de Blackberry, een patent heeft aangevraagd op een anti-diefstal systeem. Het zou erin bestaan dat het apparaat af en toe checkt of het niet gestolen is, door de eigenaar bv een code te vragen. Als er een verkeerd antwoord komt, worden de gegevens op het apparaat onleesbaar gemaakt.
Het checken van de eigenaar wordt geaktiveerd als het apparaat uit zijn draagtas wordt gehaald.
De fabrikant schat dat zo'n 10 procent van de apparaten daarmee uitgerust zal worden, terwijl ze in het totaal een verkoop van 5 miljoen stuks verwachten.


OpenBSD 4.0
De nieuwe versie van OpenBSD zou vanaf november uitkomen op 3 CD-roms. Nu is op hun website al de voorbereiding bezig; je kan er uitleg vinden over de verschillen tussen 3.9 en 4.0, en je kan al bestellingen plaatsen voor de cd's. Er komt ook een downloadversie voor intel, amd en powerpc, alpha, sparc, oude mac systemen, sgi, vax enz.
Het besturingssysteem bestaat vanaf nu in aangepaste versies voor ARM processoren, sparc/64, en de Zaurus handeld, naast de al langer bestaande versies voor allerlei computers.
Je kan er serversoftware op draaien als Apache, Sendmail, Bind, OpenSSL. Er zijn programmeertools en er is ook een grafische desktop mogelijk met X.org, waarin je dan veel bekende vrije software kan draaien. .
.

<<==