11/03/2004
Tien jaar
Tien jaar geleden, in maart 1994, werd de eerste volwaardige versie van de Linux kernel door Linus Torvalds uitgebracht. Nu, maart 2004 is versie 2.6.4 officieel vrijgegeven. De kernel is het hart van het besturingssysteem, en kan afzonderlijk van het net gehaald worden, bv van www.kernel.org.
Na verloop van tijd wordt hij ook opgenomen in de distributies, waar men momenteel werkt aan het integreren van de 2.6 kernel.

Vanwaar komt het geld?
Baystar is een investeringsmaatschappij die 50 miljoen dollar in SCO investeerde op een moment dat SCO bijna aan de grond zat. Daarna zette SCO zijn koers uit om systematisch Linux aan te vallen. Dat ging van aanklachten tegen grote IT bedrijven als IBM, tot dreigementen naar alle Linux gebruikers.
Baystar zorgde zelf maar voor 40 procent van die 50 miljoen. Uiteindelijk moet de rest van het geld dus door iemand in Baystar zijn binnengebracht.
Een deel is binnengekomen via de Royal Bank of Canada, maar ook daar lijkt het spoor nog verder te lopen.
Toen de geruchten steeds aanzwelden dat Microsoft achter de eigenaardige koers van SCO zit, was MS snel om te zeggen dat ze geen direkte of indirekte financiele relaties hadden met "Baystar".
Ondertussen bleek dat MS topmensen mogelijk wel betrokken waren bij de onderhandelingen over de deal.


.

Linux Inside
Er worden weer toestellen aangekondigd met ingebouwd Linux besturingssysteem. Motorola gaat een reeks gsm's maken die draaien op Linux. Ze zullen software bevatten om multimedia bestanden te spelen: mp3 (audio) en mpeg4 (video), maar ook Realplayer zou voorzien worden. Het apparaat krijgt mini stereo luidsprekers, en beschikt over een browser, wap, e-mail, sms, mms enz.
De vorige op linux werkende toestellen werden enkel op de Aziatische markt gebracht, maar mogelijk komen deze ook op de Amerikaanse markt.


De firma achter het "Real" media-formaat heeft het niet makkelijk nu MS zijn mediaspelers overal doordrukt. Na jarenlang klant te zijn bij RealNetworks, sloot de basketbal liga in de VS bv een contract af met MS. Daarna verdween de uitzending voor de RealMedia player. RealNetworks spant een proces aan tegen de basketballiga voor kontraktbreuk.
De "RealOne player" heeft nog een 20 procent marktaandeel, ongeveer het dubbele van Quicktime, dat rond 10 procent zit. "MS Media Player" heeft ondertussen meer dan 30 procent van de markt in handen.
.


.
.