26/05/2005
Persoonlijke gegevens voor een tientje
Waar iedereen op zat te wachten is dan nu gebeurd in de VS. Er zijn massaal bankgegevens gestolen via internet. Het gaat over "redelijk onschuldige" persoonlijke gegevens, die aanleiding kunnen geven tot vals identiteitsgebruik. Het zou gaan over bijna een miljoen rekeningen waar zo'n half miljoen klanten mee overeenkomen. Er zijn 4 banken betrokken bij de gegevensdiefstal. Volgens de tot nu toe vrijgegeven gegevens hebben die nog lang al hun klanten niet ingelicht.
Eind april werden al arrestaties verricht, en nu worden de klanten van de bank op de hoogte gesteld. Er zijn een aantal bankbedienden beschuldigd van betrokkenheid: zij zouden 10 dollar per gegeven hebben gekregen van de verzamelaar. Die haalde ook gegevens op andere plaatsen, zoals de tewerkstellingsdiensten. De combinatie verkocht hij dan verder als juridische-financiele informatie.

Ipod plugin
Er is een stukje software verschenen om i-pod muziek te kunnen gebruiken met Winamp. De "ml_iPod plugin", zoals het heet, is ontwikkeld door Will Fisher, een informatica student in het Verenigd Koninkrijk. Hij werkte verder op een basis die gelegd was door Justin Frankel, de programmeur van Winamp, die trouwens ook de peer2peer software Gnutella ontwikkelde.
Fisher zette dus samen met anderen het werk voort, en bedacht allerlei mogelijkheden zoals het synchroniseren van verschillende i-pods op een computer met Winamp, en het overzetten van songs van de i-pod naar de harde schijf van de computer. Dat is met de oorspronkelijke i-pod software niet mogelijk, oa doordat kopieerbeveiliging daarin ingebouwd is. Je kan daarmee dus alleen songs naar je ipod zetten, en de identiteit van de ipod speler wordt gecontroleerd door de software op je computer.
Fisher vindt dat je het recht moet hebben om via i-tunes gekochte muziek op je computer te bewaren. Volgens Wired zou de software al zo'n half miljoen keer gedownload zijn. Er zijn nog andere programma's in omloop die ongeveer hetzelfde kunnen. Apple is bang dat die mogelijkheden zullen leiden tot kopieren van muziek zonder auteursrechten te betalen, wat bij de aankopen via hun en andere commerciele systemen wel gebeurt.

IT-ers op straat
De geruchten dat in Europa bij IBM duizenden banen zouden verdwijnen zorgde voor een onverwachte opstoot van vakbondsaktie in de IT sektor.
Het eerste nerd-protest bestond erin zich te kleden in zwart en blauw (verwijzend naar rouw en naar "big blue").
In totaal zouden meer dan 10.000 banen moeten verdwijnen door besparingen, terwijl het bedrijf miljardenwinst draait. Het bedrijf blokkeerde volgens de vakbond al het e-mail verkeer vanuit IBM van en naar het e-mail adres op de vakbondssite.
Op die site is een tv-show te bekijken met de naam "think twice". Daarin wordt getuigd over de manier waarop IBM met zijn personeel omgaat.
(Vanaf het bekendworden van de aktie was de website al overbelast.)

Afgekocht
Het einde van deze maand loopt de periode af waarbinnen Microsoft moest voldoen aan de eisen van de Europese Commissie in de zaak van monopoliemisbruik. De uitspraak dateert van maart 2004. Tot nu toe heeft MS de bekende strategie gevolgd die ook in de VS te zien was bij de antitrust zaak. Ze rekken alle procedures zo lang mogelijk en hun tegenvoorstellen zijn benedenmaats voor de commissie. Europa heeft geprobeerd een aktieve maatregel te nemen, door ervoor te zorgen dat concurrentie bij software kan. Daarom moet MS bv een versie van Windows op de markt brengen zonder media-player, zodat andere muziekspelers terug een kans krijgen.
Toch heeft MS helemaal niet stilgezeten. Het onderzoek en de sancties zijn o.a. een gevolg van klachten van concurrenten als RealPlayer en andere. MS is nu volop bezig om de zaak uit te hollen van binnenuit door rechtstreeks die bedrijven te benaderen en een financiele regeling te treffen. Daardoor trekken ze hun klacht in, en lijkt de hele zaak minder zin te hebben. Vraag is of de Europese Commissie het ook zo ziet; de Europese consument krijgt immers geen eerlijker aanbod door financiele regelingen tussen grote softwareof dienstenbedrijven, en evenmin biedt het garanties voor eerlijke handel in de toekomst.

Netscape update
Binnen de week tijd bracht Netscape een update uit voor hun versie 8.0. Dat gebeurde naar aanleiding van het ontdekken van een veiligheidsgebrek. Netscape versie 8.0.1 heeft alle beveiligingsupdates toegepast tem 1.0.4 van de Firefox code waarop Netscape gebaseerd is.

.

(*) In de praktijk blijkt zo'n maatregel moeilijk uitvoerbaar. MS gaf de versie een onaantrekkelijke naam. En wie kan ze verplichten ze goedkoper te verkopen dan de andere versie, om er reklame voor te maken, ze in voorraad te hebben in alle winkels, enz. Uiteindelijk is de echte concurrentievervalsing niet de bundeling van extra software in Windows, maar het Windows besturingsysteem als verplichte aankoop bij nieuwe computers. Zolang dat mechanisme intact blijft, kan het systeem van verdringen van concurrenten blijven optreden. Europa kan immers niet voorzien welke nieuwe programma's populair zullen worden, en als er voor elk geval zo'n langdurige juridische strijd nodig is zullen veel platgewalste concurrenten failliet zijn voor ze hun gelijk halen.
(**) Vorige week deed een onverwacht gerucht de ronde over contacten tussen MS en RedHat. Er ontstond onrust over het idee dat MS zou overwegen Red Hat op te kopen. Maar misschien moet het contact gezien worden in het kader van die EU onderzoek.
Red Hat was immers ook een van de klagers. MS lijkt met zowat alle bedrijven een regeling gesloten te hebben, waarbij ze een financiële tegemoetkoming geven, en waarbij de bedrijven alle medewerking aan het EU onderzoek intrekken.