8/12/2005
Invloed van VS op ICANN
In de procedure voor de ingebruikname van het xxx-domein is de invloed van de VS op het naamsysteem van het internet duidelijk merkbaar. Conservatieve krachten in de VS zijn gekant tegen een domeinnaam voor de sex-industrie. In juni vatte het ICANN, de internationale non-profit groep die de domeinnamen beheert, het idee op om die Top Level Domain" naam in te voeren. Ze stelden daarbij al voorzichtigheidshalve "x x x" voor ipv "s e x". Het ministerie van handel in de VS vroeg om even te wachten met het invoeren, tot een adviserend orgaan zich had uitgesproken. ICANN wacht nog altijd.

Apache 2.2
De nieuwe versie van Apache is aangekondigd, en hiermee springt het versienummer van deze vrije software webserver van 2.0 naar 2.2. Het is geen versiesprong in het hoofdnummer 2, wat normaal betekent dat er behalve verbeteringen en kleine uitbreidingen geen fundamentele veranderingen zijn.
Volgende veranderingen en verbeteringen zijn aangebracht in de webserver: omgaan met bestanden groter dan 2 Gb, filtering, nieuwe perl bibliotheek, database gebruik, enz.
Apache bestaat voor veel verschillende computersystemen, op dit moment is de Windows versie iets achter op de versies voor Linux en unix-achtige systemen.

De "achterstand" van de Windows versie gaat over het aanspreken van een databank.
Hoewel niet speciaal apart vermeld bestaat Apache ook voor Mac OS-X, immers ook een unix-achtig systeem.


EU domein
Gisteren startte de officiele registratie van "eu"-domeinnamen. Dat zijn namen waarbij de naam van het domein eindigt op ".eu".
De registratie is in twee delen gesplitst, eerst mogen overheden en houders van geregistreerde (produkt)namen hun naam registreren, daarna kan iedereen eu namen registreren.

Zuid Korea over Software monopolie
De Zuid-Koreaanse overheid heeft Microsoft veroordeeld tot een boete van 32 miljoen dollar, en een bevel gegeven om versies van Windows te maken zonder mediasoftware.
Microsoft koppelt aan de aankoop van zijn besturingssysteem ook een aantal andere programma's zoals Instant Message en Mediaplayer software. Deze koppelverkoop is volgens de rechtbank niet toegelaten, en daarom dat aparte versies van de programma's moeten op de markt komen. De niet-gecombineerde versies van Windows zouden binnen 180 dagen beschikbaar moeten zijn. Er zijn nog meer maatregelen om de scheefgetrokken marktpositie door het Microsoft monopolie terug recht te trekken. Zo zullen links opgenomen moeten worden naar sites waar de vergelijkbare software van concurrenten kan gedownload worden. Deze maatregelen gelden minstens 5 jaar, waarna MS jaarlijks een evaluatie van de maatregelen tov de marktsituatie kan vragen. De totale periode van dit toezicht is 10 jaar.
Het is de zoveelste veroordeling op rij, maar Microsoft heeft aangekondigd ook hier in beroep te gaan.

Nieuw copyright debat
Sommige Europese uitgevers klagen over het internetgebruik van hun werk. Ze beschuldigen zoekmachines ervan hun inhoud te gebruiken om zelf geld te verdienen. Google verdedigt zich door te stellen dat zoekmachines de inhoud niet kopieert, maar gebruikers een manier geeft om die sneller te vinden. Bovendien hebben ze op dit moment geen reklame op de nieuws-zoeksite news.google.com.

Open Source Processor
Sun heeft aangekondigd dat het de code van een processor zal vrijgeven onder een open source licentie. Het project Opensparc zou dat tegen maart volgend jaar rond moeten hebben.
Terwijl het bij software een gewone praktijk is om die onder een open broncode model uit te geven, is het uitzonderlijk dat bij hardware, zeker het brein van computers, de code wordt vrijgegeven.


Links etc.

Gevolg van CD-protectie:
http://news.yahoo.com/s/usatoday/sonyclosesinonnewprogramtocleansepcs;_ylt=AlCWaraMspopSRG3A.7a6V9U.3QA;_ylu=X3oDMTA3cjE0b2MwBHNlYwM3Mzg-
niet aangeraden patch:
http://www.eff.org/news/archives/2005_12.php#004234

Een praatje met uw hond of met een virus:
hondengsm: http://www.wired.com/news/print/0,1294,69756,00.html
virus-chat http://news.com.com/2102-7349_3-5984845.html?tag=st.util.print