30/03/2006
Snellere bluetooth

De WiMedia alliantie heeft aangekondigd dat ze werken aan een volgende generatie "bluetooth". Het is een manier om computers draadloos te laten communiceren met andere apparaten. De draadloze communicatie is erg beperkt in afstand en gratis. Ze willen voor de nieuwe "WiMedia" verschillende technologien combineren om een hogere snelheid te krijgen over hun verbinding. Zo spreken ze van het combineren van draadloze USB, bluetooth en firewire. De bedoeling is dat verschillende protocols binnen hetzelfde draadloos netwerk kunnen functioneren.

Patentbom onder IE
Na heel wat juridisch getouwtrek kwam in de beruchte "Eolas"-zaak een uitspraak die MS en hun klanten heel wat hoofdbrekers bezorgt. De manier waarop browsers omgaan met plugins moet veranderen. De uitspraak dateert al van 2004, en even leek het erop dat MS zijn IE zou aanpassen. Maar dat deden ze toch niet omdat ze in beroep gingen, en daar hoopten te winnen. Nu hebben ze uiteindelijk toch weer de knoop doorgehakt, nog voor het beroep wordt uitgesproken, en zullen ze een wijziging doen aan IE. Die wijziging of "patch" zal automatisch mee geinstalleerd worden bij de volgende "upgrade". Het gevolg ervan is dat alle plugins op websites een bevestiging zullen vragen van de gebruiker. Nu worden die onmiddellijk aktief als je de juiste plugin geinstalleerd hebt staan. Het gaat over plugins als Active-X, Flash, Java applets, enz.
Het patent zou namelijk een "automatisch" systeem voor plugins beschrijven. Vanaf je moet klikken is het niet meer automatisch, en moet MS geen rechten betalen op het patent erover.

Eolas Technologies, wiens patent overtreden werd, is een spinoff van de universiteit van Californie. Ze zouden alleen de commerciele overtreding van hun patent vervolgen, en de vrije software browser (als Mozilla, Firfox, Konqueror enz.) zou niets te vrezen hebben.
Deze patentkwestie en de "klik-om-ze-te-omzeilen" methode kan de aandacht wat afleiden van de veroordeling wegens monopoliegedrag, ook in 2004, door de Europese Gemeenschap. Aangezien MS niet voldaan heeft aan de eisen van de Europese commissaris, zouden ze nu een boete krijgen van 2 miljoen euro per dag. Het beroep van MS in deze zaak komt voor in April. Europa vreest ondertussen dat in de uitgestelde versie van Windows ook weer concurrentie-vervalsende truukjes zullen zitten.

Australie verplicht spamfilters

Australie is een van de eerste landen om de strijd tegen spam aan te binden, en daar wetten over te maken. Helaas gaat de wet niet over de spam-verzender, maar over het tussenstation, de internetprovider. Die moeten spamfilters aanbieden aan hun klanten. Bovendien moeten ze zorgen dat ze klachten over spam kunnen behandelen. Ook moeten ze het versturen van mail beperken. Dat gaat een rol spelen als de computer van een gebruiker is overgenomen via een achterdeurtje, en spam verstuurd wordt voor derden. De gebruiker merkt alleen dat zijn computer traag wordt, maar beseft niet waarom. De internetprovider zou zo'n geconcentreerd e-mail verkeer dan als verdacht moeten behandelen.
Als stok achter de deur zijn zware boetes voorzien, tot 10 miljoen dollar, en er zouden controles zijn gepland van de zowat 700 internet providers. De wet gaat in op 16 juli.
De spam verzenders kregen twee jaar geleden al een wet op maat. Die beloofde boetes tot 1 miljoen dollar.

De mythe van het analoge gat
George Ou haalt uit naar wat hij de "mythe van het analoge gat" noemt. De media industrie staart zich blind op dat ene gat in de muur die gebouwd wordt rond de uitgangen van media spelers. Alle digitale uitgangen kunnen door DRM programma's beperkt worden in hun werking. Maar een analoge uitgang niet, en de media industrie verwijst er steeds naar als bron van illegale kopies.
Volgens de auteur van de blog "Real World IT" is dat een lachertje. De echte piraten die geld verdienen aan kopies die worden verkocht als originelen, kijken zelfs neer op de lage kwaliteit van de analoge kopie, en op de tijd die nodig is om ze te maken. De echte piraten werken veel efficienter en stelen een digitale kopie van de master bv.
De enige slachtoffers van de hele Digital Rights Management beperkingen zijn de eerlijke consumenten die wel een HD player hebben, maar geen HDTV. Zij krijgen namelijk een veel slechter beeld op de analoge uitgang dan wat het aparaat eigenlijk in zich heeft. Om alle fabrikanten te dwingen om alleen een slechte analoge uitgang te installeren, denkt men zelfs aan een wet die het verbiedt om een analoge uitgang met goede kwaliteit te maken.
Het beste bewijs vindt hij de DVD's die te koop zijn in sommige niet-westerse landen. Het zijn perfecte bit-voor-bit kopies, die niet via de analoge uitgang van een speler gemaakt zijn. En ook niet door gebruik te maken van een of ander illegaal verklaard programma dat de versleuteling kraakt. Dat soort beperkingen houdt een gewone gebruiker wel tegen om een reservekopie te maken voor het geval een van de krasgrage kleine kinderen de DVD's in handen krijgt. Maar het houdt niet de massaproduktie tegen van de "1-dollar" DVD's.



.
.

<<==