18/03/2004
Mario Monti en Microsoft
Europees commissaris Mario Monti publiceerde vandaag een verklaring over de zaak Microsoft op de eu site. Daarin deelt hij mee dat er geen overeenkomst is bereikt met MS. Hij zal aan zijn collega's voorstellen om de beslissing uit te voeren waarover men al eensgezindheid bereikte. Vroeger lekten al geruchten uit over een mogelijke boete.
Uit zijn persbericht valt af te leiden dat MS wel heel wat mensen en middelen vrijmaakte voor de gesprekken, en de laatste tijd veel moeite deed, maar als het erop aankwam geen enkele toegeving wilde doen naar de toekomst.
Hij zegt een beslissing te willen nemen die goed is voor de Europese consumenten, en een voorbeeld te willen stellen dat uitgaat van duidelijke principes, zeker gezien de sterke dominantie van het bedrijf in de markt.

Rakelings
Deze middag scheerde er een asteroide langs ons heen. Alhoewel het object mogelijk zelfs met een verrekijker te zien was, was de afstand toch geschat op een twee a drie keer de doorsnee van de aarde, wat relatief weinig is in de ruimte. Moest het te dicht bij komen zou het waarschijnlijk opbranden in de dampkring.
In principe kan er gemiddeld om de paar jaar zo'n brokstuk langsvliegen, maar meestal wordt het niet opgemerkt. Nu werd het maandag met telescopen ontdekt vanuit New Mexico, en na wat opvolging kon men de baan berekenen.



.

Suse na Novell overname
Novell kocht de Duitse Linuxuitgeverij SuSE, waarna veel van de gebruikers zich afvroegen wat er verder mee zou gebeuren nu het bedrijf ook in Amerikaanse handen kwam. Het was na het Amerikaanse "Red Hat" de volgende grote Linuxversie, en vooral in Europa veelgebruikt.
De laatste versie was 9.0, en daar is nu een vervolg op: Novell kondigt voor mei een nieuwe release aan: Suse 9.1, en volgde daarbij de vroeger werkwijze van SuSE door het uitbrengen van een personal en een professional versie. Er komen 32 en 64 bits versies uit, en de nieuwe linux 2.6 kernel zal gebruikt worden.


Patenten een economische strijd
Laurence Lassig, schrijver van "The Future of Ideas", sprak op de Open Source Business Conference. Hij nam daar een duidelijk stelling in over de patenten en de omstreden pogingen om dat soort registratievormen uit te breiden. Hij wijst erop hoe recent de wetgeving op patenten is, 19e en 20e eeuw, en hoe snel ze achterhaald wordt en werd door de evolutie in de zakenwereld.
Op dit moment worden creatieve sektoren enorm gehinderd door de complekse opeenstapeling van patenten en registraties. De concurrentie wordt vervalst en creatieve mensen zijn niet meer vrij om zelf te kiezen hoe ze hun creatie verspreiden.



.


.
.