12/02/2004
BlueJacking
Bluetooth is een recente technologie om apparaten draadloos met elkaar te laten communiceren. Het wordt onder meer gebruikt bij communicatie tussen computers en randapparaten, maar ook bij gsm's en erop aangesloten apparaten zoals een draadloze koptelefoon. Aangezien de communicatie door de lucht gaat is ze waarneembaar, en kan ze ook verstoord worden. De meest subtiele manier is om niet de werking te verstoren vanop afstand, maar de werking ervan te gebruiken. Zo is er het fenomeen waarbij gsm's via bluetooth worden benaderd door een andere gebruiker, die via de gsm-lijn belt. Er is ook een naam voor dit kapen van iemands gsm-verbinding; BlueJacking.

BlueSnarfing
Bij communicatie zijn er twee richtingen mogelijk; en dat geldt ook voor ongewenste communicatie. Als een gsm bevelen kan krijgen vanop afstand, is er kans dat hij ook kan antwoorden. Het nieuwsgierige wezen mens dat een bluetooth-verbinding gebruikt om rond te neuzen in het adres- of telefoonboek van buren, houdt zich bezig met het zogenaamde "BlueSnarfing". Als professionelen op die manier echter gsm-nummers beginnen te verzamelen om te gebruiken in allerlei marketing-aktiviteiten spreken we eerder van smap en schending van de privacy.

Stroom en software
Volgens securityfocus.com zou de grote stroomuitval op 15 augustus 2003 in de VS en Canada mede veroorzaakt zijn door een softwarefout. Het was opvallend dat het probleem zich verspreidde en men ging zoeken naar de oorsprong. Daarbij kwam men terecht in het controlecentrum van Ohio. Kleine storingen op de hoogspanningslijnen en mogelijk andere problemen daar hadden door het computersysteem moeten opgemerkt worden. Het computersysteem faalde echter door een bug en gaf geen alarm. De operatoren lazen meer dan een uur lang een toestand van het elektriciteitsnet af die niet overeenkwam met de werkelijkheid omdat er geen nieuwe gegevens meer doorkwamen. Daardoor plantten de fouten zich voort over het netwerk met de gekende "blackout" als gevolg: naar schatting 50 miljoen mensen zaten zonder stroom.



.


Mobiele besturingssystemen
De traditionele namen zijn daarbij Psion, een van de eerste succesvolle bouwers van electronische agenda's, en Palm, die de fakkel overnamen in consumenten apparaten nadat Psion problemen kreeg en zich op de industrie ging richten.

Motorola, een producent van chips en, vooral in de VS, mobiele telefoons kijkt nu naar Linux en Java, nadat ze vroeger op Symbian mikten. Ze verkochten ondertussen hun 1/5 aandeel daarin. Ze zouden in de smartphone, een Handspring-Treo-achtig toestel voor de Chinese markt, Linux als systeem ingebouwd hebben. Naast bellen kan het ook agenda-taken aan, mp3's spelen, het bevat een browser en e-mail programma, en kan geluid en beeld opnemen. Een jaar geleden voorspelde een Forbes artikel nog dat Linux geen poot aan de grond zou krijgen in de door Symbian gedomineerde markt.

Ondertussen heeft Psion ook een oogje laten vallen op Linux. Ze hebben eigenlijk een EPOC achtergrond, het systeem waar ondertussen Symbian uit groeide. Hun aandeel daarin lieten ze voor wat het was, omdat het Symbian consortium nu vooral gedomineerd wordt door Nokia, dat zich prioritair op mobiele telefoons richt. Psion heeft momenteel onder de naam Teklogix een handcomputer op de markt die op Windows CE draait. Maar er wordt gewerkt aan een Linux versie voor de toekomst.

Palm daarentegen werkt ijverig voort aan zijn eigen Palm OS, dat in de versie 4.1 bv ingebouwd is in de op de consumentenmarkt gerichte Zire. Ze gaven het systeem ook in licentie aan Handspring, die het gebruikte in pda's. Ze deden dat zo succesvol dat Palm Handspring overnam. Ondertussen evolueert het systeem in ontwikkeling naar versie Palm OS 6.


Spyware
Een Amerikaans bedrijf heeft op zijn website een spelletje gezet, dat automatisch aangeboden wordt voor installatie als je op de site komt met Internet Explorer. Bij het installeren van het spel wordt echter een achterpoort naar de AOL instant messenger opengezet. Daarmee kan dan reklame gestuurd worden naar de contacten van de buddylist, en in de eerste plaats is dat dan reklame voor dat spel zelf. Deze manier van werken doet erg denken aan een worm en AOL is er niet gelukkig mee. Gebruikers van andere browsers als Mozilla zijn veilig voor deze "Adware".
.


.
.